Így harcol a Fidesz a budaörsi „mutyi” ellen

0
674

Szombat délelőtt van, süt a nap, és ahelyett, hogy sétálni mennék vagy kikapcsolódni, a Kossuth Lajos utcai egészségügyi központhoz igyekszem, ahol a Fidesz helyi elnöke, Nagy Sándor András 11-kor sajtótájékoztatót tart arról, hogy szerinte a város polgármestere Wittinghoff Tamás miként játssza át az egészségügyi központot magántulajdonba a nevelt fiának. Mi van már megint?

Elnézem ezeket a jó arcú fiatalokat, akik mosolygás nélkül tartják a kezükben egy papíron a feliratot, hogy mutyik nélküli Budaörsöt akarnak. A mosolygás persze részemről se annak szól, hogy ne szeretnék egy korrupciómentes városban, országban, világban élni. Sokkal inkább annak, hogy ezt pont annak a pártnak a helyi vezetői mondják, amelyiknek a feje a „vagyontalan” miniszterelnök, akinek még véletlenül sem a strómanja a néhány év alatt milliárdossá lett gázszerelő, és akinek annyira a saját lábán állnak a gyerekei, hogy a veje át se tudja már tekinteni, hány közbeszerzést nyert és mekkora a vagyona. S amely párt vezetése az országot kormányozva annyira vigyáz a közbeszerzések tisztaságára, hogy a miniszterelnök egykori harcostársa csak addig nyert meg minden egyes állami pályázatot, amíg jóban voltak, a „G-nap” óta azonban egyet se. Micsoda véletlen egybeesés!

Szombat délelőtt van, süt a nap, és ahelyett, hogy sétálni mennék vagy kikapcsolódni, a Kossuth Lajos utcai egészségügyi központhoz igyekszem, ahol a Fidesz helyi elnöke, Nagy Sándor András 11-kor sajtótájékoztatót tart arról, hogy szerinte a város polgármestere Wittinghoff Tamás miként játssza át az egészségügyi központot magántulajdonba a nevelt fiának. Hogy a meghívóban is ez szerepelt-e, azt nem tudom, mert a Budaörsi Naplónak elfelejtették elküldeni. Legalábbis érdeklődésemre ezt válaszolták és szóban pótolták. De lehet, hogy az évértékelőjükről írt cikkeink miatt (https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kozelet/budaors-nem-egy-buszke-liberalis-sziget-a-magyar-ugar-kozepen-evertekeles-fidesz-modra) mégsem lennénk itt kívánatosak? A sajtótájékoztatón szintén megjelent két helyi képviselőjük illetve az elnök ugyan barátságosan üdvözöltek, ám egy szimpatizáns, számomra ismeretlen férfi igencsak nekem esett, az őt kísérő hölgy pedig a pillantásaival próbált megölni.nsa 3

Pontosan a meghirdetett időpontban bekapcsoltak a kamerák, Nagy Sándor András orra alá dugták a régebben és mostanában kormány közeli tulajdonosokhoz került televíziók riporterei a mikrofonokat és ő elkezdte mondani. Azt, amit vártam. Úgy kerekítve a szavakat, mintha valóban Wittinghoff Tamás egykori élettársának a fia vezetné és tulajdonolná most azt a céget, amelyik az Europmed Kft. csődje után ideiglenesen, a közbeszerzési eljárás lefolytatásáig biztosítja a zavartalan szolgáltatást. (A tényleges ügyvezetővel, Zsákai Zoltánnal készült interjúnk: https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/egeszseg/lehet-egy-szakrendelot-politikamentesen-mukodtetni). Figyelmen kívül hagyva, hogy dr. Spányik András a cég tulajdonában lévő másik egészségügyi intézmény, egy pasaréti magánklinika ügyvezetője, akinek azonban tulajdonrésze nincs a cégben. Ő Nagy Sándor András egykori „nevelő szüleinek”, pontosabban az Illyés Gyula Gimnáziumban egykori tanárainak nyelvet és rajzot oktató, egykori házaspárnak a fia. Az édesanya lassan húsz évvel ezelőtt (!) valóban Wittinghoff Tamás polgármesterrel élt együtt. És az bizony rettentő nagy bűn, hogy bár a kapcsolat régen lezárult, a „nevelt fiú”, akiből elismert orvos lett, és a „nevelő apa” azóta is jóban vannak, sőt, hasonló politikai nézeteket vallanak. A mai sajtótájékoztató másik nagy leleplezése ugyanis az volt, hogy Wittinghoff Tamás, dr. Spányik András és a közelmúltban az országos politikában az ellenzéki oldalon szerepet kapott Lattmann Tamás (mi köze a budaörsi ügyhöz?) együtt alakították meg az azóta párttá változott Új Magyar Köztársasági Egyesületet, amelynek célja az Orbán-kormány leváltása. Ez a nagy budaörsi mutyi politikai vonulata.

A polgármester lejáratására, ha úgy tetszik, karaktergyilkolására tett újabb kísérlet azt gondolom, hogy nem érdemel további szószaporítást. Ám az egészségügyi központ és a budaörsi lakosság egészségügyi ellátásának a színvonala annál inkább. Tény, mi is megírtuk, hogy 15 évvel ezelőtt több tíz-, hol meg több százmillió forintot fordított az önkormányzat az adóinkból, tehát a mi pénzünkből arra, hogy ne kelljen minden egyes szakorvosi vizsgálatra a fővárosba beutaznunk. Majd jött egy orvosokból álló vállalkozás, amelyik azt vállalta, hogy támogatás igénylése helyett bérleti díjat fizet a városnak a Kossuth Lajos utcai rendelőért. A fejlesztés csúcsa kétségtelenül a tetőtéren az egynapos sebészet létrehozása volt. Azt hiszem, hogy mind a polgármestert, mind azokat, akik azt hitték, hogy jól ismerik az Europmed Kft.-ben többségi, de nem kizárólagos tulajdoni hányaddal rendelkező dr. Kovács Attilát, derült égből villámcsapásként érte az éppen egy éve kirobbant botrány. A rendőrségi vizsgálat, ami az egészségügyi központot szakmailag jelenleg is irányító dr. Gamal Eldin Mohamed feljelentése nyomán zajlik, várhatóan hamarosan lezárul. A gyanú mindenesetre az, hogy a volt orvos-igazgató felelőtlenül gazdálkodott és így vitte csődbe a kft.-t. (http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/gazdasag/20160517/foorvos-ur-kerem-vallalja-a-felelosseget-ujabb-konkretumok, http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/egeszseg/20160623/csodbe-ment-az-europmed-mi-lesz-a-betegekkel, https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/varoshaza/europ-med-ugy-meg-nincs-vege). Mit tett, tehetett az önkormányzat? Keresnie kellett, kell egy másik céget, amelyik megtartja azokat az orvosokat, akiket a betegek megszoktak, sürgősen végrehajtja az utóbbi években elmaradt beruházásokat, fejlesztéseket és az önkormányzat közben előkészíti a közbeszerzést. Mutyi? A nyilvános képviselőtestületi üléseken meghozott döntések?

Miért nem vette vissza a saját kezébe az önkormányzat az egészségügyi központ üzemeltetését, miért keresett inkább egy újabb vállalkozást, amelyikkel szerződést köthetett? A mai sajtótájékoztató harmadik mondandója az volt, hogy az egészségügy a legjobb kezekben akkor van, ha az a kéz az államé vagy nevezetesen az önkormányzaté. Erre érdemi választ nálam sokkal okosabb emberek próbálták már adni, aminek könyvtárnyi szakirodalma van. Továbbá hosszan sorolhatnánk példákat arra, amikor egy kórház vagy rendelő valóban jobban működik állami kézben, mint egy befektetői csoport kezében és alighanem még hosszabban az ellenpéldákat. Itt és most Budaörsön azonban inkább az a kérdés, hogy vajon  miért is akarja azt a Fidesz, hogy az egészségügyi központot inkább az abszolút BFE többségben lévő önkormányzat működtesse és ne egy arra jobban felkészült magáncég? Mert abba a BFE és az egyesületet fémjelző polgármester esetleg valóban belebukhat? Hiszen honnan teremthetné most hirtelen elő a város a saját költségvetéséből csak az említett fejlesztésekre a forrást? És mi lenne az alapellátáshoz tényleg nem tartozó egynapos sebészet sorsa?

Folytatnám, de ez a cikk már így is túl hosszúra sikeredett és a tervezett, rövid jegyzet helyett már-már átmentem elemzésbe. Ezért amikor majd látják, olvassák a mai sajtótájékoztatón megjelent országos tévék és más sajtóorgánumok beszámolóját arról, hogy Budaörsön a Fidesz a mutyi ellen harcol, tartozzanak bármelyik politikai oldalhoz is, kérem, hogy gondolják át a fentieket!

Köszönöm.

***nsa 2

Nagy Sándor András sajtótájékoztatón elhangzott szavai:

Tizenöt évvel ezelőtt a baloldali városvezetés privatizálta városunk egészségügyi ellátását, aminek a polgármester holdudvara fölözte le a hasznát. A nyertes cég tulajdonosa a Gyurcsány kormány SZDSZ-es egészségügyi államtitkára volt. Tavaly óta büntetőeljárás folyik ellene, többszáz millió forintos hűtlen kezelésért, az egészségügyi szolgáltatások színvonala pedig a felmérések szerint évről évre romlik.

A nyomozás jelenleg is zajlik a Europemed Kft ügyében, de a polgármester úr már meg is találta a méltó utódot.  Wittinghoff Tamás augusztusban egy olyan céget ajándékozott meg a milliárdos üzlettel, közbeszerzési eljárás nélkül, melynek ügyvezetője nem más, mint a polgármester nevelt fia.  A Jump Consultingot eredetileg vendéglátó-ipari tevékenységre hozták létre, és Budaörsön egy tekepályát üzemeltetett. A polgármester úr nevelt fia pont azelőtt lett a cégnél bejegyezve ügyvezetőként, amikor az elnyerte a zsíros városi szerződést.

Itt persze jóval többről van szó, mint egy családi cégről, politikai szálak is körbefonják az ügyet. A cég ügyvezetője ugyanis Wittinghoff Tamással és Lattmann Tamással együtt hozta létre az Új Magyar Köztársaság nevű baloldali szervezetet. A polgármester úr egy elvtársi céget hozott helyzetbe és ez a mutyi hosszú árnyékot vet Lattmann Tamásra, aki nemrég bejelentkezett a baloldali miniszterelnöki castingba. A budaörsi betegbotrány világossá tette, hogy az Új Magyar Köztársaság csak a nevében új, a módszerei a régiek. Ők a régi, bukott baloldal köztársaságát akarják visszahozni. A korrupt, metrópénzeket lenyúló baloldalét. Ebből nem kérünk.

Ilyen előzmények után senkit sem fog meglepni, amikor a városvezetés pont a Jump Consultingot fogja kihozni egy majdani közbeszerzési eljárás győztesének, ha egyszer végre kiírnak egyet. Előre borítékolható a győztes.

Ennek a mutyinak a budaörsiek isszák meg a levét, mert a hozzá nem értő mutyi cégek rosszul végzik a munkájukat, miközben a baloldali bankszámlák híznak. Ez tisztességtelen és felháborító. Budaörs többet érdemel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here