Így csökkentheted a tanéveleji kiadásokat

0
198

A tanévkezdés minden családnál többletterhet jelent, de főként ott, ahol több iskoláskorú gyermek van.  Bár a tankönyvek már ingyenesek – igaz, hogy ezért a gyerekek év végén nem tarthatják meg, hanem vissza kell adniuk az iskolában, és  nem kerülhet bele egyetlen aláhúzás vagy „firkálás” sem -, a füzetcsomagok és egyebek 20-30 ezer forintot is kitehetnek, főleg az iskolába indulóknál, ahol egyetlen iskolatáska is lehet ennek az összegnek a többszöröse.

Hogyan lehet akkor mégis mérsékelni a szeptemberi kiadásokat? „Épp nemrég néztem meg a gyerekek tavalyi felszerelését, hogy miket kell vennem idén, és arra az álláspontra jutottam, hogy nagyon sok tantárgyból nem fogunk új füzetet kezdeni. Lehet, hogy a tanárok ennek nem fognak örülni, de én nem hiszem, hogy gond lehet abból, hogyha egy füzetben benne van az előző évi tananyag is. Amikben pedig csak egy-két lap maradt, az üres lapokat kiszedtük, összetűztük jegyzettömbnek, a füzetet pedig szépen elrakták a gyerekek, hiszen még szükségük lehet rá. Az ember így spórolhat, hogy ne vesszen kárba semmi. Tollak és ceruzák? Ne vegyenek minden évben új készletet. Bőven elég a tavalyi kiegészítésére egy hat darabos csomag. Ugyanez vonatkozik a temperára és a vízfestékre is. Mi ezekből is minden évben csak egy kisebbet veszünk, amiből kipótoljuk a hiányzó színeket. Nem a legolcsóbb termékeket vásárolom, mert általában az a tapasztalatom, hogy azokat hamar elhasználják a gyerekek. A középkategóriás termékek jóval tovább tartanak” – mondta lapunknak Margit, egy sok gyermekes, budaörsi édesanya. Hozzátéve: – „Amikor elmentünk kiállításra, vagy múzeumba sokszor kaptunk nagyon jó minőségű, nagyalakú posztereket. Ezekbe a szép plakátokba kötötték be a gyerekek a könyveiket, amik a célnak remekül megfeleltek, hiszen tartósak és dekoratívak voltak. Aztán az is a költségcsökkentés egyik módja, hogy a gyerekek megöröklik egymástól a tanszereket, például a táskát, a tornazsákot, vagy a tolltartót. Főként, ha a nagyobbak már komolyabb dolgokat szeretnének, akkor a kisebbek nagyon tudnak örülni a réginek. Ez nálunk természetes és a gyerekek szerencsére nem is ódzkodnak tőle”.

Ezeken tehát spórolhatunk, ám vannak, amiken sajnos nem lehet. Elmegyünk az első szülői értekezletre és akkor rögtön jönnek az osztálypénzek, az osztálykirándulások, a havi befizetni valók.

A hátrányos helyzetűek számára a budaörsi önkormányzatnál a szociális irodánál igényelhető a beiskolázásra rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, és segítséget jelenthet a gyermekek ingyenes étkeztetése is, amit szintén kérni kell, jövedelemigazolással. (Rendkívüli települési támogatás A-M betűrendig Holczer Brigitta (106. szoba), telefon: 06 23 447 939, N-Zs betűrendig Székely Magdolna (106. szoba) telefon: 06 23 447 926. Gyermekétkeztetési térítési díj-kedvezmény, tanulmányi ösztöndíjak, rendszeres gyerekvédelmi kedvezmény és ahhoz kapcsolódó pénzbeli támogatás  Horváth Attila (105. szoba), telefon: 06 23 447 887.

További segítség a jeles, hetedikes, nyolcadikos és középiskolás tanulóknak az önkormányzatnál megpályázható ösztöndíj, amiről ITT írtunk bővebben.