Ifiklub: “Nemcsak a ház, az idejáró fiatalok is változtak”

0
1043

“A 2012-es ‘újranyitás’ óta egyre csak bővül a programkínálatunk, igyekszünk felvenni a versenyt” – mondta lapunk kérdéseire válaszolva Márton Júlia a budaörsi Városi Ifjúsági Klub vezetője. Az aktuális programjaik közül az új szakköröket emelte ki.

Hogy illeszkedik a városi, ifjúsági klub (mi is most a hivatalos neve?) a budaörsi kulturális intézmények rendszerébe?

Városi Ifjúsági Klub a nevünk. 🙂 Mint közművelődési intézmény úgy gondolom, hogy a művelődési ház, a könyvtár és közösségi ház mellett jól megférünk a városban. A 2012-es „újranyitás” óta egyre bővül a programkínálatunk, igyekszünk felvenni a versenyt az évről évre felbukkanó, különböző kulturális programot szolgáltató egységekkel, és emellett állandó otthont adni minél több szakkörnek a házban. A budaörsi fiataloknak aktív bázist nyújtunk, legyen szó koncertről, kiállításról, hozzánk bármilyen igényes ötlettel jöhetnek, igyekszünk megvalósítani azokat.

Mi lehet az oka, hogy mind a mai napig nincs igazi munkamegosztás vagy talán jobb szó, hogy összhang, együttműködés az ezen a területen dolgozók között a városban, és gyakran egymásra szerveznek programokat?

Házon belül teljes az összhang, mind a klub dolgozói, mind a színház dolgozói között, hiszen a Budaörsi Latinovits Színház telephelyeként fontos, hogy egymást meghallgatva, közösen alakítsuk a programokat, és odafigyeljünk, hogy ne legyen az a bizonyos rászervezés. A gyerekeknek, fiataloknak szóló színházi produkciók jól megférnek a klub falai között. Városi szinten pedig idén indult egy közös kezdeményezés, hogy a kulturális intézmények vezetői rendszeresen összeülhetnek és átbeszélhetik egymással az aktuális kérdéseket, tapasztalatokat, havi szinten. Az összefogás eredményeképpen egy honlap is indult  “budaorsiprogramok” néven, ahol minden intézmény aktuális programkínálata fent van, összegyűjtve egy helyen, ami szerintem könnyebbé teszi a lakosság számára a böngészést. Ezek a kezdeményezések éppen a munkamegosztásról és az összhangról szólnak, aminek már itt volt az ideje.

Az ifi klubot eredetileg Mizsei Zoltán alapította 25 éve, majd 2012-ben az újranyitáskor te lettél a vezetője, ám 2015-ben 9 hónapot Svédországban töltöttél. Miben más a fiatalok egykori „menedéke az utcán csellengés” elől, az átvételkor általad elképzelt klub, illetve a mai?

Az évek során nemcsak a ház, hanem az idejáró fiatalok is változtak. Változtak az igények, a szokások, és éppen ezért nem hiszem, hogy össze lehet, vagy össze kell hasonlítani a múlttal a jelent. A ház régen mozi volt, a rendszerváltás után kezdett működni benne a Budaörsi Ifjúsági Klub Egyesület és ez a hely azóta is nagy kiváltsága a budaörsieknek, hiszen kevés olyan város van, ahol az ifjúság külön épületet kapna az önkormányzattól. Ezt meg kell becsülni, a házat pedig használni és ápolni kell.  Én a kezdetek óta azon dolgozom, hogy nemcsak egy teret, hanem egyfajta második otthont adjak az ide betérő fiataloknak. S igen, volt szerencsém külföldi tapasztalatot is gyűjteni az évek során, hiszen Svédországban a kint élő magyaroknak szerveztem programokat a gyerekfoglalkozástól kezdve a koncerteken át a magyar nemzeti ünnepségekig. Fontos tapasztalat volt ez az időszak az életemben, hálás vagyok utólag is az akkori színház igazgatónak, Frigyesi Andrásnak, hogy engedélyezte ezt a szakmai munkát, és hogy a megbízás lejárta után visszajöhettem Budaörsre, mert lassan 25 éve ez a város az otthonom.

Mi volt a legmeglepőbb a budaörsi kulturális életben, amikor Svédországból visszajöttél?

Talán a legnagyobb változás az volt, hogy a régi posta épületét felújították és két új kulturális színtér is elindult ezen a helyszínen. Az egyik a PostArt, önfenntartó kulturális és közösségi színtér, ahol a korábban üresen pangó helyiségek megteltek színekkel és élettel, köszönhetően Selmeczi Ágnes kreatív ötleteinek. A másik a Babtér, ahol komoly animációs programok és oktatás is zajlik.

Hogyan kerülhet be egy szakkör, egy kiállítás, egy program hozzátok?

Minden esetben azt kérjük, hogy a szóban elhangzottakat írásban is erősítsék meg az érdeklődök, ezért alapjában véve emailben   ([email protected]) szeretjük, ha megkeresnek minket. A közös egyeztetést követően indulhat el az adminisztratív munka, ami – mióta az önkormányzat alá tartozik a pénzügyi gazdálkodás és a szerződéskötés menete – mintegy 2-3 hetet vesz igénybe. Ezért is fontos, hogy az igény minél előbb beérkezzen hozzánk. Például egy bérleti szerződés esetében a kért időpont előtt legalább egy-két hónappal. A rendszeres szakköreinkről és a szabad időpontokról a honlapunkról tudnak tájékozódni a látogatók (www.ifiklub.hu) de természetesen telefonon, e-mailben vagy személyesen is szívesen állunk az érdeklődök rendelkezésére.  

Mit emelnél ki az aktuális programok közül?

Az őszi időszakban több új szakkörünk is indult, például hatha jóga, színházra nevelési program, a már évek óta sikerrel futó szakkörök fenntartása mellett. Novemberben a Budaörsről indult kultikus Alkohol zenekar látogat vissza hozzánk, továbbá lesz még salsa estünk, és a hónap végén klasszikus zenei koncertünk Róbert György blockflöte művésszel, aki a helyi Leopold Mozart Zeneiskola tanára. November közepén pedig az egész évben futó beVonzó című ERASMUS + ifjúsági projekt záró konferenciáján veszünk részt Törökbálinton.

Mennyire jött be a fiatal tehetségeket toborzó akció?

A WANTED című tehetségkutató sorozatunk három éve zajlik, az első kiállítás 2015. február 4-én volt. Ez idő alatt mintegy harminc különböző korú, tehetségű művész alkotásait lehetett hónapról-hónapra megcsodálni a klub falain. Volt többek között fotó-,rajz-, szobor- és festménykiállításunk is. Fontos kiemelni, hogy sokuknak ez volt az első nyilvános szereplésük, a szülők, rokonok, barátok büszkén állták körül őket, az ünnepélyes megnyitóra pedig sokszor a testvérek, barátok készültek egy kisebb zenei műsorral. Igazi családias hangulat alakul ki ilyenkor, amire mindenki szívesen emlékszik vissza. Biztos vagyok benne, hogy Budaörs bőven rejt még magába tehetségeket, így a programmal nem állunk le, szeretettel várjuk az újabb és újabb jelentkezőket.

Rövidebb és hosszabb távú tervek?

Már idén becsatlakoztunk az előbb említett ERASMUS Plus ifjúsági területén zajló országos projektekbe, de szeretnénk jövőre is pályázni és bevonni ebbe a budaörsi fiatalokat. A helyi gimnáziumokkal, az Illyéssel és Szent Benedekkel is szeretnénk szorosabbra fűzni a kapcsolatot, nemcsak az iskolai közösségi szolgálat terén, hanem iskolai projektek, évközi ünnepek és egyéb rendezvények kapcsán. Sokszor említik a mozit a városban és mivel anno a klub épületében indult a vetítés, jó lenne visszahozni egy havi jellegű filmklubot.

Ezekhez adottak-e a feltételek? Hányan vagytok például, miben hozhatsz önálló döntést és miben nem?

Jelenleg két teljes állásban dolgozó szervező alakítja a klub programjait, jómagam és kollégám, Wágner Bendegúz. A színház új vezetőségével heti szinten egyeztetünk az aktuális programokról, igyekszünk minden kérésnek eleget tenni és aktívan közreműködni a színház által szervezett programokban is. Az Ifiklub tekintetében a kezdetek óta szakmai önállóságot élvezünk, a költségvetésünket is önállóan tervezzük, de a színház igazgatójának jóváhagyásával adjuk le, hiszen telephely vagyunk.

Szerencsés dolog ez, hogy a színház telephelye a klub?

Ez nem szerencse kérdése, mióta itt dolgozom, a klub a színház alatt működik, igaz 2012 óta már a harmadik igazgatóval dolgozunk együtt. A hétköznapokban nem történt mérvadó változás, talán csak annyi, hogy 2015 óta színházi produkciókat kizárólag a Budaörsi Latinovits Színház szervezésében és jóváhagyásával lehet megvalósítani az Ifiklubban. Emellett sűrűsödtek a délelőtti/hétvégi próba alkalmak és a gyermek előadások, és emiatt a színházban dolgozó kollégák közül egyre többeknek van bejárása a klub épületébe, ami viszont megkönnyíti a nyitás-zárás kérdését. Tulajdonképp ez egy mindkét félnek nyertes helyzet: a színház előadásokat hoz a klubba, több bevételre tesz szert, a klubnak ez nem jár kiadással és közben „belekóstolhatunk” a színházi élet zegzugos világába. Kifejezetten izgalmas látni, hogyan születik egy-egy darab, az olvasópróbától egészen a színpadra állításig. Név szerint ismerjük a színészeket, díszítőket, rendezőket és asszisztenseket, és igyekszünk kellemes légkört teremteni a vendég rendezők, színészek számára is. A klub közművelődési programokat hoz létre, a színház pedig előadó művészeti ágazathoz tartozik, de a művelődés minkét esetben kulcsszó, ez az ami közös.