Ideológiamentes alternatíva? Bemutatkozott a budaörsieknek a Momentum

0
697

Bemutatkozott a budaörsieknek a napokban párttá alakult Momentum tegnap este a Zsíros Kenyér Pub & Gastro Yard-ban. Az érdeklődők azonban nemcsak őket, hanem egymás véleményét is megismerhették, egy moderált, de kötetlen csoportos beszélgetés keretében.

„ Idejönni azért különlegesebb, mert itt ugye frissebb és szabadabb a levegő, ti szerencsések vagytok Budaörsön” – Soproni Tamás ezekkel a szavakkal vezette fel a Zsíros Kenyér Pub & Gastro Yard-ban május 25-én este a napokban párttá alakult Momentum bemutatását. Egyes közvéleménykutató intézetek szerint már parlamenti küszöbön állnak. A közösségük 2015-ben ötven-hatvan rendszerkritikus egyetemista korú fiatal együtt gondolkozásából bontott szárnyat. Három érték alkotja a jövőről alkotott víziójukat: szolidaritás, teljesítményelv és pozitív nemzetkép. A párt alelnöke elmondta, Magyarországon rengeteg ember él (mély)szegénységben vagy fogyatékossága miatt hátrányos helyzetben. A társadalom és az állam feladata, hogy esélyt adjon nekik a felzárkózásra. Csak a szolidáris társadalom tud erős országot építeni.

soproniFotó: Bonyhádi

A teljesítményelv a tudás központúságát takarja. Ezzel szemben Soproni Tamás szerint jelenleg inkább a szervilizmus, uram-bátyám viszony érvényesül. Az ország érdeke azonban az lenne, hogy – különösen a közigazgatásban – a legjobb képességű szakemberek kerüljenek pozícióba, hogy az állam a szolgáltató feladatát maximális színvonalon legyen képes ellátni.
„Ugyanúgy lehetünk magyarok”- folytatta. Az egészséges nemzettudat nem külcsínben jelenik meg, hanem különböző, másodlagos identitások elfogadásán alapul, akár nemzeti, etnikai, világnézeti különbségek esetén is. Jelenleg hazánk kullog a Visegrádi Négyek mezőnyében, holott a rendszerváltáskor ennek zászlóshajója volt. Ezért a Momentum a politikai elitet tartja felelősnek, mivel a kapcsolati rendszerek összefonódása a minőség rovására ment.

A beszélgetésen résztvevők (eljött Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere is, amit a többiek pozitívan és annak jeleként értékeltek, hogy fontos számára a város közösségi életében a sokszínűség) elsősorban a jövőre vonatkozó kérdéseket tettek fel. Természetesen a kormányváltás lehetősége és a mindenkori hatalom ellenőrzése került szóba, és hogy vajon mennyiben osztja meg az amúgy is elaprózódott ellenzéket a Momentum. Milyen garanciákat tud adni a párt arra, hogy nem tér el a kitűzött iránytól, ha esetleg politikai tényezővé válik a törvényhozásban? – merült fel. Soproni Tamás válaszában kifejtette, hogy a klasszikus bal- és jobboldali törzsbázist nem érinti a párt színrelépése, mert ők ideológiamentes alternatívát kívánnak biztosítani. Bár más pártokkal nem kívánnak választási szinten együttműködni, ügyek mentén azonban partnerek. A jövőbeni politizálásban nagy súlyt kell kapnia az önkorlátozásnak, a konszenzusnak és a parlamenti pártok azonos súlyú szavazati jogának. „Bizonyos kérdésekben figyelembe kell venni a kisebb csoportok érdekeit is, hogy igazságosabb rendszert tudjunk felépíteni. A közjó fogalma így kap értelmet” – mondta.

Szóba került az „elszámoltatás” is. A Momentum ennek garanciáját a hatalmi ágak szétválasztásában látja. Önálló, erős ügyészség és az adóhatóságnak visszaadott, politikai befolyástól független hatáskörök. Fontos, hogy az elszámolás ne váljon leszámolássá, ezért a nyilvánosság előtt kell megtörténnie. Az alelnök elismerően nyilatkozott egyes médiumok tényfeltáró, oknyomozó tevékenységéről, de hozzátette, hogy az online újságok soha nem képesek kiváltani az offline-t, a nyomtatott sajtó és a „szamizdat” jelentősége megnőtt, pláne olyan településeken, ahol az infrastruktúra szegényesebb, mint a nagyvárosokban.

A Momentum választási programját Fekete-Győr András elnök őszre ígérte néhány hete az egyik budapesti tüntetésen. Jelenleg és itt erről azt tudtuk meg, hogy öt témakört ölel fel: egészségügy, lakhatás, oktatás, megélhetés és az országos infrastruktúra fejlesztése. Ennek kidolgozásához külföldi szakértőket is bevonnak a munkába, cseh, lett és finn szakembereket, akik valamelyik területen már sikeres kormányzati lépések kidolgozói voltak. Hisznek abban, hogy nemcsak mi adhatunk szellemi értéket és tudást a világnak, hanem nekünk is alkalmazni kell a világ tudását.momentum

Az est további részében a momentumos vezetők moderálásával a részvevők az öt pontról nyílt vitát folytathattak egymással, csoportokban. Ez alatt már nemcsak az elme, hanem a gyomor is jól lakott. A vitákat pedig nemcsak a véleménykülönbségek, hanem a solymári termelők által felajánlott paprikakrém tette csípőssé a zsíros kenyerek tetején. Az estet ez a közösségi politizálás tette teljessé, valódi interaktív élmény volt. A városunkban megalakuló helyi csoport elérhetőségeiről a későbbiekben tájékoztatjuk olvasóinkat. 18741130 1555280671150408 2142432389 n

18763043 1555280664483742 1914665788 n

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here