Idén mára esik a Túlfogyasztás napja

0
1046

A Túlfogyasztás napja (angolul kifejezőbb: Earth Overshoot Day) az évnek az a napja, amikor a Föld össznépessége feléli azt az erőforrás és nyersanyag mennyiséget, amelyet a bolygó egy évre képes biztosítani számára. Sajnos ezt a napot évről-évre egyre hamarabb érjük el, 2002-ben például ez „csak” szeptember közepén következett be, 2007-ben azonban már augusztus közepén. Az idén mára, 2019. július 29-ére esik.

Az egyén ökológiai lábnyoma azt fejezi ki, hány Föld bolygóra lenne szükség ahhoz, ha a Földön élő összes ember úgy és olyan mértékben fogyasztana, mint az az egy. Egy egyszerű kalkulátor segítségével itt kiszámítható: http://www.kothalo.hu/labnyom/

A mai napon az átlagos fogyasztás szerint léptük túl a Föld által nyújtott kereteket, de ha Katar vagy Luxenburg lakosságának fogyasztását vetítenénk az összes lakosra, a Túlfogyasztás napja már februárban (!) lett volna. Magyarország átlaga szerint június 14-én következett volna be, míg Indonézia átlagfogyasztása alapján ez a dátum december 18. Az összlakosság átlaga így annyit fogyaszt, mintha nem csak az egy, meglévő Föld erőforrásait használná, hanem 1,75 Földnyit.

Ahhoz, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, a Föld Napja Alapítvány azt tanácsolja, használjuk kevesebbet az autónkat, együnk kevesebb húsfélét, ésszerű vásárlással érjük el, hogy kevesebb ételt kelljen kidobnunk, illetve ne kérjünk nejlonzacskót és figyeljünk rá, hogy 50 km-es körzeten belül előállított élelmiszert szerezzünk be, komposztáljunk, ültessünk minél több növényt s főleg fát, kerüljük a műanyag palackban árult italokat – beleértve az ásványvizet is -, használjunk természetbarát tisztítószereket (ecet, mosószóda… stb.) és az ajándékozásoknál is igyekezzünk zöldek maradni saját készítésű tárgyakkal vagy ételekkel, illetve élmény-ajándékozással, mint az együtt töltött idő vagy színház-, múzeum… stb. belépőjeggyel.