Idén is megfeleltek a minősítő gyakorlaton a budaörsi tűzoltók

0
701

A Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület munkatársai idén a budaörsi uszodában oldottak meg szituációs feladatot annak érdekében, hogy megtarthassák önálló beavatkozó címüket.

A helyi lánglovagoknak minden évben minősítő gyakorlaton kell részt venniük, hogy megőrizzék önálló beavatkozó címüket, amit 2014. július 01-től birtokolnak. A szigorú szakmai feltételeknek a budaörsi önkéntesek 2018. június 15-én ezúttal is megfeleltek, a minősítő gyakorlatot teljesítették és így megtarthatják önálló beavatkozó címüket, aminek az a lényege, hogy bizonyos káresetekhez hivatásos tűzoltók nélkül is vonulhatnak és oldhatják meg a tűzoltási és/vagy műszaki mentési feladatokat.

A gyakorlat során kiderült, hogy az önálló beavatkozást vállaló egyesület állományának szakmai felkészültsége, eszközeinek, felszereléseinek bevethetősége, valamint a beavatkozást irányító személy tűzoltásvezetői feladatok ellátására alkalmas.

Az idei gyakorlatnak a Budaörs Városi Uszoda Sportcsarnok és Strand adott otthont.

Az önálló beavatkozásokat az egyesületek a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervezetének vezetőjével kötött együttműködési megállapodás alapján végezhetik. A gyakorlatot ellenőrző megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sikeres vizsga esetén egy évig érvényes, önálló vonulásra és beavatkozásra szóló engedélyt ad ki az önkéntesek részére. Az engedély súlyos hiányosságok, vagy szabálytalanságok esetén el is veszíthető. Vissza kell például vonni, ha az egyesület már nem felel meg a személyi és technikai feltételeknek, az éves minősítő gyakorlatot nem tudja teljesíteni, vagy olyan súlyos szakmai hibát követ el, amely emberéletet vagy anyagi javakat veszélyeztet.

Az egyesület tizennyolc fővel látja el a szolgálatot Budaörs településen, a mintegy harmincezres lakosság védelmét biztosítva.