Hőségben a vezetés is veszélyeket rejthet

0
655

Az időjárás-előrejelzés szerint a hét közepén már igazi kánikulára számíthatunk. A forróság mindenki szervezetét megterheli, de fokozottan kell figyelni azoknak, akik a hőségben, nyílt terepen dolgoznak vagy járművet vezetnek. Az alábbiakban a Budaörsi Rendőrkapitányság balesetvédelmi tanácsait olvashatják. 

Hőségben vezetni nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet!

A hőségben való autóvezetés egyesekből stresszt válthat ki, a szív gyorsabban verhet, az izzadás és az idegesség fokozódhat. Emiatt a sofőrök feszültebbek lehetnek, így fokozódhat a balesetveszély.

A hőség növelheti a balesetek számát.

Csökken a koncentrálóképesség, nő a reakcióidő, ezért minden esetben ügyeljünk arra, hogy tartsuk a megszabott követési távolságot.

Tartsunk pihenőt!

A hőség és a stressz megterheli a szervezetet, különösen, ha hosszú időt tölt a vezető folyamatosan a volán mögött.

A kisgyerekeket és az állatokat sosem szabad az autóban vagy gépjárműben bezárva hagyni, mivel a gyorsan emelkedő belső hőmérséklet életveszélyes lehet, és halált okozhat! Ha árnyékban parkol, akkor se hagyjon élőlényt a járműben egy percre sem, mert az autóban a hőmérséklet árnyékban is jelentősen nő. Az ilyen meleg pillanatnyi eszméletvesztést, a keringési rendszer összeomlását és halált is okozhat.

Lehetőség szerint az autótól távol töltött időtől függően úgy válassza meg a parkolóhelyet, hogy amikor visszaérkezik, az autó árnyékban legyen. Ha nem talál megfelelő árnyékot és az autó elviselhetetlenül felmelegedett, várjon egy kicsit az indulással. Nyisson ki minden ajtót, hogy a megrekedt hőség távozhasson!

A folyadék a hőségben nem csak jól esik, de nélkülözhetetlen is! Igyon megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőség szerint vizet, amely könnyen ürül és nem terheli meg a szervezet, és mindenképpen ügyeljen az utánpótlásra!