Hogyan készül? A Tetra Pak Budaörsön

0
1344

A svéd alapítású, italos kartondobozok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Tetra Pak világszerte 33 csomagolóanyag gyárat működtet. Az európai térség egyik legnagyobb és világ szinten is az egyik leghatékonyabb gyárának számító, 1989-ben alapított budaörsi Tetra Pak üzem nemzetközi összehasonlításban is a vállalat egyik legsikeresebb egysége. A magyarországi leányvállalat a Szlovákiát, Csehországot és Lengyelországot is magában foglaló, Poland&Danube vállalatcsoport része, itt működik a régió HR és pénzügyi szolgáltató központja.

 

A budaörsi Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó ZRt. a hazai csomagolóanyag gyártó vállalatok közül elsőként, még 2010-ben érte el a Japán Üzemi Karbantartási Intézet által kidolgozott Teljes körű Hatékony Karbantartási rendszer bevezetésének első, 2012-ben a második, 2014-ben pedig a harmadik fokozatát. A japán módszer célja az, hogy a dolgozók bevonása révén maximalizálja a termelési rendszerek hatékonyságát, a fejlesztési projektek segítségével szüntetve meg a veszteségeket. A „nulla baleset, nulla minőségi hiba, nulla géphiba a termelési rendszer teljes életciklusában” cél megvalósítása azonban nem könnyű; a budaörsi üzem 2019-ben tervezi megszerezni a legmagasabb szintet, a Világszínvonalú Teljesítmény díját, ami eddig csak egyetlen Tetra Pak gyárnak sikerült.

A Tetra Pak budaörsi gyára 1992-ben kezdte meg működését egy nyomdagéppel, egy laminátorral és egy vágógéppel. A második vágógép 1996-ban, a második nyomdagép 2002-ben állt üzembe. 2006-ban a vállalat fejlesztette a laminátort, amely következtében gyorsabb lett a futási sebesség, majd telepítette harmadik vágógépét. A 2012-ben kezdett 3 éves projekt során a Tetra Pak 12 milliárd forintos sajáttőke befektetéssel egy új fejlesztésbe kezdett, amely révén 2015-re lehetővé vált a PLH technológia és a Tetra Recart® gyártás bevezetése.

Az új fejlesztésekkel a budaörsi üzem versenyképesebb csomagolóanyagot gyárthat ügyfeleinek. A PLH (azaz előrelaminált öntőnyílás) technológia olyan nagyobb öntőnyílású és kényelmesebb fogású csavarzárak felhelyezését teszi lehetővé, amelyek könnyebb használatot jelentenek a fogyasztóknak is.A Tetra Recart az első karton alapú, hőkezelhető csomagolás, amely környezetkímélő alternatívát jelent a konzervtermékeknek: az egyedi eljárással készített papírdobozt ugyanis megtöltés és lezárás után lehet hőkezelni, akárcsak a konzerveket.

A vállalat nemcsak világszerte, de itthon is rendszerszintű beszállítója partnereinek. A csomagolóanyagon kívül töltőgépeket és feldolgozó berendezéseket is forgalmaz, ezen kívül további szolgáltatásokkal – például szerviztámogatással vagy piaci előrejelzésekkel – segíti partnereit.

Általános fogyasztói igény, hogy a csomagolások egyre kényelmesebbek legyenek és mindigmegfeleljenek a változó fogyasztói igényeknek. Az idősebb korosztálynak kifejezetten fontos a jól fogható doboz, amin könnyen lecsavarható kupak van. A fiatalabbak érdeklődését kisebb, útközben is fogyasztható méretekkel, visszazárható dobozokkal és mindehhez különleges grafikákkal lehet felkelteni.

A Tetra Pak italos kartondobozokról

A Tetra Pak több mint 60 éve fejlesztette ki az italos kartondobozt és az annak töltését lehetővé tevő folyamatos töltés technológiáját. Európában naponta több mint 100 millió liter folyékony élelmiszert – tejet, gyümölcslevet, bort, vizet, levest, joghurtot – csomagolnak ebbe az anyagba. Az italos kartonok előállításához felhasznált anyagok mennyisége 1970 óta egységenként 20%-kal csökkent. Az egyliteres dobozok körülbelül 28 gramm csomagolóanyagot tartalmaznak. Ez a becsomagolt termék súlyának mindössze 4%-a.

Az ún. társított csomagolásnak 3 komponense van: papír, műanyag, alumínium, s mindnek megvan a maga feladata. Belülről kifelé haladva a különféle rétegek az alábbi szerepet töltik be:

A legbelső polietilén tartja meg a folyadékot és biztosít védettséget a mikroorganizmusok ellen. A második polietilén réteg azt a célt szolgálja, hogy az alumínium ne érintkezzen közvetlenül az élelmiszerrel. Az alumínium réteg – ami egy 1 literes dobozban kb. 1,5 gramm, vagyis kevesebb, mint egy söröskupak tömege – véd a levegő, fény és külső szagok ellen. A következő polietilén réteg köti össze a papír- és alumíniumrétegeket. A csomagolás 75%-át a papír réteg teszi ki, ami biztosítja a doboz tartását és a merevségét. Ezen kívül erre a rétegre nyomtatnak. A záró polietilén réteg védi a dobozt és annak papírrétegét a közvetlen külső hatásoktól.

A többi üzemhez hasonlóan, a magyarországi Tetra Pak gyár is FSC® – Forest StewardshipCouncil®, Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa – által tanúsított papírból készíti az italoskartonokat, azaz felelős erdőgazdálkodásból, vagy felelős forrásból származó alapanyagot használ. 2013 óta már minden magyar ügyfélnek van olyan terméke, amely tanúsított forrásból származó dobozokba kerül. Vásárláskor FSC logós dobozt választva a fogyasztók is hozzájárulhatnak a természet védelméhez.

Báraz italos karton csomagolás 3 összetevőből áll, a visszagyűjtött italos karton papírgyári újrahasznosítása több mint 30 éve megoldott.

Az italos kartondoboz szelektív gyűjtésének népszerűsítésére a Tetra Pak és további 2 italos kartondoboz gyártó vállalat létrehozta és működteti Magyarországon az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülést.

 

Megújuló csomagolás

A Tetra Pak megújuló csomagolása vissza nem nő ugyan, de olyan alapanyagokból – például fából, cukornádból – készül, amelyek termesztése, ha megfelelően művelik, fenntartható. A kartondobozok ma már közel 75%-ban megújuló alapanyagokból készülnek, a vállalat célja azonban az, hogy teljesen megújuló csomagolásokat gyártsanak.

Ezeket számos különféle élelmiszer csomagolására használják, a tejtől a gyümölcslén át a babig.

A doboz közel kétharmadát a kartonpapír teszi ki, amely az erdők fáiból készül. Csak annyi papírt használnak, amennyi szilárd tartást biztosít a doboznak, ezért olyan vékonyak. Egy tojás esetében 15% a héj és 85% a beltartalom, míg a Tetra Pak dobozai ennél is vékonyabbak: a teljes súlynak csupán 3-5%-át teszik ki, a többi a beléjük töltött termék súlya.

Az aszeptikus dobozokba töltött tejet a felbontásig nem kell hűtőszekrényben tartani, mert a megsavanyodást okozó baktériumok nem juthatnak át a doboz falán. A kupakok jelenleg cukornádból is készülhetnek, de a tervek szerint a jövőben olyan alapanyagokat is felhasználhatnak, mint a szerves hulladék vagy az alga.

A hűtést nem igénylő dobozoknál használt aszeptikus technológia akár 12 hónapon keresztül megőrzi az élelmiszer frissességét és ízét. Ennek érdekében az aszeptikus dobozok kis mennyiségű polietilént és vékony alumíniumfólia-réteget is tartalmaznak. Ezek az élelmiszerek biztonságát szolgálják: elszigetelik a doboz tartalmát a külvilágtól, védik a külső nedvességtől, az oxigéntől és a fénytől.

Mitől lesz újrahasznosítható?

A doboz alkotóelemeinek mindegyike újrahasznosítható. Az elmúlt 7 évben 73%-kal nőtt azújrahasznosítható Tetra Pak dobozok aránya. A gyártáshoz többek között – fából előállított – kartonpapírt, valamint cukornádat használnak fel.

A termékek az FSC® logóját viselhetik. Az FSC (Forest StewardshipCouncil, Felelelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) egy független, non-profit civil szervezet, amelynek célja a felelős erdőgazdálkodás ösztönzése világszerte. A szervezet szigorú tanúsítási rendszert dolgozott ki, amelynek révén nemzetközileg elismert szabályozási, védjegy-elismerési és tanúsítási szolgáltatásokat nyújt a felelős erdőgazdálkodással foglalkozó vállalkozások, szervezetek és közösségek részére.

Az FSC logó azt jelzi, hogy a csomagolóanyag felelősen kezelt erdőkből és/vagy ellenőrzött forrásokból származik. Ezeket az erdőket úgy kezelik, hogy teljes mértékben megfeleljenek a jövendő generációk társadalmi, gazdasági és ökológiai igényeinek.