Hogyan juthatok el Ostravába?

0
163
Ha csehországi utazásról van szó mindenkinek először Prága jut eszébe. Esetleg lehetnek akik Brnoba is ellátogatnak, de az ország keleti felében található Ostrava városa biztosan nem annyira népszerű utazási célpont. Ettől függetlenül a város nagyon sok felfedezetlen pontot rejteget számunkra és ha a cseh konyha remekeit valamint a cseh söröket is ki szeretnénk próbálni érdemes lehet megfontolni az Ostravába való látogatást. A következőekben átnézzük hogyan tudunk eljutni Magyarországról ebbe a cseh városba.
Az egyik és sokak által kedvelt utazási mód az autókázás. Hazánkból utazván Szlovákián keresztül vezet az út, így tehát három ország érintésével tudunk eljutni Ostravába. Ebből következően ha saját autónkkal utazunk ebbe a cseh városba három különböző országba érvényes autópályamatricát kell vásárolnunk.

Mennyibe kerülnek a matricák?

A matricák ára nagyjából egységes és hazánkban is, valamint Szlovákiában és Csehországban is 10 euró, azaz 3-4000 forint körüli áron lehet megváltani egy 10 napos D1 kategóriás autópálya matricát.

Úgy gondolom ez az a variáns amit a magyar turisták a legtöbbet vásárolnak hiszen 10 napnál többre kevesen utaznak Csehországba és legtöbben D1 kategóriás gépjárművel rendelkezünk.

Ha így számolunk tehát, akkor rájöhetünk hogy ha autóval utazunk Csehországba akkor megközelítőleg 12.000 forint el is fog menni az autópálya matricákra. Ezeket a matricákat egy bankkártyás fizetés után elektronikus formában küldik meg nekünk, a papír alapú matrica felragasztására tehát nincsen szükség.

Hogyan kell beszerezni a matricát?

A matricákat természetesen még azelőtt kell beszereznünk mielőtt ráhajtanánk az adott országban a fizetős útszakaszokra. Ha nem így teszünk elég kemény bírságokat szebbhatnak ki ránk így tehát praktikusan még otthonról, a számítógépünkről szerezzük be ezeket az út használatára jogosító dokumentumokat!

Ha autóval megyünk az Ostravában tartó út szinte végig autópályán vezet és ha nem tévedünk el nagyon, akkor a nagyjából 500 kilométert öt és fél óra alatt meg is tehetjük. Ebből tehát ki tudjuk számolni az autókázás költségét is.

Mennyibe kerül az utazás?

Vegyünk egy átlagos fogyasztású autót, amely 100 kilométer alatt hét és fél liter benzint igényel. Ha a kisebb kitérőket is beleszámolom, akkor ez körülbelül 40 liter üzemanyag lesz majd, aminek a jelenlegi piaci ára olyan 20.000 forint körül mozog. Ha ezt hozzáadjuk tehát a három országban megváltott autópálya matricák költségéhez, akkor kiderül hogy autóval 30-35.000 forintér juthatunk el ebbe a csehországi városba.

Vonattal lehet-e utazni?

Mi a helyzet azonban ha nem autóval hanem például vonattal szeretnénk utazni?

A Máv egy meglehetősen jól használható online elektronikus jegyfoglalási rendszert üzemeltet és ebben kikereshetjük magunknak a legjobb vonatokat Ostravába.

A keresést én is megejtettem és kiderült, hogy Ostravába egy nap Budapestről, a pályaudvarokról több vonat is indul.

A jegyet érdemes előre megváltani, mert a jobb ajánlatokra természetesen kevesebb idő jut. Az Ostravába tartó vonatok között volt olyan, amelyik átszállás nélkül jutott el a cseh városba és a rá szóló jegy is viszonylag olcsó volt.

Mennyibe kerül a jegy?

Ha szerencsénk van egy ilyen jegyet nagyjából 10.000 forintér be tudunk szerezni. A kicsit szerencsétlenebb eseteket tekintve 12-13.000 forintot is fizetnünk kell majd és van hogy egyszer, de lehet hogy akár kétszer is át kell szállnunk. Ilyen esetekben a vonattal való utazás meglehetősen drága lehet és nem túl kényelmes. Különösen igaz ez ha sok a csomagunk vagy esetleg valamilyen nagyobb tárgyat szeretnénk vinni. Ha a drágább jegyek árát felszorozzuk hárommal például, mert hárman utazunk akkor kiderül hogy autóval már majd hogy nem jobban megéri Ostravába utazni. Ha az autóba befér négy vagy akár öt fő is akkor biztosan jobban járunk ha kocsival közelítjük meg a csehországi várost. További információkért látogassunk el a Cseh Köztársaság GYIK – Cseh Matrica oldalra.

A busszal való utazásról nem túl sokat találtam. A Flixbus az egyik legnépszerűbb középeurópai busztársaság az ő weboldalukat lehet érdemes böngészni ha valaki Csehországba busszal szeretne utazni, bár nekem az derült ki hogy a vonatjegy vásárlásnál nincs egyszerű dolog ebben a helyzetben. Remélem tudtam segíteni nektek ezzel a néhány sorral és ti is eljutok majd Ostravába!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here