Hivatalosan is átadták a közelmúltban felújított útszakaszokat

0
565

Szeptember 10-én kora délután volt az „Önkormányzati tulajdonú szilárd burkolatú belterületi utak korszerűsítése Budaörsön” elnevezésű projektnek a záró rendezvénye. A Puskás Tivadar utca, illetve a Hársfa utca egy részének rekonstrukcióját végezték el, melyet részben pest megyei forrásból finanszíroztak. Beszédet mondott a polgármester, Wittinghoff Tamás és Grillmayer Gábor, aki az egyik kivitelező, a Grilgép Kft. ügyvezető igazgatója.

Néhányan a városháza munkatársai közül és a sajtó képviselői voltak jelen azon az útavató ünnepségen, melyet Budaörs Város Önkormányzata rendezett meg az „Önkormányzati tulajdonú szilárd burkolatú belterületi utak korszerűsítése Budaörsön” elnevezésű, PM_  ONKORMUT_ 2018/69 azonosító számú, Pest megye célzott pénzügyi támogatásának keretében finanszírozott beruházás projektzáró eseményeként. Az önkormányzat a támogatást átfogó felújításra igényelte. A Hársfa utca és a Puskás Tivadar utca burkolatának teherbírását az évek alatt felgyűlt kátyúk javításai, a házi közműbekötések és a nyomvonalas közműfektetések meggyengítették, s ezek a felületek már nem voltak gazdaságosan karbantarthatók.

„Politikusokat ünnepelni azért, mert utat építenek, épületeket újítanak fel az olyan, mintha megtapsolnánk a pénzkiadó bankautomatát, amikor az pénzt ad ki” – kezdte Wittinghoff Tamás egy, talán közösségi oldalon talált idézettel beszédét, majd rögtön hozzátette, valójában a közpénzekből finanszírozott felújítások elvégeztetése nem érdeme az elöljáróknak, hanem kötelességük. „Hiszen a demokrácia lényege, hogy a közpénzeket tisztességesen és az állampolgárok, illetve az adott településen élők érdekében kell felhasználni, s bár országos szinten ez nem mindig működik így, azonban Budaörsön ezt a városvezetés nagyon komolyan veszi” – tette hozzá.

Majd elmondta, hogy valójában azért van szükség a hivatalos átadó ünnepségre, mert ha pályázati forrásból valósul meg egy beruházás, ahhoz kötelezően hozzátartozik, hogy meg kell tartani elkészültekor egy avató ünnepséget. Ezt követően röviden összefoglalta a két helyszínen elvégzett munkálatokat. A Hársfa utcának a Stefánia utcára merőleges szakaszát, míg a Puskás Tivadar utcát a Baross utca és a Szivárvány utcai parkolóig újították fel, útburkolatuk cseréjével teherbírásuk és kapacitásuk növelése, valamint a biztonságosabb közlekedés biztosítása volt. E munka mellett az útszakaszokon közlekedésbiztonsági elemeket is kiépítettek: tíz darab jelzőtábla, gyalogos átkelőhely kiegészítő felfestések, burkolati prizmák, rázókő sor teszik biztonságosabbá a közlekedést. A Hársfa utcában pedig öt darab P-alakú kerékpártámaszt is elhelyeztek. Ezen kívül az érintett részeken a zöldfelületet is rendezték, száz négyzetméter füvesítéssel és öt fa ültetésével.

Grillmayer Gábor, a Puskás Tivadar utca felújításának egyik kivitelezőjének képviselője is felszólalt, s elmondta, közel tízezer négyzetméter útfelületet újítottak fel.

A munkát nehezítette ugyan, de a városlakók kényelme szempontjából a felújítás a forgalom folyamatos biztosítása mellett valósult meg. És mindkét munka határidőre elkészült.

A két utca bekerülési költsége 170 millió forint volt, ebből 122,01 millió forintos támogatást nyert el pályázatával a város a Pénzügyminisztériumtól még 2018-ban. A pénz forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás volt, a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.

A rendezvény végén Wittinghoff Tamás és Grillmayer Gábor elvágta a nemzetiszín szalagot.