Hétvégi házi feladat – rendőrségi felhívás

0
746

A Pest-megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbi felhívást tette közzé a hétvégi házak, nyaralók betörésvédelme érdekében:

A nyaralók és hétvégi házak sajnos sok esetben válnak a bűnelkövetők célpontjává, mert a tulajdonosok ősszel és télen ritkán látogatják házaikat, kieső helyen vannak, nincsenek jelen a szomszédok sem. Az őszi időszakban elnéptelenedő nyaralókra mind a természet, mind a betörők komoly kockázatot jelentenek. A természeti csapások által okozott károkat jelentősen növelheti, hogy azokról a tulajdonosok csak hetekkel, akár hónapokkal később szereznek tudomást. A betörések esélyét fokozhatja, hogy egyre több értékes holmit hagynak télre a hétvégi házban.

A viszonylag alacsony kockázat csábítja a rossz szándékkal közeledőket. A betörések ellen az előrelátás a leghatékonyabb fegyver. Néhány alapvető tipp arra, hogy miképpen csökkenthetik a nyaraló feltörésének kockázatait:

 • Használjanak biztonsági zárat, illetve szereljenek fel rácsot a nyílászárókra. Az ajtó és ablak mechanikai védelme csak akkor hatékony, ha azok tokszerkezete is stabil. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redőnnyel!

 • Gondoskodjanak a melléképület megfelelő zárhatóságáról!

 • Alkalmazzanak riasztóberendezéseket!

 • Az értéktárgyaikat szállítsák haza, de legalább a könnyen látható helyekről távolítsák el azokat!

 • Tartsanak rendet a nyaraló közvetlen környezetében és a kertben is. A széthagyott kerti szerszámok, gépek, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyedén eltulajdoníthatók, ráadásul vonzzák a besurranó tolvajokat.  Bizonyosodjanak meg arról, hogy nem hagytak olyan tárgyakat az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthat a betörőnek a fal megmászásához!

 • A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsák meg annyira, hogy azok között ne lehessen észrevétlenül tevékenykedni, megbújni. A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait kissé vágják vissza!

 • A villanyóra szekrényét is biztonságosan be kell zárni, hogy a behatoló ne tudja elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást kiiktatni!

 • Helyezzenek ki minden bejárathoz mozgásérzékelőt, hiszen egy olyan lámpa, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol, elbizonytalaníthatja a betörőket!

 • Mivel a kockázatokat teljesen lehetetlen kizárni, ezért kössenek megfelelő biztosítást a nyaralóra!

 • A kieső időszakban – késő ősz, tél, kora tavasz – is keressék fel a hétvégi házat és ellenőrizzék le!

 • Ha van olyan ismerőse, szomszédja, aki állandó jelleggel az ön telke közelében lakik, kérje meg, hogy nézzen rá időnként!

 • Amennyiben mégis betörtek, vagy betörésre utaló jeleket fedeztek fel, úgy haladéktalanul értesítsék a rendőrséget! A bűncselekmény helyszínét ne változtassák meg! Ennek célja, hogy a helyszín eredeti állapotában maradjon meg a nyomok rögzítéséig.

  Betörés esetén értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!