Hétvégén lezajlottak a szalagavatók Budaörsön

0
1576

A budaörsi középiskolákban, a Szent Benedek Iskola Budaörsi Tagintézményében (ahova szerkesztőségünk is kapott meghívót) és az Illyés Gyula Gimnáziumban is január második hétvégéjén tartották a végzős osztályok életének egyik legnagyobb eseményét, az ünnepélyes szalagavatót.

 

„Sokat gondolkoztam azon, milyen szavakkal köszöntselek benneteket, budaörsi iskolánk harmadik szalagavató ünnepségének főszereplőit, mígnem egy ismert latin szentencia jutott egyszer csak rólatok eszembe, amelyik így hangzik: dum spiro spero, azaz amíg élek, remélek. Mert az elmúlt csaknem négy év alatt kollégáimmal vállvetve a jó harcot megharcoltuk, a pályát végigfutottuk, a hitünket megtartottuk, de a győzelmi koszorút még nem kaptuk meg tőletek. Csak remélni tudjuk, hogy az érettségi után látszani fog majd munkánk gyümölcse bennetek. Ez a remény visz tovább bennünket egészen az érettségiig” – nyitotta meg január 13-án, szombat délután a Szent Benedek Iskola Budaörsi Tagintézményének az ünnepségét dr. Czuczor Gergely, a tagintézmény igazgatója.

„A 2014-ben indult évfolyamotok volt az első iskolánkban, amely két, párhuzamos osztályként csaknem teljes épségben megélte a végzős létet. A mögöttünk hagyott évek nehézségeit jól mutatja, hogy gólyaként 64-en léptetek be az iskolánk kapuján, de itt már csak 49-en sorakoztok fel előttünk. Most ezzel a szalagavatóval elérkezett a Ti időtök. Elkezdődött egy olyan előadás, amelynek főszereplői Ti vagytok. (…) Ezek a pillanatok már részben a búcsú pillanatai is. A feltűzésre váró szalagok nem csak az érettségre és felnőtté válásotokra emlékeztetnek, hanem arra is figyelmeztetnek, hogy lassan az útjaitok negyvenkilenc vagy száz felé ágaznak majd szét” – szögezte le az igazgató.

A városunk sportcsarnokában felvonuló végzősöket a Bikini zenekar Közeli helyeken című dalával köszöntötték a 11. osztályos diákok, majd egy 12-es tanuló, Maurer Dóra adta elő mókás hangvételű köszöntőbeszédét. A középiskolai éveket egy számítógépes játékhoz hasonlította, amelyben a játékosok az úgynevezett „nagy háborúk” (pl.: témazáró dolgozat, nyolcadik óra és az évvégi jegylezárás) után jutnak el az utolsó szintre, ahol találkoznak a főgonosszal, az érettségivel. Legyőzése után kaphatják meg jutalmukat, a középiskolai évek lezárását igazoló dokumentumot.

A szalagokat Titusz atya áldotta meg, amelyeket aztán a 12/A osztályosok mellkasára az osztályfőnökük, Bese Gergő Péter atya és az osztályfőnök-helyettes, Kiszely Anna Andrea tűzött fel, míg a 12/B-sek ruhájára szintén osztályfőnökük, Vancsisin Márta erősítette a szalagokat. A két végzős osztályban összesen tehát 49 diák fut majd neki az érettséginek a tavaszi időszakban.

A műsort a Mustáng Sportegyesület táncosaitól láthattuk.

Az Illyés Gyula Gimnáziumban szintén ezen a hétvégén, január 12-én pénteken tartották a szalagavató ünnepséget. Az iskola aulájában a 12/A, a 12/B, valamint a 12/C osztály végzős diákjait köszöntötték tanáraik, és tűzték mellükre a szalagokat.

Az iskola tanulóinak a tánca  és a 12.-esek elmaradhatatlan keringőjén kívül a tanárok (a képen: Tollner József, Szakálné Gulyás Katalin, Pelényi Rita, Becz György, Torma Rita, Demszky Anna, Vajda Péter, Gyeskó Ágnes, Meinczinger Szilvia, Lehota Edit, Nes Tea) a Hair-ből adtak elő egy jelenetet. Az ünnepség után a végzősök bulija egy budapesti szórakozóhelyen folytatódott.