Hétfőn újra földi szúnyoggyérítés lesz

0
294

Második kémiai szúnyoggyérítés az idén

 

A gyérítést végző szakcég hivatalos tájékoztatója:

TÁJÉKOZTATÓ FÖLDI SZÚNYOGGYÉRÍTÉSRŐL

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

A kezelés pontos időpontja: 2020. 08. 10. napján (hétfőn), napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a védekezés 2020. 08. 11. – 12. napján, ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Forrás: BTG

Jövőre már a biológiai gyérítést részesítik előnyben Budaörsön

„Az önkormányzatok között az elsők között vagyunk, akik átfogó védekezési tervet
dolgoznak ki a szúnyoggyérítés terén. Az önkormányzat ehhez ökológusokból és biológusokból álló szakértői csapatot kért fel, és állítjuk össze a hatékony biológiai gyérítés forgatókönyvét, hogy a 2021-es szúnyogszezonban a biológiai gyérítés aránya növekedhessen és földi kémiai gyérítést csak a kritikus helyszíneken kelljen bevetni” – mondta el lapunknak Székelyné Szatmári Csilla az önkormányzat környezetvédelmi munkatársa. “Idén a járványhelyzet miatt elmaradt az újítás, de jövőre már a legkorszerűbb és legkörnyezetkímélőbb módszereket alkalmazzuk – hangsúlyozta a szakember. Hozzátéve: “A földi kémiai gyérítés legalább olyan káros, mint a légi. De jelenleg muszáj néhány alkalommal elvégezni, mert a biológiai gyérítés még nem elég hatékony. A biológiai lárvagyérítés hatékonysága azonban fokozható az állandó és időszakos mikrotenyészőhelyek feltérképezésével, ami folyamatban van.”

Mit tehetünk mi magunk?

Kapcsolódó cikkeink:

Budaörsön marad a biológiai és földi szúnyoggyérítés

Korábbi elemző cikkeink: https://budaorsinaplo.hu/meg-egyszer-a-szunyogirtasrol-olvasoi-level-a-kutatasi-eredmenyekrol/ és https://budaorsinaplo.hu/vegyszer-a-nyakunkba-vagy-szunyogcsipes-a-harmadik-ut-nehezebb/