Új módszerrel újult meg a sportpálya a Hermanban

0
2026

Néhány éve vezették be Magyarországon a mindennapos testnevelést az oktatási intézményekbe. Ugyanakkor számos iskola, óvoda nem rendelkezik  tornateremmel. Az intézmények döntő többségének van  azonban kültéri pályája, de ezek nagyrészt bitumenes-aszfaltosak, ami a 21. században komoly kívánni valót hagy maga után. Megoldást jelenthet a Mapei Mapecoat TNS rendszere, amit a budaörsi központú cég a nyáron a helyi Herman Ottó Általános iskolában is alkalmazott.

A bitumenes-aszfaltos pályák komoly veszélyt jelenthetnek a sportolóra, hiszen egy kisebb esés is sérüléssel járhat az érdes felület miatt. Ezzel szemben a  rugalmas sportburkolatok  érdessége szabályozott, nem nyúzza le a bőrt.
További előnyük a pályák könnyebb tisztíthatósága, és mivel nem csúszik, csökken a balesetveszély, ráadásul összehasonlíthatatlanul magasabb esztétikai és sportélményt nyújtanak.

Számos termék megtalálható a piacon, de a budaörsi központú Mapei Mapecoat TNS rendszerének előnye, hogy hézagmentes felületként alkalmazható, meglévő aszfaltra és meglévő betonra is alkalmas, valamint széles színválasztékban érhető  el, és amikor szükségessé válik, átfestéssel viszonylag alacsony költséggel felújítható.

A technológia fejlődésére jellemző, hogy a Mapecoat TNS-nek van olyan változata, amit a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) is elfogad különböző sebességű pályák felületi bevonataként.

Ilyen burkolatot kapott a nyáron Budaörsön a Herman Ottó Általános iskola kültéri, korábban aszfaltból készült kosárlabda és két streetball pályája. A felújítás után multifunkcionális, így megfelel a kispályás focihoz, a kosárlabdához, a kézilabdához, a röplabdához is.

A Mapecoat TNS rendszer az akrilgyanta vizes diszperziójából és válogatott töltőanyagokból készül, jellemzője, hogy ellenáll a koptató hatásoknak, UV sugárzásnak és a változó időjárási körülményeknek. A felhasznált alapanyagok oldószermentesek és környezetbarátak.

A kivitelezés pedig egyszerű és gyors, amit a Herman pályáinál is láthattunk, ahol a Mapei Kft. szakemberei egy oktatás-képzés keretében együtt dolgoztak a kivitelező cég szakembereivel. Így bebizonyosodott, hogy számos építőipari szakterületen dolgozó képes néhány nap alatt elsajátítani az újfajta sportburkolat  technológiáját.

A gyors kivitelezéssel természetesen az iskola is jól járt, hiszen a felújítás miatt nem kellett sokáig nélkülözniük a pályát.

“Tartós és környezetbarát termékeinkkel, elsőre végleges építési megoldásainkkal és minden tudásunkkal segítjük az építőket és az építtetőket a jövő épületeinek a megalkotásában. És erre mindenkor készen állunk!” – tette hozzá a fentiekhez a cikkünket támogató Mapei képviselője.