Hárman kaptak ma az önkormányzattól díjat

0
544

Ünnepi testületi ülésen adták ma át a Hauser József közművelődési és a Testnevelési és Sport-díjat. Akik kapták: Selmeczi Ágens, a Budaörs Fesztivál igazgatója, a PostART kulturális színtér vezetője, rendezvényszervező. Továbbá Juhos Kata, a Budaörs Handball kézilabdázója és Komáromi Gábor a BSC teniszszakosztályának vezetője és edzője. A zenei élményt az átadáson a Perro Azulnak (György Andi hegedű, ének, Szolnok Bence gitár) köszönhettük.

 

Hárman kaptak ma az önkormányzattól díjat, amit azért adnak át minden évben a képviselő-testületi ülés keretében – mondta Wittinghoff Tamás polgármester -, mert ezzel is szimbolizálják, hogy ez az önkormányzat elismerése és a képviselők közös döntésének az eredménye.

Az idei egyik díjazott Selmeczi Ágnes, a Budaörs Fesztivál igazgatója, a PostART kulturális színtér vezetője, rendezvényszervező. Végzettsége logopédus-gyógypedagógus, aki idővel szakmát váltott. 2005-ben költözött családjával Budaörsre, és 2008-ban szervezte meg először a Budaörsi Vigasságok Templom téri városi rendezvényt, melyet ő hívott életre az önkormányzat támogatásával – hangzott el róla a díj indoklásként. Aktívan részt vett a Budaörs Fesztivál szervezésében, majd 2012 óta a fesztivál igazgatója. Szervezésében az évről évre egyre színvonalasabb rendezvény túlnőtt a város határain. Ezzel egy időben a Budaörsi Advent városi rendezvény művészeti felelősének is megbízták. 2015 óta a PostArt kulturális színtér művészeti vezetője, ahol egy olyan népszerű alternatív kulturális helyszínt hozott létre, amelyben a különböző korosztályok és stílusok is megtalálják a helyüket. Az elmúlt 10 évben fáradhatatlan munkával számos városi rendezvény szervezését segítette elő. Kreatív ötleteivel, újszerű kezdeményezéseivel, együttműködve a helyi intézményekkel és civil szervezetekkel támogatja a város kulturális életének minőségi fejlődését. Örömmel, szívvel-lélekkel, megszállottan szervez. Küldetése és hitvallása: hogy az ifjú tehetségeket felkarolja, lehetőséget kínáljon számukra; továbbá programjai és rendezvényei szervezése során nagy hangsúlyt fektet az egyedi kulturális és művészeti értékekre, az alternatív produkciók budaörsi közönséggel való megismertetésre és a hagyományok ápolására is. A város kulturális életéért végezett elhívatott, magas színvonalú munkájának elismeréseként Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete Hauser József városi közművelődési díjat adományoz számára.

A Hauser-díjat, amit Ágnes kapott a képviselő-testület a város kulturális életének fejlődése érdekében végzett kiemelkedő munka elismerésére alapította 2003-ban. Az alapító okirat szerint annak a személynek, vagy szervezetnek ítélik oda, aki hosszú időn keresztül eredményesen tevékenykedett Budaörs város kulturális, közművelődési életében, munkássága, magatartása példaként állítható mindannyiunk elé. A bronzból készült Emlékérem mellé díszoklevél jár, valamint az adományozottat a mindenkori minimálbér ötszöröse illeti meg. A fentiek mellé a kitüntetett egy Budaörs címerrel gravírozott sorszámozott egyedi karórát is kap.

Ugyanezeket kapták a Testnevelési és Sport-díjasok is, amit 2000-ben alapított az önkormányzat és két kategóriában adományozható: sportolóknak, kiemelkedő hazai illetve nemzetközi sportteljesítményért; illetve a város testnevelési és sportmozgalmában kifejtett sportmunkáért, sportolók felkészítéséért, az egészséges életmódra nevelés, vagy a testnevelés terén kimagasló szakmai, hivatalbeli tevékenységük során hosszabb ideje végzett kiemelkedő munkáért.

Az idei díjazottak: Juhos Kata, a Budaörs Handball korábbi kézilabdázója. Körmenden ismerkedett meg a sportággal, majd a 8. osztály után gimnazistaként került a győri ETO-hoz. 18 évesen, azért, hogy minél jobban fejlődhessen NB. I-es csapathoz igazolt, ahol stabil kerettag lehetett. Hódmezővásárhelyen három szezont kézilabdázott, további három esztendőt Veszprémben, majd egy évet Kiskunhalason játszott. 2013 nyarán még Földes Kataként igazolt Budaörsre, ahol hamar meghatározó alapemberré vált. Öt év alatt a Budaörs Handball a második otthonává vált. Öt évvel, egy NB I/B-s bajnoki címmel, három élvonalban töltött szezonnal, a Budaörs Handball színeiben lejátszott 77 meccsel és az ezeken szerzett 366 góllal egyaránt rekordtartó a budaörsi kézilabda történetében. Pályafutásának elismerését jelzi az is, hogy csapatkapitánya is volt az együttesnek. A felnőtt csapatban eltöltött évek alatt folyamatosan dolgozott az utánpótlás nevelésben is, ahol budaörsi gyerekek százait indította el a kézilabdázás felé vezető úton. Öt éven keresztül dolgozott a legfiatalabbakkal, saját szabadidejét feláldozva tartott nekik edzéseket, vitte őket hétvégenként bajnoki mérkőzésekre. Edzői papírt is szerzett és az utánpótlás nevelés olyannyira a szívéhez nőtt, hogy a későbbiekben is szeretne ezzel foglalkozni. A 2017/2018-as szezon végén elbúcsúzott a klubtól, hogy élete következő szakaszában a családalapítás és a gyermekvállalás legyen az első.

Sportszervezőként és edzőként Komáromi Gábor a BSC Tenisz Szakosztályának szakosztályvezetője, vezetőedzője kapta az elismerést. Ő 1998 óta tagja a Budaörsi Sport Clubnak. Eleinte játékosként, majd 2002 óta vezetőedzőként dolgozik a szakosztálynál és 2013-tól szakosztályvezető. Elévülhetetlen szerepe van a budaörsi tenisz sikereiben. 2016-ban a női és férfi Szuper Ligás felnőtt csapat is bronzérmet szerzett a Magyar Csapatbajnokság legmagasabb osztályában. A felnőtt korosztály tagjai közül többen szereztek egyéni és páros Országos Bajnoki Címet. Kiemelten fontosnak tartja az utánpótlás nevelést. Az elmúlt évek során nagyon sok fiatal tanulta meg tőle, magas fokon a sportág technikai és taktikai elemeit, a küzdeni tudást és a győzni akarást.2017-ben kiemelkedő eredményeket sikerült elérnie a szakosztály utánpótlásával, amelynek köszönhetően a BSC Tenisz szakosztályának válogatott kerettagja is van.