Hány gyermek számára kérik szülei az iskolában szervezett oltást – frissítve!

0
82

Mivel csak egyetlen iskola válaszolt érdemben, az ő adataikból messzemenő következtetések nem vonhatók le a gyerekek beoltatásának szülői hajlandóságáról. A Kesjárban minden második 12 év feletti tanuló kapta/kapja meg a vakcinát.

Egy központi rendelkezés szerint a szülőknek augusztus 25-ig nyilatkozniuk kellett az iskolák felé a 12 év feletti gyerekek koronavírus elleni oltásával kapcsolatban. Ehhez mindenki kapott egy levelet az osztályfőnököktől, melyet elvileg mindenkinek vissza kellett küldenie, ha kéri, ha nem az oltást gyermeke számára. Egy ilyen levélből idézünk: “Magyarország júniusban az elsők között tette lehetővé a 12 év felettiek oltását. Ennek köszönhetően a 12-17 éves korosztályban közel 200 ezer diák már felvette az oltást. Az a szülő, aki az iskolakezdésig szeretné beoltatni gyermekét legegyszerűbben azt az internetes regisztrációval (www.vakcinainfo.gov.hu), majd az internetes időpontfoglalón (www.eesz.gov.hu) keresztül teheti. Emellett az iskolákban is lehetővé tesszük az oltást, ha az internetes regisztráció és időpontfoglalás bármilyen oknál fogva akadályba ütközik. Az iskolai oltások napja: Két alkalommal biztosítjuk az oltás felvételének lehetőségét az iskolákban: augusztus 30-31. napja közül az egyik napon, előre meghatározott időszakban, szeptember 2-3. napja közül az egyik napon, előre meghatározott időszakban.”

A budaörsi általános iskolák igazgatóit arra kértük, hogy küldjék el számunkra a válaszok összesítésének statisztikáját, természetesen nevek nélkül.  Hány gyermek számára kérik szülei az iskolában szervezett oltást? Hányan vannak, akik már megkapták az oltást? Hány gyermeket nem szeretnének szülei beoltatni? Voltak-e olyanok, illetve hányan nem küldték vissza a jelentkezési lapot az iskolának? „A kért adatokat (egy kivételével) nem összesítettük. Kizárólag az iskolai oltást szervezzük. Az oltásra jelentkezőkről a tankerület vagy a kormányhivatal adhat tájékoztatást”– írta Turcsik Viktor, a Hermanból.  A Bleyer intézményvezetője Guinn Judit úgy ítélte meg, hogy ezek név nélkül is érzékeny adatok, de azt megosztotta velünk, hogy Jövő héten két napon fogják a tanulók megkapni az oltást intézményünkben, melyet az iskolaorvos fog beadni és védőnők fognak segédkezni a helyszínen. Iskolánk munkatársai szintén segítséget fognak nyújtani a folyamatban illetve az informatikai háttér biztosításában. Egy tanterem lesz kijelölve megfigyelő helyiségnek, ahol biztosítani fogjuk az oltottak elhelyezését és nyugodt várakozását. A szükséges járványügyi protokoll szerint fogunk eljárni, maszkot kell viselni, kezet kell fertőtleníteni, hőmérsékletet fogunk mérni stb. A Járási Hivatal szervezésében érkezik az oltóanyag, melyet az orvosi szobában fogunk elzárni megfelelő hőmérsékleten hűtőszekrényben.”

A Kesjárban 120 diákot érint az oltás, közülük 34-en kapják meg az iskolában és 44 gyerek már megkapta. Arról nekik sincs adatuk, hogy hány gyermeket nem szeretnének a szülei beoltatni, de 10-en nem küldték vissza az igény felmérő levelet.

Az 1-es iskolából és a Mindszentyből még várjuk, hogy válaszoljanak, ahogy az érdi tankerülettől is, ahova Budaörs tartozik. (Közben tőlük megérkezett a válasz, lásd a frissítést!)

Mivel csak egyetlen iskola válaszolt érdemben, az ő adataikból messzemenő következtetések nem vonhatók le a gyerekek beoltatásának szülői hajlandóságáról. Amit tudunk, hogy a kormány döntése alapján augusztus 30-31. napjára kellett volna az iskolai oltásokat megszervezni a 12-18 éves diákoknak, még a nyári szünet alatt, de ennek gyakorlati kivitelezhetetlenségét már akkor sokan jelezték. Ez a korosztály kizárólag Pfizer oltóanyaggal oltható. A szülői hozzájáruló nyilatkozatok nélkül nem lehet az oltást beadni.

A Emmi (az illetékes minisztérium) korábbi, nyár közepi közleménye szerint „a 12-15 éves gyerekek jelenleg is kaphatnak oltást a kijelölt kórházi oltópontokon és a gyermekorvosoknál is, valamint a 16-18 év közöttiek részére is folyamatosan nyitva áll az oltás lehetősége, arra biztatjuk a szülőket, hogy éljenek az oltás lehetőségével minél előbb. A vírus új, agresszívan fertőző variánsai elleni egyetlen hatékony eszköz az oltás, ezért a kormány az idősebbek mellett a fiatalok részére is oltási akciót szervez. (…) A (pedagógus) szakszervezet a baloldal politikai kampányához asszisztálva folyamatosan zavart kelt, így próbálja aláásni a gyerekek védelmét célzó oltási akciót. Arra kérjük a szakszervezetet, hogy ehelyett biztassa arra a pedagógusokat és a tanulókat is, hogy még a nyár folyamán vagy az oltási akció keretében minél többen oltassák be magukat.”

Frissítés!

“Az Érdi Tankerületi Központ kizárólag az állami fenntartású intézmények működéséről rendelkezik adatokkal, így arról nem tud átfogó információt adni, hogy a nem állami fenntartású, illetve budaörsi lakcímmel rendelkező, de nem helyi intézményben tanuló diákok koronavírus elleni oltással kapcsolatos érintettségéről. A Tankerületi Központ intézményeiben eddig 226 diák szülei jelezték igényüket az iskolai oltási lehetőség igénybevételére. Az oltás megszervezése az illetékes kormányhivatalok feladata. Az oltás felvétele személyes adatnak minősül így a Tankerületi Központ nem gyűjti a már korábban beoltott gyermekek adatait.

Az oltással kapcsolatban a koronavirus.gov.hu-n megjelent közlemény az irányadó minden oktatási intézmény számára. A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasoljuk, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében. A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva és a 12 év feletti diákok közül is már 185 ezren felvették az oltást.  A 12 év feletti diákokat folyamatosan lehet oltásra regisztrálni az interneten és az időpontfoglaló is nyitva számukra. Mivel a 12. életév betöltését követően elérhető a koronavírus elleni védőoltás, osztályra, csoportra vagy egész feladatellátási helyre vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán, valamint a fejlesztő nevelés-oktatásban történik.

A szülőktől továbbra is azt kérjük, hogy koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne vigyenek közösségbe, a fertőzésben érintett gyermek, felgyógyulásáig nem látogathatja az intézményt.

Ahogy a mindennapokban, úgy az óvodákban és iskolákban sem kötelező a maszk és már nem kötelező a testhőmérséklet-mérés sem. Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását.” – írta kérdéseinkre válaszolva Rigó Katalin tankerületi igazgató.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here