„Hagyjuk…, ne hagyjuk!” Év eleji gondolatok – jegyzet

0
170

Boldog új évet! Rengetegszer elmondtuk és nekünk is sokan kívántak az elmúlt pár napban boldog új évet. Mert ilyenkor mindig valami csodára várunk, hogy ami az elmúlt tizenkét hónapban bántott, nem sikerült, az a januári újrakezdéssel megoldódik. Egy kicsit olyan ez, mint egy teniszmeccsen, ha az ellenfél vezet 5:2-re, inkább feladjuk a következő játékot, húzza csak be a hatodikat (az életben ezt tettük tavaly novemberben) és bár ezt a szettet akkor ő nyerte, a következőt (január 1-jén) indíthatjuk 0:0-ról, új esélyekkel.

„Boldog új évet, boldogabbat, mint 2022 volt” – írták ki a közösségi oldalukra sokan. „De legalább ugyanolyat, ne rosszabbat” – tették hozzá mások. Melyiknek van realitása?

És vajon milyen évet is hagytunk magunk után? A 2020-ban megjelent Covid-járványt, bár nem tűnt el a mai napig, a világban és az itthoni közbeszédben felülírta az orosz-ukrán háború, az energiaválság, a drasztikus áremelkedések és mindezek következtében a közvetlen környezetünkben is megtapasztalt létbizonytalanság. Ugyanakkor, ha visszalapozzuk mondjuk a Budaörsi Napló  2022-ben megjelent cikkeit (itt segítünk benne: https://budaorsinaplo.hu/errol-is-irtunk-2022-ben-masodik-felev/ és https://budaorsinaplo.hu/errol-is-irtunk-2022-ben-elso-felev/), azt látjuk, hogy azért mindenki próbálta élni a saját, megszokott életét.Jártunk dolgozni, tanulni. Rendbe lettek téve az utcák, épült új játszótér, megoldódott a hulladékgyűjtők rendezetlensége, befejeződött az egészségházban az átépítés, az iskolák… (ja, igen…, persze, emlékszünk és január végén Budaörsön folytatódik az oktatási kerekasztal is). Egyre több és színesebb kulturális program tért vissza, a sportolóink hozták a tőlük várt érmeket, a múzeum is nyitva maradhatott, igaz, csak hetente négy napot fogadja a látogatókat, de várja. Az uszoda viszont ideiglenes bezárt. Szóval a megszokott életünket folytatni nem volt könnyű. Ráadásul ugye 2022 áprilisában lezajlott egy igencsak elhúzódó kampánnyal felvezetett országgyűlési választás. Majd a kormánypárt újabb „kétharmados” győzelme ellenére a második félévben jöttek a különböző társadalmi csoportokat sújtó kormányzati intézkedések, és az ezek elleni tiltakozások. A szinte egymásba érő demonstrációk, sztrájkok és polgári engedetlenségi mozgalmak. Hogy a választási eredmények és a tiltakozási akciók miért nem mondanak ellent egymásnak? Ezt itt azért nem elemezném, mert aki köztünk él és nem szemellenzővel, az úgyis tudja a választ, hogy bizony be lettünk a választási ígéretekkel csapva. Aki meg elkötelezetten kormánypárti, annak úgyis hiába érvelnék. Ezért inkább hagyjuk…

Ahogy hagyjuk Budaörs elmúlt évének az értékelését is. A polgármesterrel megkíséreltük a történéseket összefoglalni és értelmezni. De van értelme századszor is elmondani, hogy miközben Budaörsön még mindig sok tekintetben sokkal jobb a helyzet, mint az ország gazdaságilag elmaradottabb régióiban, a település önkormányzatát, az itt működő cégeket és főleg az itt élő lakosságot nagyon is utolérték a takarékosságra szorító országos változások?

Amit ne hagyjunk, sőt erről jó lenne minél többet beszélni, hogy 2022-ben Budaörs (ismét) megmutatta, milyen összefogásra vagyunk képesek, ha segíteni kell. Legyen szó az Ukrajnából érkezett menekültekről, vagy a tartósan köztünk élő, támogatásra szoruló gyermekes családokról, beteg és/vagy idős emberekről, ez a város nem hagyja őket magukra. Jó dolog, de persze nem feltétlenül a legfontosabb, hogy az önkormányzat egyrészt hivatalból, a szociális irodán keresztül, másrészt azon túl is mindig felkarolja a civil kezdeményezéseket, sőt saját maga igyekezett intézményesítve kialakítani a „Budaörsi Közösséget”. Egyetlen példa a sok közül: a karácsonyi ünnepek alatt erre a célra befizetett adományokból finanszírozta a város a díszkivilágítást.

És amit szintén ne hagyjunk, mert jó lenne erről is kulturált hangnemben, minél többet beszélni: az a budaörsi fórumokon az egymással való kommunikáció stílusa.  Élőben és a virtuális térben egyaránt. Nem 2022-ben kezdődött el, hanem sajnos jóval korábban, hogy személyeskedő, már-már becsületsértő hozzászólások hangoztak el például a közmeghallgatásokon. Éppen a legutóbbin, az új szabályok miatt érezhető volt a pozitív változás. Az online csoportokban ugyanakkor egyre erőteljesebb azoknak a „hangja”, akik egyfelől nyomdafestéket nem tűrő szavakkal támadnak másokat, másfelől azonban folyamatosan kikérik  maguknak a moderálást, ami szerintük „a más vélemények elhallgattatása”. Tudom, igazuk van, ez sem helyi sajátosság. Országos szinten, főleg a közszereplők becsmérlése már-már megszokottá válik, a trágár beszéd mindennapos. Az okok ismertek, bár minden „oldal” a másikon bukik ki. Budaörsön azonban korábban nem igazán ez volt a jellemző. Ezért nagyon jó lenne összefogni annak érdekében, hogy a jövőben se ez legyen! Lehet más a véleményünk a politikai pártokról, az önkormányzati képviselőkről vagy a hivatal munkájáról. Nem kell szeretnünk  a kukásokat, a gyerek óvónénijét vagy a postáskisasszonyt, sem a vízórást, a körzeti megbízottat, a háziorvost, de még a szomszédokat sem. De! 2023-ban és ettől fogva mindig a kritikát fogalmazzuk meg feléjük érthetően és háromig (a vérmesebbek tízig) számolva, indulatok nélkül. Már csak azért is, mert így sokkal nagyobb az esélye, hogy az érintett elgondolkodik a bírálaton, és ha rajta múlik (!) változtatni is fog a korábbi gyakorlatán.

A fentiek tükrében kívánok hát még egyszer minden kedves olvasónknak, partnerüknek boldog új évet, boldogabbat, mint 2022 volt, és főleg kevesebb felesleges konfliktust!

Észrevételeiket ide küldhetik: eller60erzsebet@gmail.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here