Ha nem is teljeskörűen, de újra indulnak a programok a Jókaiban – interjú Simon Erikával

0
257

Korlátozva az újra indított programokon a résztvevők számát és betartva a járványügyi előírásokat nyitott meg szeptember 17-én a Jókai Mór Művelődési Ház. Simon Erika intézményvezetőt kérdezgettük a lehetőségekről.

– Nehezen tudtatok újranyitni a vírus majd a nyári szünet után, de a járványügyi korlátozások betartásával szeptember 17-én sikerült. Milyen fontosabb eseményeket emelnél ki, amelyek biztosan meg lesznek tartva és ezekre hány embert vártok?

– Létrehoztunk egy belső szabályzatot, amelyikben mind a három hozzánk tartozó épületre (művelődési ház, nyugdíjas ház és a lakótelepi közösségi ház) és azon belül az egyes termekre meghatároztuk, hogy maximum hány résztvevővel lehet megtartani az egyes rendezvényeket és ezek elérhetők az intézmény holnapján és közösségi oldalán. A 250-260 fős nagyteremben például most, a járvány alatt maximum 160-an lehetnek egyszerre.

Mit emelnék ki? Csütörtökön folytatódik a Kapcsolatok sorozat, Boldizsár Ildikóval. A hétvégén megtartjuk a népmese napját, ha jó idő lesz, kint leszünk a szabadban. Folytatódik a Világjárók is, illetve volt már egy sikeres filmklub a nagyteremben, betartva a biztonsági szabályokat.

– A korábban tervezett, de a járvány miatt elmaradt programokat be lehet-e pótolni? Például jön-e valamikor Halász Judit, lesz-e borvacsora?

– Mindegyiket be fogjuk pótolni, a borvacsorát hamarosan, és többször egyeztetve a menedzserével Halász Judit jövő szeptemberben tart majd nálunk koncertet.

– Okozott-e fennakadást a gazdálkodásban, hogy a megváltott jegyeket vissza kell vásárolni, hiszen a szervezéssel járó költségek adottak?

– Nem igazán, mert a legtöbb belépőt a jegy.hu rendszerén keresztül értékesítjük, és tőlük kapják vissza az emberek a pénzt, hozzánk nem is jutott el. Akik pedig személyesen nálunk vásárolták meg a jegyeket, azoknak már visszaadtuk.

– A rendszeres foglalkozások, szakkörök újra indultak-e, indulnak-e, és ha igen, visszatértek-e a résztvevők?

– Igen, ha nem is teljeskörűen, de lassan ezek is elindultak illetve elindulnak. Természetesnek találom azt, hogy a látogatottsági számok visszaestek, elsősorban azokon a programokon, legyen saját vagy terembérletben megszervezett, amelyeken az idősebb korosztály vett/vesz részt.  Azon vagyunk, hogy lekövessük a járványhelyzettel járó változásokat és igazodjunk azokhoz és miután központilag nincsenek egységes szabályok, így szabályokat, kereteket adjunk azoknak, akik továbbra is szeretnék látogatni a művelődési ház és intézményeinek eseményeit. Úgy látom, hogy ebben az egészben mind a látogatók, mind a munkatársaim megértőek, együttműködőek, amiért hálás vagyok.

– A lakótelepi közösségi ház esetében már írtunk róla, hogy Pintér Krisztina, aki oda szervezte az eseményeket, betegállományban van, és úgy tűnik, hogy az átszervezés miatt nem is tér vissza dolgozni. Kikkel találkozhatnak most a ház látogatói?

– Ugyanazokkal a szervezőkkel, akikkel a művelődési házban, mert felváltva dolgoznak, dolgozunk mindkét helyen. A csoportvezetőknek volt lehetőségük már júliusban újraindítani foglalkozásaikat, így mára talán már egyikünk sem idegen az odalátogatóknak. A közösségi ház mindennapjainak továbbra is részese Szentesi Zsuzsi és Beregszászi Imre, így a változások mellett  a megszokott ismerősökkel is találkozhatnak a házban. A személyi feltételek biztosítása mellett most azonban még hangsúlyosabbnak tartom, hogy megteremtsük, betartsuk és betartassuk azokat az intézkedéseket, amelyek tisztán tartják a művelődési házat és intézményeit.

– A nyugdíjas házban újraindultak a klubok?

– Van olyan csoport, amely tagjai már járnak találkozókra, de ők is jóval kevesebben, mint a vírus előtt, és vannak csoportok, amelyek addig nem szeretnének klubéletet élni, amíg tart a járvány. A klubvezetőkkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot.