Gyerekkönyv ajánlónk karácsonyra

0
769

Még van idő karácsonyig, de az ajándékok beszerzése már megkezdődött, talán van, aki végzett is vele. Idén sok újdonság közül választhatunk a gyerekkönyvek közül. Természetesen lehet ajándék más témájú könyv is, nem a karácsonyról szólók, de általában az ünnephez kapcsolódó kötetet keresnek a szülők. Lássuk a kínálatot!

Hiánypótló könyv jelent meg idén Nagy Eszter írónő tollából, ami a Régi idők karácsonya címet viseli és az egész családnak szól. Külön kiemelném, hogy az írónő budaörsi és a kötet magánkiadásban jelent meg, csak Budaörsön kapható, viszont az ország minden pontjáról közel háromszáz példányt rendeltek ez idáig. A barátság című könyv után, most a télre és a karácsonyra koncentrált a szerző, de ugyanúgy a régi vidéki élet hagyományaihoz tér vissza, verseket és megható ünnepi történetek olvashatunk a szeretetről, elfogadásról és a segítésről. A visszajelzések alapján a témán túl, azért is kedvelik ezeket a történeteket az olvasók, mert magyar hagyományok (pl. betlehemezés) és szereplők szerepelnek benne, valamint a Jézuska hozza az ajándékot karácsonykor és nem – a nyugati hagyományok szerint – a Mikulás. A megható írások és vidám téli versek mellett az írónő gyönyörű illusztrációi díszítik a könyvet. A grafittal készül kézi rajzok egyedi hangulatot kölcsönöznek a könyvnek. (Magánkiadás, 2018)

A tündér csizmája című kötet Gimesi Dóra meséje és Szegedi Katalin illusztrációi teszik tökéletessé! Megható történet egy öreg suszterről, aki megkeseredett az élettől, mivel fiai nem folytatják mesterségét, elkergette őket maga mellől. Viszont karácsonykor eljön egy öregecske, de karakán tündér csizmát készíttetni. Nem segíteni, á dehogy, arról szó sincs… ő csak egy hétmérföldes csizmát szeretne. (Pozsonyi Pagony Kft, 2018)

Igazán ötletes könyv szól kicsiknek és nagyoknak, amely 24 és fél mesét és 24 kézműves ötletet tartalmaz. A kisegér, aki elhozta a karácsonyt kerettörténete szerint Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át, és igaz barátokat is szerez. A kézműves oldalakon díszek, meghívók és még recept is szerepel. (Manókönyvek, 2018)

A kisiskolások és kamaszok már másképp gondolnak a karácsonyra, más olvasmányt keresnek, de számukra is vannak regények és kalandregények. Berci és a rettenetes fantasztikus karácsony a Berci sorozatból ismert fiú legújabb történetét mutatja be. Nagyon készül a karácsonyra, hogy mint minden évben, mézeskalácsot süssenek, ajándékokat készítsenek, és kiválasszák a karácsonyfát. De aztán Mamának és Papának hirtelen el kell utaznia, ezért egy hétre Nagyi és Nagyapa veszik át az irányítást. De aztán rájön, hogy a széttört szánkó, vagy, hogy fúrógéppel készítik a mézeskalácsot, mind-mind egy fantasztikus karácsony kezdetét jelentik. (Manókönyvek, 2018)

  • Bors Bori – A karácsonyfarablás főleg lányoknak szól. Eltünedeznek a fenyőfák, leég egy egész fenyőfatelep, egy másikat pedig ritka betegség támad meg. Közeledik a karácsony, de elképzelhető az ünnep karácsonyfa nélkül? Bors Bori és detektívcsapata már biztos abban, hogy sorozat-fenyőpusztító fenyegeti a békés adventi készülődést és nyomozni kezdenek. (Naphegy kiadó, 2018)

Aki szereti Matt Haig fanyar humorát és olvasta az előző két év megjelenéseit (A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt ), annak idén ott kell, hogy legyen a kívánságlistáján Karácsony apó és a csokitojás című legújabb kötet. Csak annyit árulok el, hogy Koboldfalvát Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja, akkor a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg – ismét. (Kolibri Kiadó, 2018)

A legkisebbeknek szól Axel Scheffler: Pipp és Polli – A karácsonyfa című meséje. Keménytáblás lapozó, amelyben a nyuszi és az egér mézeskalácsot készít és elkezdik feldíszíteni a fát, de Pipp megeszi az összes ehető díszt. A hasfájást és a díszek hiányát is meg kell oldani. (Pozsonyi Pagony Kft, 2018) Másik újdonság a kicsiknek az Állatok karácsonya címet viseli, ahol az erdő éhező állatai karácsony este csengettyűk hangját követve végül együtt ünnepelhetnek. (Manókönyvek, 2018)

A legvégére hagytam a legmegosztóbb könyvecskét: A Grincs-et. Dr. Seuss Amerikában vált ismertté angol nyelvtörő versikéivel és egyedi karaktereivel, máig is ismert és kedvelt csodavilágot teremtett. Mivel gyűlöli, ezért a Grincs el akarja lopni a karácsonyt, begyűjti Kikfalva összes lakójának díszeit, ajándékait; aztán valami történik… Lehet, hogy nincs is szükség külsőségekre a karácsonyhoz? (Kolibri Kiadó, 2018)

Ezzel a gondolttal kívánok Boldog Karácsonyt!

Írta: Domány Katalin
Fantazmagória gyerekkönyvesbolt

Tavalyi gyermekkönyv ajánlónk ITT olvasható!