Gyerekek adtak gyerekeknek és az állatmenhelynek

0
1086

Egy óvó nénitől kaptunk pár napja  levelet a Farkasréti úti Pagony Óvodából, amelyben a Lazányi családra, illetve a család gyerekeire hívja fel a figyelmünket. Lujza, Máté és Marci a nyár folyamán gyűjtést szerveztek az állatmenhely javára, könyveket árultak az utcán, melyhez inspiráló könyvjelzőket is készítettek. A bevételük 28 000 forint lett – derül ki a levélből. Ezt megelőzően már egy gyerekotthonnak is gyűjtöttek és az akkor befolyt összegen, 33 000 forinton, strandfelszerelést vettek az otthonban élőknek. Miután a menhelynek kevesebb pénzt tudtak összegyűjteni, mint az otthonnak, saját zsebpénzükből pótolták ki a különbséget. Az összegyűjtött pénzen a menhelynek eledelt, tisztítószereket vásárolnak. Odaadásukról, empatikus készségükről sokszor számot adtak már – írta az óvónő. Cikkünkből kiderül, hogy a gyerekek akciójukhoz Misik Virág és Sanci személyében társakra is találtak. Marci 11, Máté 9 éves és a Kesjár Csaba Általános Iskolába járnak, Lujzi 4 és fél éves, ő a Farkasréti Pagony Óvodába jár, barátaik, a Misik testvérek, Virág 12, Sanci 10 éves, ők Zuglóban élnek.  

A Lazányi gyerekek édesanyja, Petrik Ida válaszolt lapunk kérdéseire.

– A gyerekek saját ötlete volt-e a gyűjtés, vagy láttak rá mintát valahol? 

A szomszéd néni rengeteg könyvet kiselejtezett és megkérdezte, szerintünk mit lehetne velük csinálni, mert kidobni nincsen szíve, a felvásárlók pedig csak néhány száz forintot adnának értük. Ekkor jött az ötlet, hogy majd a nyári szünetben a gyerekek árulják a könyveket a kapunkban. Ez annyira megtetszett Erzsi néninek, hogy felajánlotta a gyerekeknek, hogy amit árulnak a könyvekből, tartsák meg zsebpénznek. Így történt, hogy a Lazányi testvérek, Marci, Máté és Lujza és a náluk nyaraló barátaik, Misik Virág és Sanci megszervezték életük első Jótékonysági könyvvásárát a Budaörsi Gyermekotthon és a Budaörsi Állatmenhely javára.  

– Miért pont az állatmenhely illetve miért pont gyermekotthon? Mit tudnak ezek működéséről?

A gyerekek úgy döntöttek, hogy nem szeretnék megtartani a pénzt, hanem inkább adományozzuk el – ennek van hagyománya a családunkban, rendszeresen adományozunk és gyakran a gyerekek is adnak a zsebpénzükből. Annyi iránymutatást adtunk nekik, hogy helyi szervezetet támogassanak. Talán azért esett erre a két intézményre a választásuk, mert ezeket ismerték. Az állatmenhely javára a Farkasréti Pagony Óvoda által szervezett gyűjtésben mindig részt vettünk, amikor Máté még oda járt óvodába, most pedig Lujzi lányunk révén. A gyermekotthont pedig a rocky edzések kapcsán ismerték meg a gyerekek, amikor segítettünk egy ott lakó kislányt az edzések után hazavinni. 

Önök mennyit és miben segítettek nekik?

Mindent a gyerekek találtak ki, készítettek megállító táblát, feliratot a kapura, átcipelték a könyveket a szomszédból. Még a kerti asztalt is ők vitték ki a kapuba. Minden „vásárlónak” ajándékot készítettek, könyvjelzőket és papír madarakat hajtogattak. 

– A begyűjtött összegről kaptunk információt az óvodától. Átadták már az ebből vásárolt adományokat?

A gyerekek két dobozt helyeztek ki, az egyiket a gyermekotthonnak, a másikat az állatmenhelynek. A könyveknek nem volt ára, mindenki annyit „fizetett” érte, amennyit jónak látott. Így estére 33 ezer forint gyűlt össze a gyermekotthonnak és 28 ezer forint az állatmenhelynek, mely utóbbit a gyerekek saját zsebpénzükből megtoldottak öt ezer forinttal, hogy az állatok is ugyanannyit kapjanak, mint a gyerekek (ez is a saját ötletük volt). A gyermekotthonnal előzetesen egyeztettünk és strand eszközöket vásároltunk az ott élő  gyermekek nyaralásához. Az állatmenhelynek pedig most fogjuk átadni az adományt a Pagony Óvoda segítségével az idei gyűjtésük keretében, állateledelt és tisztítószereket. 

– Lesz-e folytatás?

Jövő nyáron tervezik a gyerekek a folytatást. Idén egy ad hoc ötletből született ez a nagyszerű délután, mely azt gondolom, mindenkinek sokat adott, aki bármilyen formában  csatlakozott ehhez az akcióhoz. Igazi vidám „utcabuli” kerekedett belőle, sok új ismerőst szereztünk, jöttek szomszédok, barátok, osztály- és ovistársak, tanító nénik. Többen felajánlották, hogy szívesen adnának könyveket is jövőre, sokan rácsodálkoztak, hogy Budaörsön gyermekotthon működik, mások hatalmas örömmel csaptak le Rejtő Jenő könyveire vagy a Nagy indiánkönyv egy régi kiadására. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Szarvas Istvánné Erzsi néninek és fiának Szarvas Gábornak, akik nagylelkű felajánlásából született ez a remélhetőleg hagyománnyá váló Jótékonysági könyvvásár és mindenkinek, aki megtisztelte a gyerekeket és eljött, megállt az autójával, biciklivel vagy megszakította a sétáját és támogatta kezdeményezésüket. 

Fotók: a családtól

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here