Még a nem tökéletes metszés is jobb annál, mint ha egyáltalán nem metszünk – ez az egyik legfontosabb tanács, amit a múlt pénteki bemutatón kaptunk három nagy tapasztalattal rendelkező, évről-évre a metszést saját gyümölcsfáin gyakorló budaörsi lakostól. Ők Holczer István, Komjád János és Zengl János.
A Budaörsi Kertbarátok Dr. Luntz Ottokár Egyesület a Heimatmuseummal együttműködve tájékoztató előadással és uzsonnával egybekötött, a gyümölcsfák, azon belül is az őszibarack metszésének bemutató rendezvényét tartotta meg február 21-én, péntek délután. Cikkünk ez alapján mutatja be a fontosabb szakmai lépéseket.
Így kell őszibarackfát metszeni: itt visszavágjuk, hogy ne a vessző végére teremjenek majd a barackok, ott lemetszük, hogy ne nőjenek egymásra a hajtások, azt a vastag száraz ágat pedig lefűrészeljük. – Igen, ennek így se füle, se farka, de éppen ezért szerveztek péntek délutánra metszési bemutatót a Budaörsi Kertbarátok, hogy aki szeretné sajátkezűleg metszeni az őszibarackfáit, az a gyakorlatban figyelhesse meg, hiszen látva, hol, melyik ágat célszerű lenyesni, úgy egyszerűbb, könnyebb elsajátítani ezt a tudást, mint könyvek hosszas leírásait olvasgatni és ábráit megfejteni.
A Heimatmuseum kerti sátra alatt először Nagy Sándor Lászlóné Nyiri Ágnes agrármérnök-mérnöktanár, a Budaörsi Kertbarátok Egyesület alelnöke tartott bevezető előadást, a metszés mibenlétéről, úgy általában. Azért metszük elsősorban a gyümölcsfákat, hogy szabályozzuk annak termőképességét, ami a minőséget és a mennyiséget egyaránt befolyásolja. Ezen kívül a metszés elősegíti azt is, hogy a fa megőrizze egészségét. Ezért javasolt a szellős, napfény által jól átjárható lomb kialakítása, hogy a fertőzések kisebb eséllyel üthessék fel a fejüket.
Elhangzott az is, amit nem lehet elégszer elmondani, hogy még a nem tökéletes metszés is jobb annál, mint ha egyáltalán nem metszünk. Ezt azért fontos sokszor hangoztatni, mert sokan azért nem mernek a fákhoz nyúlni, nehogy elrontsanak valamit.
A tél végi metszésen kívül van másik, kevésbé ismert eljárás is, a nyári zöldmetszés, ami azt jelenti, hogy szelektálunk a leveles hajtások közül, egyfelől azért, hogy a fa ne azok nevelésére fordítsa a tápanyagot, hanem a gyümölcsfejlesztésre, másrészt ekkor is ügyelni kell arra, ne fülledjen be a lomb, illetve levelek ne árnyékolják be a termést.
A metszésbemutatót három nagy tapasztalattal rendelkező, évről-évre a metszést saját gyümölcsfáin gyakorló budaörsi lakos tartotta meg Pálos Attila kertjében, ahol egy nagy és több kisebb őszibarackfát metszett meg a több tucat érdeklődő figyelme mellett, miközben minden felmerülő kérdésre válaszoltak: Holczer István, Komjád János és Zengl János.
Az őszibaracknál elsődleges szempont a katlan forma kialakítása, ami azt jelenti, hogy felfelé nyúló főág nélküli, szétterülő lombkorona kialakítása a cél. Az ágakból felfelé törekvő vízhajtásoktól gondolkodás nélkül hamar megszabadult Komjád János, akinek metszési tevékenységét én is figyelemmel kísértem. Szintén nem kell gondolkozni a száraz részek levágásán sem.
Három-négy, maximum öt rügyre vágta vissza az egyéves hajtásokat, de közben válogatott is azok között, melyiket hagyja meg, hogy a későbbiekben ne árnyékolja be egyik a másikat. Fő szempont, hogy mindig kissé visszaszorítsuk a törzs felé az ágakat. A későbbiekben, a gyümölcsritkításnál, ha három barack van egymás mellett, a középsőt érdemes kiszedni.
Közben érdekességekkel fűszerezte a bemutatót. Például kiderült, hogy volt olyan, amikor a budaörsiek jelzést „raktak” a barackra, azaz ahol gyümölcsök felületét bizonyos módon letakarták, ott ahol nem érte a napsütés, világosabb maradt.
Nem engedték régen még akkorára sem megnőni a fát, mint manapság – amióta a rotációs kapa használatban van, hogy elférjen alatta -, hiszen kis fáról könnyebben le tudták kapkodni az asszonyok a termést, amit naponta kétszer is megtettek.
A kertbarátok már szervezik az idei Nyitnikék programjukat, ami 2025. március 21–én, pénteken 17 órától lesz a Jókai Mór Művelődési Házban, ahol az érdekes előadásokon kívül kertészettel kapcsolatos vásár is lesz.