„Görög-német ritmusok és ízek”- 12. alkalommal

0
233

„Görög-német ritmusok és ízek” címmel, tizenkettedik alkalommal köszöntötték ma délután a tavaszt együtt Budaörsön a két nemzetiség tagjai és barátaik, ismerőseik. Az első 2007-ben volt, majd az elmúlt két évben a pandémia miatt elmaradt. Mivel a járvány valójában még mindig tart, csak éppen a korlátozások lazultak, így az idei sem volt biztos, ezért a helyszín nem a megszokott Templom tér volt, hanem a Heimatmuseum tágas kertje.

A Budaörsön több mint 250 éve élő svábok és az 1950-es évek elején egy polgárháború eredményeként hozzánk került görögök leszármazottai békét és barátságot teremtve zenélnek évente egyszer közösen, és készítik el nemzeti ételeiket, szolgálják fel hozzá nemzeti italaikat.  A szervezők a budaörsi görög és német nemzetiségi önkormányzat, a fellépők pedig a Palio Bouzouki együttes, a Beloiannis tánc együttes, a Szomori fiúk zenekar és Wunderkefer – Csodabogarak tánccsoport. A jó hangulatot most is a közös tánc garantálta, ami nélkül egyetlen görög mulatság sem képzelhető el. Délután kettőtől az estébe nyúlóan hol a görög együttes, hol a német adta a talpalávalót.

Az eseményen többek között megjelent Menczer Tamás külügyi államtitkár is, aki ugyancsak beállt táncolni. Ő a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje Pest megye 2. választókörzetében.  Április 3-a, amikor szavazni fogunk, már igen közel van, így a kampányban egyáltalán nem meglepő, hogy a politikus köszöntőjében a német és a görögök összefogásának a méltatása mellett – akik azonban elsősorban mégiscsak magyarok, mondta – szavazásra is buzdította a megjelenteket. (A vele szemben induló Szél Bernadett, az ellenzéki összefogás előválasztáson megmérettetett jelöltje egyébként ugyanezt tette ma, csak délelőtt, a budaörsi Gazdapiacnál.) A rendezvényt az államtitkár mellett Boros György a BNNÖ elnöke, Agárdi Bendegúz Szpírosz a görög elnök és Ötvös Csaba József, a Konstantinápolyi Patriarchátus Magyarországi Exarchátusának lelkésze nyitotta meg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here