GKI: “Mérsékelt árcsökkenés várható a hazai lakáspiacon”

0
126

A lakáspiaccal foglalkozó cégek kilátásai 2019 közepe és idén április között fokozatosan romlottak, majd júliusban enyhe pozitív korrekció következett be. A novemberi felmérés során a fővárosra vonatkozó piaci kilátások enyhén romlottak, míg a vidékiek érezhetően javultak – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből. A következő egy évben Budapesten a használt lakások ára átlagosan 3-4, vidéken 2-3%-kal eshet.

A GKI–Masterplast fővárosi és magyarországi lakáspiaci index, 2008-2020

Forrás: GKI felmérések

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők) terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Jelen megkérdezés során 106 ingatlanokkal foglalkozó cég válaszolt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is (1000 fős mintán). A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül. A fővárosi és a magyarországi lakáspiaci index egy-egy számba sűríti a megkérdezettek következő egy évre vonatkozó várakozásait.

A jelen felmérés során az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest érezhetően romlottak. A budai zöldövezet és családi házak kivételével a várható piaci helyzetre vonatkozó várakozások negatívan változtak – azaz a piaci szereplők a túlkínálat jövőbeni erősödése számítanak. Ugyanakkor a vidéki körzetekben a kilátások kisebb-nagyobb javulása következett be.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások áprilisban nagyot estek, júliusban pozitívan korrigáltak, majd november kissé tovább javultak. A 2020. novemberi felmérés során 57 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 184 ezer háztartás szándéka valószínű volt.

A GKI fővárosi lakáspiaci indexe (amely az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egyetlen számba) negyedéves alapon 3, éves alapon 14 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci indexe ugyanakkor negyedéves alapon csaknem 5 ponttal nőtt, éves alapon 11 ponttal csökkent. Ritkán fordul elő, hogy a fővárosi és az országos index nem ugyanabba az irányba változik, általában ez a jelenség a piaci bizonytalanság magas szintjére utal.

A lakásárak következő 12 hónapban várható változása, 2020. november

(százalékban a jelenlegi árakhoz képest)

Nem panel társasházi lakások -4 (-5)
   Budai zöldövezet -2 (-3)
   Egyéb Buda -3 (-3)
   Pesti belváros -5 (-4)
   Pesti zöldövezet -3 (-6)
   Egyéb Pest -5 (-7)
Panellakások -5 (-5)
   Észak-Pest -6 (-5)
   Dél-Pest -6 (-8)
   Buda -2 (-3)
Családi házak -1 (-4,5)
   Pest -2 (-6)
   Buda 0 (-3)
Budapest összesen -3,5 (-5)
Kelet-Magyarország összesen -3 (-12)
Nyugat-Magyarország összesen -2 (-7)

Zárójelben az előző – 2020. júliusi – felmérés adatai.

Forrás: GKI felmérések

A lakásárak várható alakulására vonatkozó várakozások terén a jelen felmérés során a fővárosban enyhe többségbe kerültek értékesítési árak csökkenésére számítók (50%) a stagnáló árakra számítók (47%) ellenében. Az áremelkedésre számítók aránya elhanyagolható. A számszerű előrejelzések tanúsága szerint a következő 12 hónapban fővárosi átlagban 3-4% körüli árcsökkenés várható. A keleti régióban stagnálásra számít három válaszadóból kettő, az összesített prognózis 3% körüli átlagos áresést valószínűsít. A nyugati országrészben a felmérés résztvevőinek 72%-a stagnáló, 22%-a csökkenő árakra számít. Az összesített prognózis mindössze 2% körüli potenciális árcsökkenést.

A következő egy évben csökkenő lakásbérleti díjakra a megkérdezettek 57%-a, stagnálásra 36%-a, növekedésre 7%-a számít. A várható díjcsökkenés a korábbinál kisebb, 5% körüli. A kapott válaszok alapján, Budapesten kicsit az átlag feletti, 8%-os csökkenés várható.

A budaörsi lakáspiacról ITT írtunk.