Fürdetéskor a kutya fülét se felejtsük el!

0
714

Hogyan ápoljuk ősszel kedvenceinket?

Dr. Fodor Kinga állatorvost, kisállat dietetikust kérdeztük, hogy otthon miként tudjuk kedvenceik bundáját megtisztítani, és a lakást minél inkább állatszőrmentesen tartani.

Annak érdekében, hogy állataink is felfrissülve kezdhessék meg a hidegebb időszakot, érdemes időben beszerezni az ehhez szükséges termékeket. Adódik a kérdés: a széles kínálatból melyik a legjobb? Dr. Fodor Kinga állatorvos szerint  megfelelő odafigyeléssel és rendszerességgel akár szőrmentessé tudjuk otthonunkat tenni, és ehhez nem szükséges a nap 24 órájában foglalkozni háziállataink bundájával, elég esténként egyszer átfésülni őket. Mára a széles kínálatnak köszönhetően mindenféle szőrtípushoz megtalálhatóak a megfelelő kozmetikai termékek.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a kutyákat, vagy a macskákat lehet-e otthon fürdetni. Lehet, de olyan sampont használjunk, ami az adott állatfajtának készült. A közhiedelemmel ellentétben a macskákat is lehet fürdetni, de esetükben sokkal ritkábban van szükség erre, hiszen folyamatosan tisztítják bundájukat, ellentétben a kutyákkal. A legtöbb gazdi figyelmét elkerüli a kedvencek fülének ápolása, pedig ez ugyanúgy hozzátartozik a mindennapi higiéniához. Az emberi használatra fejlesztett fülpálcikával azonban ne tisztítsuk őket, hanem a speciális tisztító eszközöket vegyünk igénybe.

Főleg a bent tartott kutyáknál szokott problémaként felmerülni a karmok túlnövése, ami megnehezíti a mindennapokat mind az állatoknak, mind a gazdáknak. A karmok visszavágása megtanulható, és a megfelelő karomvágó eszközökkel otthon is elvégezhető folyamat, de semmiképpen se próbáljuk meg saját körömcsipeszünkkel vagy ollónkkal visszavágni a karmokat, mert azok szerkezete az ember körmétől nagyon eltérő. A macskák karmát nem szabad visszavágni, a közhiedelemmel ellentétben nem fogja megoldani a bútorok kaparásának problémáját, csak felerősíti azt. Szakértőnk szerint a legjobb megoldás egy karomkoptató játék, vagy macskabútor beszerzése, ami nemcsak örömteli pillanatokat szerez az állatnak, de természetes módon segít a karom túlnövésének megakadályozásában, és egyben megvédi bútorainkat.

A kisebb termetű rágcsáló háziállatok esetében az őszi időszakban ugyanazok a tanácsok érvényesek, mint nagyobb testű kedvenceink esetében: rendszeres szőrápolás, amihez az erre kialakított speciális keféket érdemes használni. Dr. Fodor Kinga kiemeli: a csincsillát tilos otthon fürdetni, de ugyanezt javasolja a nyulak, és a tengerimalacok esetében is.

Az interjút videón ITT lehet megtekinteni.