Friedrich Antal: Sunday Brunch helyett vasárnapi családi ebéd

0
1828

Újévi körkérdésünk: tesz(el)-e fogadalmat; mi történt 2017-ben és mit vár(sz) 2018-tól? Sorozatunkat Friedrich Antallal, a Friedmann ház/Teri néni étterme vezetőjével folytatjuk.

Optimista vagyok továbbra is, és realista. Nem teszek fogadalmat, de mindig vannak új és újabb terveim. Az étterem folyamatosan ellát feladatokkal.
A béreket szeretném emelni, a propagandától függetlenül, mert ha a kormány azt reklámozza, hogy csökkenek az adóterhek, mint. például 2017-ben az nekünk 3,6 millió forint plusz kiadást jelentett éves szinten, vagyis igen, többet kellet adóznunk!

Fejleszteni szeretném az éttermet és szakmai versenyeken is indulunk terveim szerint, ha sikerül akkor nemzetközi porondon is megméretjük magunkat.
A vendéglátó szakmában is szeretnék változásokat hozni, országos szinten és elvileg lehetőségem is lesz rá a Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesület vezetőségi tagjaiként.

Terveim szerint a családommal is több időt töltenék, több kirándulás és nyaralás is tervben van.

***

Bővebben az újdonságokról:

„Polgári” vasárnapi családi ebéd

Többeknek már csak szép gyermekkori emlék a „polgári” vasárnapi családi ebéd, az asztal közepén gőzölgő húsleves, utána sültek, illetve szaftos és rántott hús a nagy tálon, külön köretek, a savanyúság és persze a végén desszert. Száz évvel ezelőtt volt, ahol szakácsnő készítette el ezeket és a személyzet szolgálta fel, ötven-hatvan éve inkább a mama, napjainkban pedig (és ez nem kritika, egyszerűen ez van) vasárnap délben a bevásárlóközpontok gyorséttermeiben szülők és gyerekeik keringenek a kezükben megrakott tálcákkal, szabad ülőhelyet keresve.

A Friedmann ház/Teri néni étterme lapunkban is több év óta hirdeti a Sunday Brunch-ot, korlátlan ételfogyasztással, amikor a vendégek svédasztalról válogathatják ki, mit ennének, kedvezményes és fix áron. Januárban részben még tart ez az akció is, de már megjelenik mellette a „vasárnapi családi ebéd”, a fent leírt gyermekkori emlékeket, ha nem is az otthonokba varázsolva, de az Ifjúság utcai étteremben felidézve.

Az asztalt és hozzá a családi vasárnapi menüt már két főtől lehet kérni, és az étel mellett jár ásványvíz és üdítő is. Ami megmarad, azt természetesen becsomagolják és haza lehet vinni. De aki az otthon kényelméért cserébe inkább vállalja a terítést és a mosogatást, természetesen az egészet kérheti hazavitelre, csomagolással, majd hamarosan házhoz szállítással – meséli Friedrich Antal az étterem vezetője.

Az életmód menü egy másik újdonság, amit februártól vezetnek be a Friedmann házban hétköznapokra, és napi ötszöri étkezést tartalmaz. A férfiaknak vagy az erősebb fizikai munkát végzőknek napi 1800-1900 kalóriát jelent a reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora; a nőknek illetve az ülőmunkát végzőnek 1450-1600 kalóriát. Az étterem vezetője próbaként három hónapja csak a saját menüjüket fogyasztja és több mint tíz kilogrammot fogyott, amiből egy kicsit karácsonykor visszaszedett. Így a saját tapasztalatai alapján ajánlja mindenkinek, aki kontrollálni szeretné az étkezését és a testsúlyát.

A részletekről hamarosan!

Sorozatunk korábbi cikkei:

Nagy Béla kereskedelmi tanácsos ITT

Nagyné Ági „kertbarát” ITT

Polgár Marianna grafikus  ITT

Bíró Gyula alpolgármester ITT

St. Martin zeneszerző, előadóművész ITT

Szúcs Nikolett Fusion

Riedl Zsolt Fogmester fogászat ITT

Petreny András túravezető ITT

Révy László pilóta ITT