Fotókiállítás nyílt a művelődési házban

0
691

Október 3-ig látható a Jókai Mór Művelődési Házban az „Ősi elemek nyomán” – Föld-Víz-Levegő-Tűz jelenségek fotós szemmel – című természetfotó kiállítás, mely Tumpek Anikó képeiből áll. A múlt pénteki megnyitón beszédet mondott az alkotó unokatestvére, Tumpek Zoltán, aki az alkotó jellemzésében kihangsúlyozta, bár fényképezni mindenki tud, de jó képet kevesen, olyat pedig, aminek mondanivalója van, még kevesebben tudnak készíteni – s Anikó az utóbbiak közé tartozik. A kiállítás képei a művelődési ház galériatermében tekinthetők meg.

Szeptember 6-án este hat órakor kezdődött a művelődési házban az a természetfotó kiállítás megnyitó, ahol a pécsi, de néhány év óta a fővárosban élő Tumpek Anikó képeit mutatta be, melyeket az alkotó a négy elem – tűz, víz, föld és levegő – rendező elv szerint válogatott és az egyes csoportok mellé egy-egy idézetet is választott.

Tumpek Zoltán megnyitó beszédében a magyar fotográfia korai történetébe kalauzolta el hallgatóit, hogy aztán rátérjen unokatestvére képeinek méltatására: „Anikó saját szemszögéből nézve mutatja be rohanó világunk parányi szépségeit, valamint a távoli és a makró világ szemet gyönyörködtető részleteit.”

A beszédet követően elhangzott egy, fényképezés témájú rövid történet Tumpek Anikó Lélekfátyol című novelláskötetéből, amely szintén azt hivatott ábrázolni, milyen kapcsolata van az alkotónak a fotózással.

Tumpek Anikó a Budaörsi Naplónak elmondta, számára nem öncélú foglalatosság a fényképezés. „Az a meglátásom, hogy rohanó világunkban észre sem vesszük a környezetünkben fellelhető szépet” – mondta. „Képeimmel azt próbálom elérni a közönségnél, hogy ők is álljanak meg néha ebben a szaladásban, különben egyszer csak azt vehetik észre, hogy észrevétlenül elsuhant mellettük az élet anélkül, hogy észrevették volna szépségeit” – magyarázta fotós tevékenysége küldetését.

 

Anikó elhatározta, hogy megáll az élet apró szépségei mellett, s kiállításait annak szellemében tartja, hogy másnak is felnyissa a szemét ezekre, s különösen arra, hogy a feltárt szépségek mindegyike mennyi pozitív értékkel bír, ami jó hatással lehet az emberek gondolkodására, hangulatára is. „Azt remélem, ha valaki megnézi ezt a kiállítást, legalább arra a 10-15 percre elmélyed és kiszakad a mókuskerékből, s megérti, hogy néha tényleg meg kellene állni a világ apró csodái mellett” – fogalmazott a fotós.

A képek megtekinthetők – és akár meg is vásárolhatók – a Jókai Mór Művelődési Ház galériatermében október 3-ig.