Folt? Volt – mosási tippek

0
918

Nyáron szívesebben bújunk színesebb, világosabb holmikba, mint máskor, a lenge ruhák, fehér kisnadrágok azonban korántsem problémanetesek, ha folteltávolításról van szó. Mosási tippek nem csak profiknak!

Egy baráti bográcsozás vidéken, sajtos-tejfölös lángosozás a Balaton partján, szabadtéri koncerthegyek-fesztiválok, de biztosan jó néhány postaládában pihen már egy-két esküvői meghívó is. A sok, kellemes programlehetőség bizony kellemetlen pillanatokat is tartogathat, hiszen foltok tömkelege jelent veszélyt legjobb darabjainkra. Étel, ital, izzadtság vagy dezodor, sár, fű és persze a nagy melegben szétkenődött smink.

Fehér ruháknál kerüljük a hagyományos fehérítők használatát! Ugyanis ezek sárgítják az anyagot.

Nem érdemes közvetlenül napfényen szárítani ruháinkat. Természetes dolog, hogy az erős napfény kiszárítja és roncsolja a bőrünket, ez a textilekre is igaz. Kímélhetjük az anyagot, ha mosás előtt kigomboljuk a ruha gombjait, tisztító helyett otthon mosunk, és a hagyományos vasaló helyett a gőzvasalót választjuk.

Bébiétel vagy vér esetében először hideg vízzel öblítsük ki a ruhadarabokat, mielőtt megkezdenénk a mosást. A kávé-, gyümölcslé-, sár-, vagy vörösbor foltot ne hagyjuk megszáradni, vízzel tartsuk nedvesen, amíg hazaérünk, és meg tudjuk kezdeni a kezelést. Sárfolt esetén csapvízzel távolítsuk el, amit lehet. A ketchup foltot ne nyomkodjuk, vagy itassuk át, hanem azonnal öblítsük ki csap alatt!

A folteltávolító készítmények választéka igen széles, de és vannak házi praktikák.

Tudta, hogy a szódabikarbóna nemcsak a szagokat űzi el, hanem a zsíros szennyeződésekkel is leszámol? Tegyük a foltra a vízzel sűrű krémmé kevert szódabikarbónát, hagyjuk megszáradni, majd egyszerűen csak keféljük le!

A vörösborfoltra sót kell szórnunk, de még jobb, ha liszttel hintjük be. A só ugyanis rögzíti az anyagban a színes pigmenteket. Fontos, hogy a folyadék felitatása és a „lisztezés” után a szennyezett textíliát minél hamarabb mossuk ki a mosógépben.

A hideg szénsavas vizet a vörösboros és a zsíros szószos balesetek esetére ajánljuk, mert a szénsavnak köszönhetően a szennyeződés az anyag felszínén marad, így könnyebben eltávolíthatjuk a foltot.

A kurkumát rejtő ételek jókora makacs foltot hagyhatnak a ruhán, de a nap az „ellensége”. Ha eltávolítottuk valamennyire a szennyeződést és kimostuk, a textilt terítsük néhány napra a szárítókötélre. A fűszer fényérzékenysége miatt a folt el fog tűnni.

Aki mégis inkább vásárolná a folteltávolítót, szerintünk próbálná ki, mi a Vanish Gold Oxi Action termékcsaládot ajánljuk. Színes ruhákhoz a pink színűt, fehér ruhákhoz pedig a fehérítőt és természetesen tartsuk be a csomagoláson található utasításokat!mosás kosár

A mosószerek összehasonlító vizsgálatánál 20 féle környezetbarát és hagyományos, folyékony mosószert teszteltek két éve a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei, akik a termékek folteltávolító hatását és színkímélő képességére voltak kíváncsiak. Teljesen azonos, fehér színű textildarabokat szennyeztek be kávéval, fűszerpaprikás olajjal, parajjal (alkoholos oldata), meggylével. Ugyanannyi mennyiséget vittek fel a fehér textilmintákra, majd 24 órás száradás után automata mosógéppel, azonos körülmények között, 40 °C-on kimosták. A mosáshoz a mosószereken feltüntetett, közepesen kemény vízhez és közepesen szennyezett ruhához ajánlott adagolásokat alkalmazták. A vizsgált termékek a meggylé foltok eltávolításában jól szerepeltek, ugyanakkor a kávé és a paprikás olaj foltjait egyik mosószer sem távolította el.

A tesztgyőztes az Aldi Tandil márkájú terméke lett – ez kiválónak találtatott -, amitől nem maradt le sokkal a jónak minősített Persil és az Ariel, illeve a sparos Splendid sem. A skála másik végén a Spar S-Budget nevű mosószere szerepelt, gyenge osztályzattal. A Tesco, az Auchan és Lidl termékei azonban nem szerepeltek a tesztelt termékek között. (Táblázatuk: http://fogyasztovedelem.kormany.hu/sites/default/files/mososzerek.pdf)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here