Foglaló és előleg eltérő funkciókkal

0
259

A foglaló és az előleg a legnagyobb mumusok az adásvételi ügyletek során. Vajon melyik mit jelent? Melyiket mikor, miért adjuk?

 

Feltett kérdéseikre a Bacskó Ügyvédi Iroda kisokosa ad választ.

A közös cél

A foglaló és az előleg fogalma is egy pénzösszeget takar, amit az adásvételi ügylet során az eladónak fizet meg a vevő. Így tehát látható, hogy mindkettő összeg a szerződés teljesülését szolgálja. Előleg a vételár minden részlete, függetlenül attól, hogy azt a legelső vagy az utolsó előtti részletként fizetjük meg. A foglaló a gyakorlatban általában az első vételárrészlet, amely a vételi szándék megerősítését szolgálja.

Az előleg és a foglaló megfizetése

Mindkettő összeg megfizetésére sor kerülhet készpénzben vagy átutalással. Idejét tekintve a fizetés megtörténhet akár az ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg vagy azt követően is, a felek megállapodása függvényében. Lényeges szem előtt tartani, hogy nem kötelező az aláíráskor foglalót fizetni, sőt, egyáltalán nem kötelező foglalót kikötni; megállapodhatnak a felek abban is, hogy foglaló megfizetésére nem kerül sor.

Az adásvételi szerződés aláírását megelőzően is rendszeresen sor kerül bizonyos pénzösszegek átadására, ötletszerűen elnevezett iratok, mint pl. „vételi szándéknyilatkozat” aláírása mellett, azonban ezt semmiképp nem ajánljuk. Ezek az iratok általában nem tartalmazzák pontosan a felek szándékát, nem kapnak a felek megfelelő felvilágosítást a foglaló jogi természetéről, így vakon ugranak fejest az ismeretlenbe. Azt javasoljuk, hogy pénzösszeg átadására csak az ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés aláírásakor kerüljön sor.

Az eltérő funkciók és elszámolás

Az előleg a legtisztább ügy: amennyiben a szerződés bármilyen okból meghiúsul, úgy minden megfizetett előleg visszajár a vevő részére. A foglaló ettől eltérő jogi természettel rendelkezik; sorsa a szerződés meghiúsulásának körülményeitől függ. Amennyiben a szerződés

  • a vevő hibájából hiúsul meg, úgy az eladó a foglalót megtarthatja,
  • az eladó hibájából hiúsul meg, az eladó a foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni a vevőnek,
  • senkinek, vagy mindkét félnek felróható okból hiúsul meg, úgy az eladó a foglalót köteles visszafizetni.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here