Fény és árnyék varázslója: „a magyar Rembrandt” és a lánya

0
263

Tegnap délután festmény-kiállítás nyílt a Zichy majorban, Gulyás László és leánya, Gulyás Kinga (G. Kingusz) közös tárlata. Az esemény szervezője a Budaörsi Művészek Egyesülete. Megnyitó beszédet mondott: Dr. Feledy Balázs művészeti szakíró. A kiállítás megtekinthető május 8-ig, mindennap 15-19 óráig.

A Zichy majorban új kiállítás nyílt tegnap, április 28-án. Török Czene István, a Budaörsi Művészek Egyesületének elnöke elmondta, szervezetük nem mindig csak az egyesületi tagok műveiből rendez kiállítást, hanem megismertet a budaörsi közönséggel más művészeket is.

Gulyás Lászlót a nemzetközi művészvilágban úgy emlegetik, hogy „a magyar Rembrandt.” De nem azért, mert Rembrandtot másolja, hanem mert Rembrandt szintjén fest, olyan fény- és színvilágokat tud megjeleníteni.

Dr. Feledy Balázs művészeti szakíró mondott megnyitó beszédet. Azzal kezdte, hogy ritkán van olyan kiállítás, ahol szülő-gyermek közös alkotásai láthatók. Majd hangsúlyozta, hogy Gulyás Kinga apjától független, önálló festői világot képvisel.

Ezután külön-külön méltatta a két művészt. Gulyás László realista festő, nem absztrakt képeket fest, hanem főleg embereket. De nem csak fest, a kiállításon rézkarcok is helyet kaptak. „Ez a sokszínűség minden ízében magas szintű szakmaiságot igényel” – mondta Feledy Balázs. Valamint kihangsúlyozta a festő fény-árnyék bravúrjait. „A fény és az ellenfény, valamint az árnyékképzésnek a fantasztikuma egészen elképesztő a művész piktúrájában. Emellett festői szépséget jelent a hideg-meleg színek tudatos ellenpontja, mely a térhatás megjelenítését szolgálja.” – tette hozzá.

 

Gulyás Kinga festészetéről elmondta, hogy tagadhatatlanul nőies, ami felismerhető impresszionisztikus, laza festői ecsetkezelésén, feminin szemléletén. Képein meglátszik a természethez való vonzódása.

A kiállítás-megnyitó a hagyományokhoz híven állófogadással zárult.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here