Felmérés az Illyésben: vannak előnyei is a távoktatásnak, de…

0
21

Kétségtelenül vannak előnyei a diákok számára a távoktatásnak, bár a motiváció sokaknak gondot okoz. És mindenkinek nagyon hiányoznak a barátok, az osztálytársak – egyebek között ez derült ki abból a felmérésből, amit a budaörsi Illyés gimnázium oktatói készítettek a diákok számára.

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanulóinak 44,3 százaléka távoktatásban naponta 6-7 órát töltött tanulással,a 29,9 százaléka 4-5 órát, a többiek ennél többet – tudható azokból a visszaküldött kérdőívekből, amit az iskola oktatói készítettek a diákok számára. Hiszen a 2020/21-es tanév első félévének nagy része is távoktatásban telt a középiskolákban, és szerettek volna pontosabb képet kapni arról, hogy diákjaik számára mennyire tud hatékony lenni ez a tanulási forma.

Arra a kérdésre, hogy milyen előnyei voltak az online oktatásnak a kontakt oktatáshoz képest, a diákok ezeket sorolták fel: saját időbeosztás, “időspórolás”, több idő a tanulásra, hatékonyabb tanulás, több idő a családra, több szabadidő, kényelem, könnyebb koncentráció a fontosnak ítélt tárgyakra, rugalmasság, tovább lehetett aludni, nem kellett utazni, gyorsabb, fókuszált haladás, könnyebb koncentráció az órákon, átláthatóbb feladatok és határidők, több projekt feladat, elkerülhető a folyamatos fertőtlenítés és kézmosás és a vírustól való félelem, kevesebb stressz, segítőkészebb pedagógusok, kérdések hatékonyabb átbeszélése, elnézőbb pedagógus, nem volt kötelező minden órai részvétel, az órák kezdő és végpontjai jobban strukturáltak, a leadott munkák és órák visszakereshetősége, könnyebb dolgozatírás, finomabb otthoni étkezés.

A felmérés szerint a diákok többsége hatékonynak tartja a páros és kiscsoportos munkát. Nem volt gond a visszajelzéssel, az értékeléssel, ám a motivációra adott válaszok nagyon megoszlottak, nem mindenkinek sikerült saját magát ösztönöznie a tanulásra. Ami egyértelmű, hogy mindenkinek nagyon hiányoznak a barátok, az osztálytársak.

 

A kérdőív eredményei itt láthatóak grafikonokon!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here