„Felelős lettél azért, amit megszelídítettél”

0
824

Antoine de Saint- Exupéry fenti sorát a hétköznapokra is alkalmazhatjuk, hiszen az állattartás mindennapos odafigyelést, gondoskodást jelent. A nyári szünetben sok gyermek utazik vidéki  – állatokat tartó – nagyszülőkhöz, rokonokhoz, illetve sok család indul el  kis háziállattal együtt nyaralni. Az állatok védelme és biztonsága érdekében elengedhetetlen a felelős állattartás szabályainak betartására, ebben segít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság alábbi közleménye.

 

A nyári nagy melegben, főleg utazáskor, a kis kedvenceknek fokozott odafigyelésre és törődésre van szükségük. Szokásaikat, igényeiket a gazdik ismerik a legjobban. Felelősséggel tartoznak értük, az ő feladatuk kiválasztani gondoskodás legmegfelelőbb módját és körülményeit.

A nyári nagy melegben a hirtelen felforrósodó gépkocsiban soha ne hagyják a kisállatot, akkor sem, ha csak egy pillanatra szállnak ki a gépkocsiból. Amikor kint még elviselhető a hőmérséklet, a tűző napon hagyott kocsiban a kisállatnak nagyon rövid időn belül akár közel ötven fokot is el kell elviselnie, majd sokkos állapotba kerülhet, hőgutát, izomgörcsöt kaphat. Ne feledjük, hogy a kisállat ugyanúgy szomjazik, mint az emberek. Mindig legyen megfelelő hőmérsékletű víz, amellyel a szomját olthatják utazás során.

Nemcsak a háziállatok védelme fontos, hanem ugyanúgy törődnünk kell a vadon élőkkel is, hiszen nagyon sok gyermek kirándul vadasparkba, állatkertbe a nyár folyamán. Az állatok etetéséről, simogatásáról, illetve azok tilalmáról, jól látható helyen elhelyezett tábla rendelkezik. Ezeken a táblákon pontosan azok a szabályok szerepelnek, melyeket az állatok békéje és nyugalma, valamint a látogatók biztonsága érdekében be kell tartani. Beszéljünk a gyerekkel az állatkertekben betartandó szabályokról, hogy semmi se zavarja meg a szórakozást!

Fotó: Petőházi Emese

Ritkábban látogatott vidéki nagyszülőknél, illetve azok szomszédságában gyakran kiszámíthatatlan viselkedésű, nagytestű házőrző kutyák élnek, akik nincsenek hozzászokva gyerekek jelenlétéhez. Fontos, hogy a felnőttek pontosan elmagyarázzák a vendégségben lévő gyermekeknek a házőrző viselkedésével kapcsolatos fontos tudnivalókat annak érdekében, hogy ne történjen súlyos, esetleg maradandó sérülés.

(Kép: pixabay és archív)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here