Felavatták az Illyés 55 közösségi alkotást

0
136

Ma délután, a végzősök ballagása előtt volt Az Illyés 55 közösségi művészeti alkotás felavatása az Illyés gimnáziumban. Még 2019-ben, az iskola fennállásának 55. évfordulójának ünnepén készítették a részletgazdag mű elemeit a gimnázium volt és jelenlegi diákjai, tanárai és az ünnepség vendégei, de az installáció összeállítása és helyére kerülése a koronavírus járvány miatt késett. Az avatáson beszédet mondott Árendás Péter igazgató, Aknai Katalin művészettörténész és Ráthonyi Kinga, az iskola kerámiaműves képzésének vezetője.

Az Illyés gimnázium (jelenleg Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum) 55. születésnapja alkalmából közösségi művészeti alkotást készült, mely – a Szüts Miklós festőművész által tervezett – Illyés-logó nagyméretű megjelenítése. A kerámiából és színes mozaikból készült alkotás 320cmx160 cm és a gimnázium épületének oldalsó homlokzatára került, ahol a főváros irányából érkezők láthatják.

A művön a logó háttere mintegy 300 darab máz alatti kobaltkék festéssel díszített 10x10cm-es porcelán csempéből áll össze. Ezekre Illyés Gyula műveiből válogatott szavak, szövegrészletek kerültek, melyek válogatását Kemény István költő (aki a gimnázium tanulója volt), Szabó T. Anna és Dragomán György írók – a kortárs magyar irodalom három alakja – végezte. Ezek közül a szavak közül húztak ki egyet-egyet és festették fel a csempékre 2019. október 25-én közösségi alkotóműhely keretében az iskola 55. éves fennállásának ünnepségén a gimnázium volt és jelenlegi diákjai, tanárai és az ünnepség vendégei.

A mai avatáson Árendás Péter, az Illyés gimnázium igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket és elmondta, hogy ez már a negyedik közösségi, kerámiából készült alkotás a gimnázium környezetében, ami Ráthonyi Kinga nevéhez fűződik.

Az avatóbeszédet Aknai Katalin művészettörténész mondta, aki a közösségi alkotás készítői munkájának méltatásaként hangsúlyozta, a borítékokból kihúzott szavakat, szövegeket az alkotók önmagukra is vonatkoztathatták, így a csempedíszítés során „minden egyes érintés, minden egyes mondat megdolgozott érzelem és megdolgozott gesztus volt.”

 

 

 

 

Ráthonyi Kinga, miközben a közösségi alkotás születéséről mesélt, megemlékezett Regőczy Ildikó tanárnőről is, aki a „lélek” szót húzta 2019-ben, de aki sajnos már nincs köztünk. Majd köszönetet mondott az alkotás létrejöttében részt vevő több száz diáknak és pedagógusnak, a kerámiaműves szakképzés diákjainak és a közreműködő irodalmárokon kívül többek között Neil Wolstenholme-nak és Vancsó László mesterburkolónak, akinek az installáció összeállítása köszönhető, valamint a Mapei Kft-nek, a kiváló építőipari anyagokért, mellyel az alkotás létrejöttét támogatta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here