Február 22. – Az áldozatok napja

0
679

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap azóta az Áldozatok Napja, melyről 1993 óta Magyarországon is megemlékeznek.

Minden társadalomban vannak olyan egyének, akik nem képesek vagy nem hajlandók betartani az emberi együttélés szabályait, néha pedig súlyosan megsértik azokat és bűnelkövetőkké válnak. Hosszú ideig a bűntető igazságszolgáltatás középpontjában kizárólag az elkövető és a cselekményének megtorlása állt, az áldozatokkal a pszichológia fejlődésével párhuzamosan a múlt század elején kezdtek foglalkozni.

Áldozatnak tekintünk mindenkit, aki bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés sértettje, illetve azokat is, akiket a fenti cselekmények következtében testi, lelki sérelmet szenvedtek (hozzátartozó, szemtanú).  

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kiemelt hangsúlyt fektet az áldozattá, sértetté válás megelőzésére, az áldozatok széles körével való törődésre, a megelőzés leghatékonyabb módszereire történő figyelemfelhívásra, az áldozati jogok érvényesülésre.

A kiemelt kockázatú áldozati csoportba tartozó kisgyermekek, időskorúak és fogyatékkal élők prevenciója mellett az áldozattá válás megelőzése érdekében a cél minél szélesebb réteg megszólítása és bűnmegelőzési tanácsokkal történő ellátása.

A legfontosabb cél a segítségnyújtás, melyet a sérelmet szenvedett személy vagy a hozzátartozó kaphat.

A bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatainak, a bűncselekmények áldozatairól és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény értelmében a fővárosi és a megyei Kormányhivatalok Igazságügyi Szolgálatainak áldozatsegítési feladatot ellátó szervezeti egységei tudnak segítséget nyújtani. A bűncselekményekkel kapcsolatban elsődlegesen intézkedő rendőrök az áldozatsegítő szolgálat írásos tájékoztatóját kötelesek átadni, amellett hogy ott helyben szóban is segítenek az érintetteknek.

Az áldozatok által igénybe vehető konkrét segítséggel kapcsolatban a 24 órában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon (tel.: 06 80 225 225) tudnak személyre szabott tájékoztatást adni az Áldozatsegítő Szolgálat munkatársai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here