Ezért volt fontos Magyarország számára a Nemzetek Ligája 2022-ben

0
88

Nemrég dőlt el, hogy a magyar labdarúgó-válogatott, Németország legyőzésével biztosan az első vagy a második helyen végez az idei Nemzetek Ligája 3-as csoportjában. Ezzel a történelemben páratlan módon megelőztük Németországot és Angliát, amire nem igazán volt még példa. Azt viszont, hogy a jövő évi EB-n ki és melyik kalapba kerül, a Nemzetek Ligájának eredménye határozza meg. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miért fontos hazánknak a 2022-2023-as eredmény.

A futball és Magyarország

A magyar labdarúgó-válogatott hazánk nemzeti csapata, amelyet maga a Magyar Labdarúgó-szövetség irányít. A legnagyobb sikereket még 1938 és 1968 között értük el, hiszen ‘38-ban és ‘54-ben is ezüstérmesek lettünk az VB-n, míg ‘64-ben bronzérmesként zártuk a labdarúgó-Európa-bajnokságot. Abban az időben azonban nem volt egyszerű figyelemmel követni a meccseket, hiszen kezdetben még a televízióban sem közvetítették őket. Manapság viszont sokkal egyszerűbben, akár online is nézheted a mérkőzéseket, hiszen számos applikáció áll rendelkezésedre ehhez, ahol üdvözlő ajánlatok is elérhetőek.

Attól függetlenül, hogy a magyar válogatott tartja a leghosszabb idejű veretlenségi sorozatot a világon, napjainkban már közel sem olyan a helyzet, mint korábban. A 20. században elért sikereket követően a csapat 1986 után először jutott be nemzetközi sporteseményre 2016-ban. Az Eb-n első helyen jutottunk tovább a csoportból, de a nyolcaddöntőben kikaptunk.

2020 és a kijutás

Miután 2020-ban koronavírus-járvány miatt az Európa-bajnoki pótselejtezőket csak az év második részében rendezték meg, így magát az Eb-t is egy évvel későbbre halasztották. A 2020-2021-es Nemzetek Ligájában az oroszokkal, a törökökkel és a szerbekkel kerültünk egy csoportba, ahol az első helyen zártunk, így jutott be a magyar válogatott az A ligába. Később pedig kiharcolták az Eb-n való szereplés jogát, viszont ott már kikaptunk a portugáloktól, a franciák esetében pedig 1-1-es döntetlenről beszélhettünk. Éppen ezért a németek ellen győzni kellett ahhoz, hogy továbbjussunk, viszont még ez sem volt elegendő, így vereséggel estünk ki az Eb-ről.

A Nemzetek Ligája 2022

2021-ben a 2022-es vb-selejtezőkön a magyar csapat többek között a lengyelekkel, az angolokkal és az albánokkal küzdött meg a szereplésért. A három csapat mögött azonban negyedik helyen zártunk, így a 2022-es válogatott a Nemzetek Ligájában már az A ligában szerepelt a németekkel, az olaszokkal, illetve az angolokkal szemben. A csoportban 10 pontot szereztünk, így a második helyen végeztünk, ráadásul Angliát kétszer is sikerült legyőzni. Az eredménynek köszönhetően pedig a 2024-es Eb-selejtező sorsolásán az első kalapba került a csapat, amire eddig még sosem volt példa.

Októberben már biztos a csoportnegyedik, ezáltal a B divízióba lecsúszó angolok, illetve a gyengélkedő franciák esetében is előfordulhat, hogy a top10-en kívülre kerülnek. Ezáltal a második kalapban találhatják magukat. A tökéletes forgatókönyv az lenne, ha az első kalapból bekerülnénk egy Izland, Örményország, Ciprus, illetve Ausztria csoportba, ami azért igen könnyű utat eredményezne az Eb-re. Persze ez csak esélylatolgatás, azonban a magyar válogatottnak igen fontos a Nemzetek Ligája, hogy ismét egy jó eredményt érjenek el. Az elmúlt években ugyanis felfelé ívelő tendenciát mutatunk, ami ígéretesnek hangzik a mostani helyzetben.

Összejöhet azonban számunkra egy Franciaország, Svédország, Szlovákia, és Görögország négyes is. Elmondható azonban, hogy az Eb-selejtező első kalapjába kerülve egy újabb sikert értünk el, ez pedig példátlan eredmény a magyar csapattól. Ez már egy szintlépés, aminek nagyon kell örülni és kész. Nem dőlhetünk azonban hátra, ha esetleg elkerüljük a legerősebb válogatottakat, hiszen más országok szintén fejlődnek, így előfordulhat, hogy olyan nemzetet kapunk ellenfeleknek, akik meglepnek bennünket. Ilyen volt például az albánok elleni két vereség. Bár ebből kiindulva le tudtuk győzni az angolokat is, tehát semmi sincsen veszve.

Milyen lehetőségeink vannak?

Már csak egy módon eshet ki a magyar válogatott, az opciók nagy részében viszont csoportelsők vagyunk. A legrosszabb eshetőség, hogy mindkét meccset elveszítjük, közben pedig az angolok kettő nyert mérkőzést játszanak. Erre azonban az eddigiek alapján van is esély, meg nincs is. Viszont nem egy lehetetlen forgatókönyv, hiszen a hazai válogatott Németország ellen még szerepelni fog, majd Budapesten fogadja az olaszokat. Eközben az angolok Milánóban próbálhatnak meg bejutni az Eb-re. Összességében nagyjából pont 50% az esélye annak, hogy ott leszünk a legjobbak között, ami azért az eddigieket tekintve már előrelépésnek számít.

A Nemzetek Ligája fináléját 2023 júniusában tartják, az A divízió négy csoportgyőztesének részvételével. A házigazda vagy Hollandia vagy Belgium lesz, erre egyelőre nem derült még fény. Szurkolni azonban egészen addig biztosan tudunk a kedvenc csapatunk számára.

Kép: pexels.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here