Ezért szeretik annyira a WPC teraszburkolatot

0
117

WPC. Három betű, mégis rengeteget jelent, ha a teraszburkolatokról van szó. Ez a fa–műanyag kompozit nem csak vízálló és rovarbiztos, hanem hosszú élettartamot is garantál. De ezeken kívül mégis miért szeretik annyian? Összeszedtük az előnyeit!

A WPC betűszó az angol Wood Plastic Composite rövidítése, amelyet magyar nyelvre fa–műanyag kompozitként ültethetünk át. Ez az elnevezés beszédes, hiszen pontosan arról van szó, hogy az anyag, amelyből többek között parádés teraszburkolat készíthető, fából és műanyagból, egészen pontosan falisztből vagy faforgácsból, illetve hőre lágyuló műanyagokból, például polietilénből, polipropilénből vagy PVC-ből áll össze. Ha valaki attól tartana, hogy nem elég természetes, azt megnyugtathatjuk: a kompozitban a fa aránya minimum 50 százalék, de ez az adat felkúszhat egészen 90-ig is. A műanyag feladata mindössze annyi, hogy biztosítsa az ideális feldolgozási körülményeket. Szóval ránézésre ez sokkal inkább fa, mint műanyag, maga a teraszburkolat tökéletes lesz ezzel az összetétellel.

Akár 20 éves garancia

A WPC előnyeiről remek összesítő olvasható a wpcguru.hu oldalon. Fontos a hosszú élettartam, ami nem csak duma az ezzel foglalkozó gyártók és forgalmazók részéről – az említett cégnél például minimum 12, de akár 20 év garanciát is vállalnak a termékeikre. Ha a legelőnyösebb tulajdonságokat kell felsorolnunk, a vízállóság, illetve a rovarbiztosság az élre kívánkozik. Ezek mellett a WPC penész- és gombabiztos, magas tűzállóságú, könnyen megmunkálható, illetve soha nem kell lefesteni. Egyszerű a telepítése, emellett garantáltan nem fakul, nem csúszik, nem szálkásodik. Szóval éppen úgy viselkedik, ahogyan egy teraszburkolatnak viselkednie kell.

Kiküszöböli a fa hibáit

Meglepő lehet, de a WPC környezetbarát, azaz újrahasznosítható megoldás, erre kiemelkedő hangsúlyt fektetnek a gyártók. Mindezt úgy, hogy a kompozit kiküszöböli a fa „hibáit”, azaz egyáltalán nem igényel sűrű karbantartást. Nem vetemedik, nem változik az alakja, a mérete. Hogy van-e hátránya? Akad olyan tulajdonsága, amely nem előnyös. Nem teljesen utánozza a fát, ez igaz, viszont teljesen fahatású. Meg szokták még jegyezni, hogy a nyári forróságban felmelegedhet, ám ez a gond például egy terasztető alatt nem jelentkezik. Szóval sokkal több az előny, mint a hátulütő, éppen ezért választják rengetegen  a WPC teraszburkolatot a család örömére.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here