Ezért jobb a vételi jog az előszerződésnél

0
664

Ingatlanvásárlási szándék esetén általában az adásvételi szerződés jut eszünkbe. A kiegészítő és hasznos egyéb jogintézményeket, mint például a vételi jog intézményét már kevesebben ismerik. Mire is jó?

Főként adózási okok miatt előfordulnak olyan helyzetek, amikor a felek megállapodnak az ingatlan adásvételének minden elemében, de magát az adásvételi szerződést még nem kötik me. Ilyen ok lehet, ha nem telt el még az eladó személyi jövedelemadó mentességét biztosító idő. Ilyenkor a vételi jog alapítása jól biztosíthatja a felek jogait.

A vételi jog alapítása esetén az ingatlan tulajdoni lapján a jog feltüntetésre kerül. Ez az egyik legfőbb előnye az előszerződéshez képest. Előszerződés megkötése esetén ugyanis a földhivatalban a tulajdoni lapon semmilyen nyoma nem keletkezik a megállapodásnak, így függetlenül attól, hogy esetleg foglalóval is biztosítják az ügyletet, semmi nem akadályozza meg az eladót abban, hogy szerződéses ígérete ellenére másnak értékesítse az ingatlant akár olyan árelőnnyel, ami még a foglaló jogkövetkezményeinek alkalmazása mellett is kifizetődő számára.

Mivel az ingatlanpiacon az árak dinamikusan mennek még mindig felfelé,- legalábbis térségünkben-, az előszerződés nem feltétlenül jó megoldás.

A vételi jog alapítása arra szolgál, hogy a tulajdoni lapon is biztosítsa a vevő jogait és bizonyos időhatárig lehetőséget adjon a vevő számára, hogy egyoldalú nyilatkozatával létrehozza az adásvételi szerződést. Ez tehát nagyon jó megoldás arra az esetre, ha nem köthető még meg az adásvételi szerződés, de biztosítani kívánjuk, hogy az eladó ne tudjon eltérni az adott szavától. Az eladó szempontjából hátrány ilyenkor az előszerződéshez képest, hogy a vevő nem köteles gyakorolni a vételi jogát, tehát nem teljesen biztos, hogy megveszi az ingatlant.

Így a vételi jog alapítása minden esetben komoly megfontolás tárgya kell legyen és részletes ügyvédi konzultáció kell megelőzze. Összességében mégis az mondható, hogy egy kiváló és gyakran alkalmazott jogintézmény, mely gyakran megsegíti a megállapodások létrejöttét.

Boldog új esztendőt kívánok minden kedves olvasónak

Írta: Dr. Medgyesy-Moravcsik Krisztina ügyvéd

Bővebben: ITT