Ezer lámpás az eltűnt gyermekekért

0
502

Az elmúlt években több száz gyermeknek veszett nyoma hazánkban. Rájuk, az ügy fontosságára emlékezünk május 27-én, az Ezer Lámpás éjszakáján.

A 30 éve ünnepelt Eltűnt gyerekek világnapja eredetileg az Amerikai Egyesült Államokból származik. Az amerikai Etan Patz és társai 1979. május 25-én New Yorkban tűntek el. Az esemény óriási sajtónyilvánosságot kapott. Következményként Ronald Reagan amerikai elnök kezdeményezésére  indult útjára négy évvel később az Eltűnt gyermekek világnapja. A magyar hagyomány szerint az eseményt május utolsó vasárnapján, a Gyermekek világnapjával egyidejűleg tartjuk, mely idén május 27-ére esik.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az eltűnt és bántalmazott gyermekekre, valamint a megelőzés, illetőleg az országok közötti együttműködés fontosságára. Az Európai Unió területén évente 250 ezer gyermek eltűnését jelentik be a hatóságoknak. A legfrissebb elérhető adatok szerint arányaiban Magyarországon kerestetik a legtöbb gyermeket, de szerencsére többségük hamar megkerül. Az aktív körözések száma általában száz alatt van, de az elmúlt években az eltűnt és meg nem talált gyermekek száma sajnos emelkedett.

A Pest Megyei Rendőrkapitányság adatai alapján nagy számban szöknek meg gyermekek a megyékben található lakásotthonokból, akik sokszor csak kalandvágyból, vagy éppen családjuk után kutatva távoznak ismeretlen helyre. A rokonok ilyen esetekben sok esetben megnehezítik a hatóság munkáját azzal, hogy bújtatják, rejtegetik a megszökött gyermeket. Rosszabb esetben céltalanul csavarognak hasonló „sorstársaikkal”, barátnak képzelt kortársaikkal vagy olyan felnőttel, aki kihasználja ezeknek a gyerekeknek a sebezhetőségét. Ezen gyermekek szeretetéhsége a legnagyobb befolyásoló tényező, az őket később kihasználó személy egyetlen kedves szavával mély befolyással bírhat. Ez nagy veszélyt rejt magában, mivel sokkal könnyebben válhatnak gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé.

Szerencsére családból kevés eltűnés történik, ezek fő oka a szegénység és kilátástalanság, vagy éppen a bántalmazás.

Tapasztalataink szerint az eltűnt gyermekek többsége rövid időn belül előkerül. Főleg a gyermekotthonokból elszökött gyerekek esetében jellemző az, hogy még aznap, legfeljebb másnap megtalálják őket. Vannak azonban olyan esetek is, ahol hetekig/hónapokig nincs tudomásunk a gyermek hollétéről, annak ellenére, hogy minden lehetséges intézkedést megtettünk a felkutatása érdekében.

Szomorú tény, hogy a nevelőotthonokból elszökött lányokat sokszor prostitúciós tevékenységet folytatva állítják elő a kollégák. Ezt az életmódot, életvitelt a legritkább esetben választják önként a lányok. A háttérben szinte mindig megbújik az erőszak, az érzelmi manipuláltság, elhagyatottság és a társadalmilag elfogadott irányba terelés hiánya.

Az eltűnések lehetséges okai:

 • kisebb gyerekeknél előfordulhat, hogy belemerül a játékba és elkóborol
 • kalandvágy (felnőttként akar viselkedni, szórakozni szeretne, tiltott dolgokat kipróbálni)
 • „plázázás”
 • érzelmi trauma:
 • veszekedés szülőkkel/nevelőszülőkkel/nevelővel
 • félelem pl.: bizonyítvány osztásnál nem mer hazamenni, mert fél a szülő reakciójától
 • családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, nyomasztó családi légkör
 • gyermekotthonokban élőknél az intézeti körülmények
 • bűncselekmény áldozatává válnak (emberrablás, emberkereskedelem, szexuális ragadozók áldozatai lesznek, emberölés)

Mi a teendőnk, ha gyermekünk eltűnt?

 • A stabil családon belüli érzelmi háttér rengeteg bajtól megóvhatja a gyermeket. Annak fontossága életbevágó, hogy gyermekünk előtt követendő példaként jelenjünk meg saját életünkkel, helyes értékrendet közvetítsünk, szakítsunk időt az őszinte, nyitott beszélgetésekre, közös időtöltésekre, ismerjük meg barátait, de a legfontosabb hogy szeretettel és odafigyeléssel forduljunk gyermekünk felé. Legfontosabb annak megelőzése, hogy gyermeknek megforduljon a fejében, hogy elkóborol, megszökik otthonról, akár csak kalandvágyból is!
 • Barátok, rokonok, iskolás társak, ismerősök körében kell érdeklődni, hogy mit tudnak az eltűntről, látták-e, beszéltek-e vele, ha igen, utalt-e arra, hogy szeretne valahova elmenni stb.!
 • A közösségi oldalakon kifejezetten eltűnt személyek felkutatására létrehozott oldalakon rövid idő alatt nagyszámú felhasználó tudomására hozhatjuk az eltűnést, valamint gyermekünk ismerőseit is riaszthatjuk a bajról!
 • Érdemes megnézni azokat a helyeket, amelyeket szabadidejében szívesen látogat a gyerek!
 • Értesíteni a Rendőrséget és hatékonyan közreműködni a hatósággal a gyermek felkutatása érdekében!
 • Segítségért fordulhatunk a 116-000-ás ingyenesen hívható telefonszámon a Kék-Vonal Alapítvány munkatársaihoz!

Mindenki kötelessége az eltűnt gyermekek feltalálását, családba, otthonba történő visszatérését támogatni, segíteni!

Ne menjünk el egy csavargó, tétlenkedő, látszólag egyedül lévő gyermek mellett, kérdezzünk rá: segíthetünk-e neki?

Amennyiben mégis eltűnt vagy megszökött a gyermekük, ne felejtse minden esetben értesíteni a Rendőrséget, hogy minél hamarabb újra láthassa!

Az eltűnésről személyesen is megtehetik bejelentésüket a helyi rendőrkapitányságokon vagy a jól ismert 107-es vagy 112-es telefonszámokon!

(Kép: pixabay)