Évadnyitó társulati ülés volt ma a Budaörsi Latinovits Színházban

0
81

„Nehéz, de bátor, vagány évad előtt állunk” – mondta Berzsenyi Bellaagh Ádám a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója a mai társulati ülésen. A új bemutatók ismertetése előtt technikai és szervezeti fejlesztésekről számolt be, illetve két új színészt is köszöntött.

Évadnyitó társulati ülést tartott ma késő délután a Budaörsi Latinovits Színház. „Ami rajtunk múlik (…), az optimális támogatást meg szeretnénk adni”– mondta biztatásként Vágó Csaba polgármesteri kabinetvezető, miután átadta a társulatnak a más elfoglaltsága miatt távol lévő Wittinghoff Tamás polgármester üdvözletét. Megemlékezett a budaörsi színházat alapító Éless Béláról, aki tavaly decemberben hunyt el, és a vele együtt dolgozó Sződy Szilárd dramaturgról, aki augusztus 1-jén távozott közülünk. „Nem szeretném, ha továbbra is színházelvonási tüneteim lennének” – utalt az elmúlt másfél év pandémiás időszakára. Majd arra is kitért a fenntartó önkormányzat nevében, hogy tudja, nagy adósság egy méltó épület a színház számára, aminek a létrehozásához már 2001-ben pályáztak először támogatásra, de egyelőre erre, a jelenlegi, szűkös anyagi helyzetében a város nem tud költeni.

Ha új épület nem is lesz egyhamar, a meglévőben több technikai fejlesztés is megvalósult – ezt már Berzsenyi Bellaagh Ádám a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója mondta. Így például a nagyteremben a plafon fekete lett, új nézőtéri lámpák kerültek fel, a falakat pedig a nyáron a műszaki munkatársak festették le. Megújult a fűtési rendszer, így talán idén már nem fáznak a nézők, miközben a színészek megsülnek a színpadon. A világosítók örömére korszerűsítették a villamossági elosztót, és a színpadi látvány színvonalát is új lámpák emelik. Az igazgató az elmúlt hónapokban új szabályzatokat és értékelési rendszert is kidolgozott – tudtuk meg -, mert a cél az, hogy a progresszív, élvonalbeli művészi munka mellett a budaörsi színház, mint munkahely is a 21. század követelményeinek feleljen meg.

A társulattól néhányan elmentek a nyáron, nekik az igazgató sok sikert kívánt a jövőben, és jöttek új kollégák. Köztük két új színész, Mertz Tibor és Hartai Petra. (Korábbi cikkünk erről ITT olvasható.)

A 2021-2022-es évad terveire áttérve Berzsenyi Bellaagh Ádám megjegyezte: bár a járvány még nem múlt el, most semmilyen, a színházakra vonatkozó korlátozás nincs érvényben, ezért „szánt szándékomban áll, hogy meg is valósítjuk azokat”. Nyolc új bemutató lesz, ebből hat a nagyszínpadon és kettő az ifjúsági klubban. Ebből 3,5 már teljesen készen van.

Az első bemutató időpontja szeptember 4., Hubert Selby Jr. Rekviem egy álomért című Németh Nikolett által készített regényadaptáció ősbemutatóját tartják Takács Katalin, Fröhlich Kristóf, Nagy Katica (már, mint vendég), Böröndi Bence és Ilyés Róbert szereplésével, Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezésében. És rá pár hétre lesz a második, Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját Alföldi Róbert állítja színpadra. Szereplők: Chován Gábor, Spolarics Andrea, Pető Kata, Ilyés Róbert, Fröhlich Kristóf, Mertz Tibor és Hartai Petra. Majd október elején az Emil és a detektívek családi musical kerül a nézők elé Lőkös Ildikó átdolgozásában, Nyitrai László zenéjével, Máthé Zsolt dalszövegeivel, Szemán Béla rendezésében, és még ebben a hónapban bemutatják Varsányi Péter A kis herceg rendezését is. (A továbbiakról ITT olvashatnak, illetve bővebben a későbbiekben számolunk be – a szerk.)

„Nehéz, de bátor, vagány évad előtt állunk” – zárta gondolatmenetét az igazgató, majd bemutatta a mára elkészült évadkönyvet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here