Európai energiatakarékossági versenybe nevezett Budaörs három intézménye

0
834

Budaörs Város Önkormányzata is csatlakozott a GreenDepend Intézet Fenntartható Fenntartó Projektjéhez, melynek keretében 2019-ben közel száz európai intézmény versenyez azon, melyik tud legtöbbet lefaragni energiafelhasználásán. A városházi dolgozók ma délelőtt állományi gyűlésen ismerhették meg az irodaépület energiafelhasználásának csökkentésére tett javaslatokat, melyeket a polgármesteri hivatal energiaközösségének tíz fős akciócsoportja dolgozott ki.

A budaörsi önkormányzat fontosnak tartja a hatékony energiafelhasználást, és csatlakozott a GreenDependent Intézet Fenntartható Fenntartó elnevezésű projektjéhez. Ennek keretében a városvezetés úgynevezett energiapolitikát fogalmazott meg és fogadott el. Ez egy olyan stratégiai dokumentum, melyben az önkormányzat elkötelezte magát intézményei energiafogyasztásának csökkentése, energiateljesítményük javítása és a káros környezeti hatások mérséklése mellett és vállalta, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkenti a város szén-dioxid kibocsátását. E dokumentum, a Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv iránymutató az önkormányzati dolgozók számára és meghatározza a várt eredményeket, de példát mutat az állampolgárok számára is, legfőképpen pedig a bizonyítéka annak, hogy Budaörs elhivatottja a fenntartható fejlődésnek és az éghajlatvédelemnek.

A Fenntartható Fenntartó projektben nyolc európai ország harminckét önkormányzatának három-három épülete vesz részt a 2019. év folyamán, az egyes országok épületei egymással mérkőznek. Így Budaörs három épülete (a városháza mellett a Kamaraerdei Közösségi Ház, BTG irodaépülete) egymással is és Pestszentlőrinc-Pestszentimre, Kaposvár és Újpest önkormányzati épületeivel is versenyez. A cél, hogy a hivatal dolgozói energiatudatosabban éljenek,  ezzel példát mutatva, és ezzel népszerűsítve az energiatakarékos életmódot az egész településen. Korábbi tapasztalatok alapján az irodaépületek az energiatakarékossági intézkedések bevezetésével 10-15 százalékos energiamegtakarítást értek el.

A városháza állománygyűlésén Géczy-Gaál Szilvia, a polgármesteri kabinet kulturális ügyintézője, aki maga is a hivatal energiaközösségének tagja és Zsák András, a polgármesteri kabinet közművelődési és sport ügyintézője tartott előadást az önkormányzati dolgozóknak. Bemutatták azt az akciótervet, amit a tíz fős energiaközösség dolgozott ki. Ez tartalmazza azokat a javaslatokat, melyek megfogadásával csökkenthető az energiafelhasználás.

Ezek: az irodák hőmérséklete télen, napközben ne haladja meg a 23 Celsius fokot, munka után pedig – különösen pénteken – 20 Celsius fokra állítandó a kapcsoló; a páratartalom növelése a hőérzetet javítja, az arany pálma nevű szobanövényt tartják a legjobb párásítónak; az irodák szellőztetése télen naponta többször, de rövid ideig tartó ablaknyitással lehet megoldani, melynek ideje alatt a fűtést is vissza kell venni; a papírfelhasználás csökkentéséhez a kétoldalas nyomtatást kell alkalmazni; a mellékhelyiségekben is csak annyi papír kéztörlőt használjanak, amennyi feltétlenül szükséges; az áramfelhasználás érdekében a lámpák feleslegesen ne égjenek, illetve távozáskor a számítógépeket, monitorokat kapcsolják ki, és a lift igénybe vétele helyett lépcsőzzenek többet; a szelektív hulladékgyűjtéssel szintén energiát lehet spórolni; a vízfelhasználás csökkentése érdekében kisebb víznyomás lesz a csapokban.

A prezentáció után az előadók azt is elmagyarázták, hogy mindez nem csupán a verseny miatt szükséges, hanem azért, mert mindenki jobban jár, ha – nem csak a munkahelyen – fenntarthatóbb, egészségesebb életmódot folytat s ezzel másnak is példát mutat.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here