Erecept – Az orvosi receptek felírása online

0
208

Magyarországon 2017-től elérhető az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), amelynek adatbázisa tárolja, többek között az erecept rendszer adatait is. Az erecept az elektronikus vényrendelés és kiváltás folyamatát jelenti. A fejlesztés nem csak az egészségügyben dolgozók mindennapi munkáját könnyíti meg, hanem az emberek ügyintézéseit is gyorsabbá és kényelmesebbé teszi. Az azonosítás folyamata egyszerűen az ügyfélkapun keresztül, TB szám megadásával lehetséges és érhető el.

A papír alapú receptek vége? Hello erecept!

A webes egészségügyi felületnek köszönhetően a gyógyszerek felírása mára már sokkal gördülékenyebben zajlik. Rögtön megspóroljuk az utat a háziorvosi rendelőbe, vagy akár a hosszas várakozást a többi beteggel. Az online megoldások sok esetben komoly idő és energia megtakarítást eredményez mindkét fél részére. A vények igénylése telefonon és online történik. A háziorvos a megbeszéltek szerint viszi fel az online térbe (felhő) az adatokat, amit aztán a gyógyszertárban a patikus a páciens TAJ számának segítségével tud lekérdezni. Majd ez alapján szolgálja ki a vásárlót. Egyszerű, gyors és megbízható!

Elektronikus egészségügyi szolgáltatások minden esetben!

Az erecept igényelhető chat vagy videókonzultáció keretein belül is akár. Ha már bejáratott gyógyszerről van szó, sokszor elegendő a chat funkció is, amikor is megadjuk miből és mennyit szeretnénk kérni, majd ezt a szakorvos felülbírálja és engedélyezi, végül feltölti az EESZT-be. Amennyiben új gyógyszer használatába kezdünk, érdemes hosszabban, akár videós konzultáción is egyeztetni és feltenni a kérdéseinket.

Az erecept és a digitális megoldások előnyei

A technológiai újítások és az online megoldások egyre jobban behálózzák a mindennapi életünk. Könnyen következtetünk ezáltal, hogy az online ügyintézés még inkább begyűrűzik majd a mindennapjainkba. Kezdetben jelenthet némi kihívást a webes felületek használatának betanulása és az arra való áttérés, de hosszú távon szinte biztos, hogy csak profitálhatunk belőle!

  1. Időmegtakarítás: Nincsen hosszas várakozási idő a rendelőben. Az erecept egyszerűen, a telefonunk segítségével is igényelhető.
  2. Komfort: Nem szükséges személyesen ellátogattunk a háziorvoshoz, hiszen online is felvehető vele a kapcsolat. Ez a vírusos szezonban vagy járványidőszakban különösen fontos szempont lehet.
  3. Dokumentáció: Könnyedén nyomonkövethető a doktor által bevitt adatok (pl.: adott gyógyszerből felírt adagok, mennyiségek, lejárati idő). Mivel általában több havi adag is felírásra kerülhet, nagy segítséget jelenthet, hogy könnyen és egyszerűen nyomonkövethetjük a fontos információkat és adatokat.

Összegzés

A kialakult járványhelyzet is csak még jobban felgyorsította az online lehetőségek és megoldások szükségszerű elterjedését, amellyel kiegészítve az offline folyamatokat, különféle hibrid egészségügyi szolgáltatások jelentek meg. Ezek az új megoldások rendkívül kedvezően befolyásolhatják mind a páciensek és mind az orvosok mindennapjait. Az idő- és energiatakarékosság, kényelem és biztonság jegyében tehát használjuk bátran az új, megbízható és modern eszközöket és megoldásokat a jövőben, ezzel továbbra is biztosítva a még hatékonyabb orvos beteg kapcsolatot, ezáltal saját magunk egészségét is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here