Érdemes most szobát bérelni Budapesten?

0
692

A koronavírus miatt a fővárosi albérletárak nagyjából 20%-kal csökkentek. Ha hosszabb távon gondolkodunk és elég anyagi erőforrással rendelkezünk, akkor érdemes teljes lakásban gondolkodni. Abban az esetben, ha csak rövidtávú megoldás jöhet szóba – pl. egyetemre vagy főiskolára járunk – , akkor döntő lehet egy csendes szoba Budapest jó közlekedési lehetőséget biztosító kerületében. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy az ingatlanárak kerületenként változnak.

Belváros vagy külső kerület?

 

Ha az árakat nézzük, akkor érdemes kimenni a külső kerületekbe, viszont ha a közlekedés a legfontosabb, abban az esetben a belvárosi (Global Best Property Zrt.szerint) kerületekben nézelődjünk. A kiadoszobabudapest.hu szintén ezt azt elvet vallja.

A belváros 8. kerületében – szerencsére már nem beszélhetünk a hírhedt „nyócker”ről – a Corvin mozi mellett a József körúton 4 különálló lakás egyik szobája kiadó, főleg fiataloknak, akik szeretik a jó közösséget. A jelenlegi helyzetben most sokan home office-ban tanulnak vagy dolgoznak, nekik nagyon fontos a különálló saját szoba. Az sem árt, ha a lakás felújított, bútorozott és gépesített. Szoba esetében a konyha lehet a közösségi tér, a nappali pedig a szórakozási lehetőség. Bérlője válogatja, hogy mennyire akarja a társaságot. A szoba bérleti díja 65 000 Ft/hó a fix rezsi díja pedig 29.  000 Ft/hó. Tömegközlekedési szempontból (4-es, 6-os villamos M3-as metró) a lakás nagyon jó helyen van.

Aki pedig a csendes és nyugodt környezetet kedveli és saját lakásban gondolkodik, nyilván megfogja fizetni az árát. Hozzávetőlegesen 110 000 Ft-ért fixen találhat ilyen albérletet akár a belvárosban. Az összeg később – a járványhelyzet után – növekedhet, hiszen a főváros legnépszerűbb kerületéről van szó.

A külső kerületekben például Pesterzsébeten vagy Csepelen a fentieknél olcsóbban lehet szobát vagy lakást bérelni. Azt kell szem előtt tartanunk, hogy milyen módon (autó vagy tömegközlekedés) tudunk eljutni A-ból B-be. A home office itt is jó megoldás, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy az otthoni tanulás vagy munkavégzés csak átmeneti állapot! Olyan albérletet kell tehát keresünk, ami minden szempontból kielégíti az igényeket.

Biztonság mindenekelőtt!

A mai világban a biztonság nagyon fontos. Minden bérelhető ingatlannak rendelkeznie kell legalább egy ablakkal, amely az esetleges tűz elől való menekülés céljából nyílik. Működő füstérzékelőkre van szükség minden bérelt helyiségben. Az sem hátrány, ha tudjuk milyen a bűnözési ráta adott kerületben, illetve van-e biztonsági zár (heveder-zár) az ajtón, vagy milyenek a szomszédok. Sosem baj, ha jóban vagyunk a lakótársakkal vagy a szomszédokkal, hiszen, ha baj van gyorsan jön a segítség. Ellenben óvjuk a magánszféránkat, sose adjunk meg saját adatot, bankkártya jelszót ilyesmit. Tartsuk be a „három lépés” távolságot!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here