Épülhet a buszpályaudvar – döntött róla a testület

0
1109

Rendkívüli ülést tartott Budaörs Város Önkormányzat képviselő-testülete, ahol fontos, több százmillió forintot érintő döntéseket hoztak a buszpályaudvar felújítása, illetve a BSC-sportlelátó befejezése érdekében. Az ülésen kiderült: a hulladékgyűjtési probléma egyik oka, hogy a budaörsiek „túlságosan környezettudatosak”, túl sok szelektív hulladékot gyűjtenek – legalábbis az érdi hulladékszállító szerint.

 

Napirend előtt dr. Bakó Krisztina (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) öt kérdést tett fel a hozzá érkezett lakossági megkeresések alapján. Érdeklődött a Kisfaludy utca útrekonstrukciójának dátummódosításáról; kifogásolta, hogy a szelektívhulladék-elszállítás továbbra sincs megoldva. Jelezte, hogy sok probléma van a Hegyalja utcában, egyrészt az út állapota, másrészt a gyalogos közlekedés hiánya miatt. Érdeklődött továbbá, hogy hogyan lehetne biztonságosabbá tenni a Domb utca aljában található zebrát, amit balesetveszélyesnek ítélnek a helyiek, valamint a Som utca rekonstrukciójáról is tájékoztatást kért.

Lőrincz Mihály, a Műszaki Ügyosztály vezetője válaszában elmondta, hogy a Kisfaludy utca rekonstrukciója májusban veszi kezdetét, és 60 napon belül le is fog zárulni, a közbeszerzési eljárás során vállaltaknak megfelelően. Ezt megelőzően ugyanis a Fodros utcában dolgoznak a kivitelezők, ahol egy bonyolultabb és nagyobb volumenű beruházás zajlik jelenleg.

A hulladékgyűjtés kapcsán az ügyosztályvezető rámutatott, hogy amióta a feladatot már nem a BTG NKft., hanem az Érd és Térsége Hulladékkezelő Nonprofit Kft. (ÉTH) végzi rengeteg a probléma: rettenetes sok a járatkiesés, járatcsúszás, amit a város a BTG-n keresztül folyamatosan jelez az ÉTH felé. Elmondta: a héten kapott tájékoztatást arról, hogy a BTG-től átvett munkatársak közül a napokban az utolsó is otthagyta az ÉTH-t – nyilván nem véletlenül…

Wittinghoff Tamás polgármester hozzátette: néhány hete, több száz lakossági panasz érkezett az önkormányzathoz, és a lakosok nyilvánossághoz is fordultak, amely kapcsán az önkormányzatot is megkeresték az újságírók; ekkor a fideszes országgyűlési képviselő úgy reagált, hogy mi csak „hisztizünk”. A polgármester közölte: ezentúl is „hisztizni” fogunk, ha közegészségügyi probléma fenyegeti a várost.

Lőrincz Mihály hozzátette: az ÉTH részéről a legmegdöbbentőbb reakció az volt a szelektívulladék-gyűjtéssel kapcsolatos problémákra, hogy „a budaörsiek túl sok szelektív hulladékot gyűjtenek, azaz mi túlságosan környezettudatosak vagyunk…”

Az ügyosztályvezető a Hegyalja úttal kapcsolatban elismerte, hogy az út keskeny, két autó nagyon nehezen fér el egymás mellett. Az ide vonatkozó szabályozási terv tartalmazza is az út kiszélesítését, de ehhez az út melletti tulajdonosoknak meg kell érteniük, hogy csak akkor történhet meg az út megfelelő kiépítése, ha leadnak a telkükből. A gyalogos közlekedés kapcsán hasonló a probléma, azonban pozitívumként jelezte, hogy van egy önkormányzati tulajdonú rész, ahol kiépíthető egy lépcső a Hegyalja és a Mosoly utca között. Ennek a tervezési folyamatát elindítja a hivatal.

A Domb utca zebrája ügyében a Műszaki Ügyosztály már egyeztetett a rendőrséggel, akik nem javasolták ide jelzőlámpa kiépítését, sárgán villogót viszont igen, így ezt a folyamatot fogja a hivatal elindítani. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Budapesti úton egy hasonló lámpa ügyében Tóth Ferenc képviselővel közösen másfél éven át küzdött a hivatal, amire megtörtént a kiépítése.

A Som utca első szakaszán szintén szabályozást kell végrehajtani, ám – a polgármester tájékoztatása szerint – ott most olyan intenzív építkezések zajlanak, amelyek lezárulta után érdemes csak az útépítési munkáknak nekifogni.

Első napirendi pontként jóváhagyták a képviselők a Volánbusz Közlekedési Zrt-vel és a HOMM Kft-vel az autóbusz-pályaudvar ideiglenes használatára kötendő bérleti szerződést. A szerződésben rögzített feltételek az átépítés időszakára vonatkoznak, ezeket később még szükség szerint módosítani fogják.

A buszpályaudvar építésének közbeszerzési eljárása folyamatban van, két érvényes ajánlat érkezett, amelyből a kedvezőbb 491 millió forintos költséggel jár. Ebből 338 millió forintot terveztek be korábban a költségvetésbe, ezért most döntés hoztak arról a képviselők, hogy 153 millió forint kiegészítő anyagi fedezetet biztosít az önkormányzat a beruházáshoz.  Ebből 62 millió forint áfavisszatérítésre számíthat a város.

Ötvenmillió forintos keretösszeggel pályázatot ír ki az önkormányzat az iparosított, valamint a hagyományos technológiával épült lakóházak korszerűsítésének támogatására. A támogatás utólagos finanszírozású, vissza nem térítendő, mértéke a tervezett beruházások elismerhető költségeinek 50 százalékáig, ezen belül családi házak esetében legfeljebb 500 ezer forintig, társasházak esetében legfeljebb egymillió forintig terjed.

A képviselők döntése szerint 260 millió forintot biztosít az önkormányzat a BSC 1924 Futball Kft.  számára egy, az UEFA-licenc kritériumainak is megfelelő, fedett lelátós öltözőépület építésére, annak teljes körű befejezésére, kötbér megfizetésének terhe mellett. A beruházást a Magyar Labdarúgó Szövetség több mint 1,9 milliárd forinttal támogatja.

Döntöttek arról is, hogy az önkormányzat 4 millió forint kiegészítő támogatást nyújt a Budaörsi Sport Club Asztalitenisz Szakosztálya számára. A sportklub remek szerepléseket tudhat maga mögött, ami azonban külföldi utazásokkal és előre nem látható kiadásokkal is járt az egyesület számára.

Forrás: budaors.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here