Épületszigetelés: az átlagos munkadíj 11 729 Ft/nm

0
42

Az épületszigetelők többsége csatlakozna az Otthonfelújítási Programhoz

A budaörsi központú Mapei Kft. rendszeres készít piackutatásat. A legfrissebb gyors felmérése szerint az épületszigetelő szakemberek 56 százaléka tervezi, hogy kivitelezőként részt vesz az új Otthonfelújítási Programban. Továbbá egyebek között az is kiderült, hogy homlokzati hőszigetelés átlagos munkadíja most 11 729 forint  négyzetméterenként, de a munkadíjak növekedésére lehet számítani.

“Az elmúlt hónapokban a lakosság kivárt a pályázati kiírás megjelenéséig, így ezek az igények most egyszerre fognak jelentkezni. Becsléseink szerint 10-15 ezer ingatlan hőszigetelésére lehet számítani a program keretében, ami komoly kihívást jelenthet a kivitelezésben, tekintettel arra, hogy az év nem minden időszakában lehet ilyen munkákat végezni” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Ez a koncentrált kereslet a munkadíjak emelkedéséhez vezethet, de átlagosan nem fogja elérni el a pályázati maximumot. Jelenleg az épületszigetelő szakemberek alig 6 százaléka kéri a pályázati maximumként megjelölt 25 220 forint négyzetméterenkénti munkadíjat. Az átlagos munkadíj júniusban 11 729 forint volt négyzetméterenként, ami azt jelenti, hogy egy 100 négyzetméteres kockaház homlokzati hőszigetelésének munkadíja átlagosan 1,5-2 millió forintba kerülne.

Markovich Béla szerint, mivel az elhalasztott beruházások egyszerre jelennek meg a piacon, érdemes előre tervezni, és minél előbb árajánlatokat kérni. Arra is figyelmeztet, hogy nemcsak hőszigetelő szakemberre, hanem kőművesre és festőre is szükség lehet, ami alapos szervezést igényel.

Az építőipari szakemberek 85 százalék hasznosnak értékelte a programot, ami Markovich Béla szerint jelentős lökést ad az építőiparnak.

 

A kutatás módszertana

Az adatfelvétel önkitöltős online kérdőívvel történt. Adatfelvétel ideje: 2024. június 17. Elemszám: 150 fő aktív építőipari szakember. A kutatás nem reprezentatív.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here