Empátia nap 2019

0
702

A Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesületének szervezésében, idén már 18. alkalommal rendeztek Empátia napot a Jókai Mór Művelődési Házban. A színházterem zsúfolásig telt az asztalokkal, melyek körül a meghívottak – az egyesület és társszervezetek tagjai – helyet foglaltak. A változatos, szórakoztató műsort szintén különböző egyesületek előadói prezentálták, volt tombola és természetesen ebéd is.

A Vivace Táncegyesület cheerleadereinek bemutatójával kezdődött szombat délelőtt az Empátia nap. Az eseményt megtisztelte jelenlétével a társszervezetek képviselői mellett Wittinghoff Tamás polgármester, Bíró Gyula alpolgármester, Vágó Csaba a polgármesteri kabinet vezetője, Kisberk Balázs, a Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör elnöke, Kövesdi Gabriella, az önkormányzat szociális osztályának vezetője és a Budaörsi Vöröskereszt tagjai.  Sokan érkeztek más településekről, például Kisújfaluból, Taksonyból, Törökbálintról, Szigethalomról, Diósdról, Biatorbágyról és Budapest IX. kerületéből. Berente Imréné Erzsébet volt idén is az esemény háziasszonya, Bakó Lujza jelnyelvi tolmács Ecseri Imréné Erzsébet pedig, mint „mindenes” segített többek között a fellépők ajándékainak átadásában.

A rendezvényt Wittinghoff Tamás polgármester nyitotta meg hivatalosan. Beszédében többek között kijelentette, hogy Magyarország nem áll túl jól empatikus képességek tekintetében, de szerencsére ez fejleszthető. „Empatikusnak lenni jó, mert ha hatékonyan tudunk segíteni, akkor őszinte érzéseket kapunk viszonzásul” – mondta. „Ha nyitottan, beleérző módon, ráhangolódva fordulunk embertársaink felé, akkor ők is ugyanezt fogják viszonozni felénk” – tette hozzá. Majd továbbfűzte gondolatmenetét, mely szerint a Budaörs Város Önkormányzat szociális osztálya igyekszik mindenkihez odafordulni, aki segítségre szorul. Huszonkét fajta támogatást lehet igényelni, szükség szerint, és krízishelyzetekre is van segítség.

Végül egy ajándékkosár kíséretében mondott köszönetet Fodorné Juditnak, a Budaörsi Mozgáskorlátozottak Egyesület elnökének az esemény szervezéséért.

Majd Kisberk Balázs, a Zsámbéki-medence és Térsége Gazdakör vezetője szólalt fel, s elmondta, az évek során, amióta látogatja az Empátia napot, sokat fejlődött az empatikus készsége. Majd gratulált a Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesületnek a működéshez.

A műsor folytatásaként akrobatikus rock ’n’ roll-t adott elő Kovács Kornél és Mercs Gréta országos bajnok. Majd Fodor Nikolett downszindrómás fiatal lány szavalt, Petőfi Sándor Szeptember végén című versét adta elő, s utólag megtudtuk, a szerelem témájának választása nem volt véletlen, hiszen Nikolett gyűrűs menyasszony.

Ezt követően a Szélrózsa Néptáncegyüttes Budaörsi Pacsirták kórusát hallhatta a közönség. Majd a Budapest Roll Dance tagjai léptek fel. A kombi táncosok meghatározás arra vonatkozik, hogy egy kerekesszékes fiúból és egy nem kerekesszékes lány tagból álló táncospárok ropták a táncot.

Fellépett még a továbbiakban a Tulipán Kvartett Népdalkör, a Tornádó Egyesület rock and roll tánccal, majd rövid szünet után tombolahúzás következett.

A folytatásban Lakatos Györgyné mondott verset, fellépett az Érdi Csengettyű együttes, énekelt Molnár Buliska Edit és Pál Attila, valamint Szilágyi Erzsébet és a Vidám Romák.

A közösen elfogyasztott ebéd után következett a rendezvény második része. Zenés blokk után, mely során énekelt Bányai Márton, majd a Piros Rózsa Dalkör, fellépett a Romano Glaszo „Emberi hang” művészeti csoport is. Rövid szünetet követően verset mondott Kövecses Judit, ismét felhangzott a Tulipán Kvartett Népdalkör kórusának hangja, végül a közönség Tótfalvi Lászlót hallgathatta.

A második tombolahúzást követően még sokáig beszélgettek a résztvevők.