Emlékek, vágyak, álmok, képzetek…

0
355

Tegnap este volt Rezessy Kinga Emlékek, vágyak, álmok, képzetek…című képzőművészeti kiállításának nőnapi megnyitója a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban. Az Art Deco, Art Nouveau stílusokat idéző festmények elsősorban belsőépítészeti design elemekként születtek. Az állófogadással egybekötött eseményen  a Zrínyi Pop duó zenélt.

A Budaörsön élő Rezessy Kinga foglalkozása szerint építészmérnök, egy floridai épülettervező cég csapatának tagja, innen dolgozik távmunkában. Acélszerkezetű csarnokokat és úgynevezett barndominiumokat (ezek gazdasági épület és lakóház egy tömbben) tervez, melyek olyan stabilak, hogy az arrafelé gyakran kerekedő hurrikánoknak is ellenállnak. Az egyszerű vonalvezetésű, lemezborítású hodályok és hangárok nem sok teret adnak a képzeletnek, de Rezessy Kinga a festészetben megtalálta azt az alkotó tevékenységet, amelyben kiteljesedhet kreativitása, művészi érzéke. Saját házuk belső berendezése során fordult érdeklődése a belsőépítészeti tér kialakítása felé. „A festményeket főleg belsőépítészeti designelemeknek szántam, ahol a színeknek nagyon nagy szerepük van, a belső tér látványát feldobják” – mondta az alkotó. Sok festményen a városrészleteken visszaköszön az építészet is. A képek többsége olajfestékkel keretre feszített vászonra festett, de a plasztikusság eléréséhez akrilt és gipszet is használ olykor készítőjük.

„Nem elsődleges a mögöttes tartalom, bár kétségkívül van a képek között olyan, melyben föl lehet fedezni mögöttes tartalmat” – tette hozzá. Összességében azonban a kettő nincs meg egymás nélkül:  „Ez a kiállítás az emlékeimet, vágyaimat és érzéseimet mutatja be, különös hangsúlyt fektetve a színek és a plasztikusság harmóniájára” – áll a kiállítás meghívóján.

„A festészetemre többek között Charles Rennie Mackintosh (Art Nouveau), Kal Gajoum (festőkéses technika és városkép festészet), Eva Hauton (táncos alakzatok) és Carol Nelson (geo festészet) voltak hatással” – áll az alkotó bemutatkozó tábláján.

A festmények megvásárolhatók, ezzel kapcsolatban a JMMH szervezőinél lehet érdeklődni.

A kiállítás március végéig látogatható a művelődési ház galéria termében és folyosóján.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here