Emésztőrendszerünk egészsége a tét

0
113
Bemutatkoznak a szakrendelések… 6. rész: A gasztroenterológia

Ha a tárgyi és személyi feltételek rendben vannak, a gasztroenterológus munkájának hatékonysága és szépsége a többi szakmával való együttműködésben teljesedhet ki – véli dr. Rédei Csaba, aki 2017 óta dolgozik a Budaörsi Egészségügyi Központban. Az emésztőrendszer betegségei sokfélék, és az elváltozások sokáig rejtve maradhatnak, ezért is fontos részt venni a szűréseken.

A gasztroenterológia átfogó szakterület, emésztőrendszerünk, elsősorban a gyomor- és bélrendszer megbetegedéseivel foglalkozik. A szakrendelésre a betegek minden esetben beutalóval jönnek, legtöbbjüket a háziorvos küldi, de sokan érkeznek a fül-orr-gégészetről, a pulmonológiáról, a sebészetről, a proktológiáról, az allergológiáról. 2019-ben hatezren keresték fel a budaörsi gasztroenterológiai szakrendelést, amit a COVID-időszak idején visszaesés követett.

A gasztroenterológia gazdag tünettanán belül vannak típusos szimptómák. Ilyen a krónikus gyomorfájdalom, a gyomorégés, a savas visszaáramlás a nyelőcsőbe (reflux), a hasi fájdalmak, a hasmenés vagy székrekedés (illetve ezek váltakozása), a véres vagy nyákos széklet stb. A háziorvos ezekkel a panaszokkal rögtön a gasztroenterológiai szakrendelésre irányítja a pácienst. Ugyanez vonatkozik a 60 év felettiekre az ún. alarmtünetek – például a székelési rend megváltozása, fogyás, mikroszkóposan vagy makroszkóposan észlelt véres széklet – esetében.

Fontos megemlíteni, hogy a gasztroenterológiai sürgősségi esetek kivizsgálása és ellátása – például táplálkozásképtelenséget okozó hányás, véres hányás – nem a járóbeteg-szakrendelés feladata: ilyenkor ugyanis nem szabad késlekedni, a háziorvosnak vagy a sürgősségi ügyeletnek azonnal kórházba kell irányítania a beteget.

“A tükrözéses vizsgálatok a szakrendelésen történnek, a műszerezettség megfelelő” – mondja Rédei doktor. A gyomor- és vastagbéltükrözésekhez (gasztro- és kolonoszkópiához) a három Budaörsön rendelő gasztroenterológus szakorvos korszerű endoszkópos tornyot használ rutinos asszisztens közreműködésével. A teamet adminisztratív asszisztens egészíti ki. A szakorvosok kérhetnek ultrahangos vizsgálatot, valamint laborvizsgálatokat is – a Budaörsi Egészségügyi Központban mindkettő rendelkezésre áll.

Kiváló az együttműködés a többi szakrendeléssel, ahonnan gyakran emésztőrendszeren kívüli tünetekkel vagy differenciáldiagnosztikai kérdésekkel küldik a betegeket. A tüdő irritációja, a krónikus köhögés mögött például nemegyszer a refluxból származó savas gőz belégzése húzódik meg okként – ennek gyanújával a beteget a pulmonológus küldi tovább a gasztroenterológiára a tüdőgyógyászati megbetegedés kizárását követően. Itt tehát a szakmák közötti együttműködésre, teammunkára van szükség, ami a budaörsi járóbeteg-ellátás egyik erőssége.

A sebészet is határterület, a kivizsgálást követően gyakran endoszkópos vagy invazívabb műtéti beavatkozás az előírt terápia, például aranyeresség vagy vastagbélpolip esetében. Utóbbiról a vizsgáló orvosnak döntést kell hoznia: a kisebb polipokat el lehet távolítani az ambulánsan végzett kolonoszkópia során, a nagyobbakat továbbutalva, kórházi körülmények között lehet kivenni, a beteg biztonsága érdekében hosszabb megfigyelés mellett.

Állhatnak-e a gasztroenterológiai megbetegedések mögött civilizációs okok, ártalmak? Nagyon is. A refluxbetegség tipikusan ilyen. A rendszertelen étkezés, a túlevés, a gyomor megterhelése a lefekvés előtti órákban, a hajszoltság, a dohányzás, a sok kávé, a stressz mind növeli az úgynevezett savfüggő kórképek gyakoriságát. A gyomornyálkahártya gyulladása, a nyombél gyulladása, a fekélybetegségek kialakulása szintén összefügg az egészségtelen életmóddal. Ide tartozik a hosszú időn keresztül, nem megfelelő kontroll mellett szedett fájdalomcsillapítók mellékhatása is, amelyek idővel felmaródásokat, fekélyeket, sőt szövődményeket okozhatnak a gyomorban vagy akár a belekben, ezért többnyire indokolt, hogy az orvos valamilyen gyomorvédő gyógyszer párhuzamos alkalmazását írja elő.

A gyomornyálkahártya-gyulladás és a nyombélfekély gyakori oka a Helicobacter pylori baktérium fertőzése. A betegség gasztroszkópiával és szövettani vizsgálattal azonosítható, antibiotikus kúrával gyógyítható. Időben történő felismerése és kezelése azért is fontos, mert a krónikus fertőzés megnöveli a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

A vastagbélrák megelőzhető

A vastagbélrák Közép-Európában az egyik vezető halálok. Népegészségügyi program keretében a hatvan év felettiek körében hazánkban székletvérvizsgálaton alapuló szűrés zajlik, amire a háziorvosok hívják be pácienseiket, illetve küldik ki nekik a mintavételezéshez az eszközt. „A vizsgálaton panasz hiányában is részt kell venni, hiszen pont ez a szűrés lényege” – tanácsolja Rédei Csaba. Tünetekkel, pl. véres széklet észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Fokozott kockázatnak vannak kitéve azok az emberek, akiknek a vérrokonai között előfordult vastagbéldaganat. A vastagbél rosszindulatú daganatai legtöbbször jóindulatú, könnyen eltávolítható polipokból alakulnak ki hosszú idő alatt. A tünetek megjelenésekor a folyamat sokszor sajnos már előrehaladott; az időben történő felismerés és beavatkozás számos életet menthet meg.

Felkészülés a tükrözésre

A tükrözéses vizsgálatokat laborvizsgálat és konzultáció előzi meg. A páciens lehetőleg írja össze azokat a gyógyszereket, amelyeket folyamatosan szed – kéri Rédei doktor –, szüneteltetésükre, módosításukra lehet szükség a biztonságos beavatkozás érdekében. A gyomortükrözés általában lidokainos érzéstelenítés mellett, a vastagbéltükrözés jellemzően bódításban történik. Altatás közfinanszírozott formában nem áll rendelkezésre, de térítéses magánrendelés keretében kérhető. A vizsgálat sikeréhez fontos a páciens teljes körű együttműködése: a gyomortükrözésre éhgyomorral kell érkezni, kolonoszkópia esetén hashajtást is előír az orvos. Altatásos vizsgálat előtt aneszteziológiai konzultációra van szükség.

Szakismeret és empátia

Dr. Rédei Csaba belgyógyász, gasztroenterológus az egyetem elvégzése után 17 éven keresztül dolgozott a Budai Irgalmasrendi Kórház, majd a Szent Imre Oktatókórház Gasztroenterológiai Osztályán, közben egészségügyi menedzser specialista képesítést is szerzett. A Budaörsi Egészségügyi Központ járóbeteg-szakrendelésén 2017 óta fogadja a pácienseket, emellett több helyen folytat magánrendelést. Fő működési iránya a gyomor-bélrendszeri, valamint a máj- és hasnyálmirigy-betegségben szenvedők vizsgálata, kezelése, gondozása. A betegek gyógyítása során a kölcsönös bizalom megteremtésére nagy súlyt fektet.

Sorozatunk korábbi cikkei:

“A bőr nem felejt” – dr. Bognár Péter a budaörsi bőrgyógyászati ellátásról

Diabetológia: a terápia maga az életmód

A traumatológián mindig szezon van

A fül-orr-gégészet nagyüzem

Bemutatkoznak a szakrendelések 1. rész A sebészet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here