Együtt lenni jó! – tippek a tavaszi szünet idejére

0
678

A szünet közeledtével a baba-mama fórumokon mindig felbukkannak a hová menjünk, mit csináljunk jellegű kérdések. Most a városunkban és környékén elérhető kedvenc kirándulóhelyeimet mutatom be, valamint adok pár tippet rossz idő esetére is. 

Kint és bent, közel és távol

Mi budaörsiek nagyon szerencsések vagyunk, hogy városunkat körülveszik a hegyek, ahol nagyszerű kirándulásokat lehet tenni. A Kálvária-dombra már kisgyerekkel is fel lehet mászni a stációk mellett vezető kis ösvényen egészen a tetején álló keresztig, a séta után pedig jólesik gyönyörködni a domb lábánál csobogó szökőkútban.

Szerte Budaörsön közel 20 játszótér van, szép időben jól el lehet azzal is ütni az időt és még a gyerek is élvezi, ha mindig újabb és újabb kis játszóudvart keresünk fel (https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kultura/budaorsi-jatszoterek-4-resz).

Azok, akiknek nagyobbacska a gyerekük, és már jobban bírják az iramot, megpróbálkozhatnak a közeli Kő-hegy és a csúcsán álló kápolna (https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/multunk/a-kohegyi-kereszt-es-kapolna)

meglátogatásával is. A hegytetőről csodás a kilátás, éppúgy, mint a városunk nyugati határán tornyosuló Törökugratóról vagy a keleten fekvő Nap-hegyről, amelyeken gyönyörű tanösvényeket fedezhetünk fel (https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kultura/fedezzuk-fel-egyutt-a-budaorsi-tanosvenyeket-5-resz).

Kicsit messzebb van ugyan, de ha tehetjük, érdemes ellátogatni a Budakeszi Vadasparkba is (https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kultura/programdompinggel-keszul-a-tavaszi-szunetre-a-budakeszi-vadaspark), ahol minden évszak újabb és újabb felfedeznivalót kínál: tavasszal például az újonnan született kisállatokban gyönyörködhetünk. Nagy szívfájdalmam, hogy városunkban nincs kastély és vár, mert imádom felfedezni az ilyen helyeket. A környéken bátran ajánlom a martonvásári Brunszvik-kastélyt (http://www.martonvasar.hu/news.php?readmore=56), ahol a gyönyörű épületen kívül kiadós sétát tehetünk a kastélyparkban lévő tó körül, amely számos madárfajnak (pl.: tőkésréce, szárcsa, szürkegém) ad otthont. Nagy élmény lehet ellátogatni a mintegy harminc kilométer távolságra lévő Alcsútdobozi Arborétumba is, ahol ilyenkor már csodás illatos virágok színezik a réteket, és jókat lehet csavarogni a kis tó körüli kanyargós ösvényeken.

Persze amilyen csodás a tavaszi napsütés, olyan szeszélyes is lehet az időjárás, ilyenkor jobb, ha ki sem mozdulunk a házból. Érdemes elővenni egy jó kis társast, kártyát vagy kirakót, sőt, ha van kedvünk, mi magunk is készíthetünk új, izgalmasabb játékokat. A kisfiam mostanában például imád ollóval vágni: szétnyiszál minden újságot, csomagolást és matricát. Ezekhez adtam neki egy kartonlapot, amire kígyóvonalban színes négyzetsort rajzoltam, ő pedig kedve szerint dekorálta a különféle képecskéivel. A szabályokat természetesen együtt találtuk ki, még bábukat is gyártottunk pár kiszárított barackmagból. A különféle kirándulásokon gyűjtött termésekből és magokból nem csak bábukat, hanem egy kis fantáziával szép asztal- vagy ajtódíszt is lehet készíteni, csak egy különleges tál, üvegcse vagy fonott alap szükséges hozzá (húsvétra is elkészíthető: https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kultura/unnepi-asztaldisz-nyari-kincsekbol).

Ha egész nap ráérünk, kipróbálhatunk egy szuper új vagy esetleg egy régi családi receptet is a gyerekkel együtt (http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kultura/20130725/magyaros-lepeny). A sütés-főzés órákig eltarthat, ráadásul sokkal jobban esik az étel, ha mi magunk állítottuk össze. Érdemes új ízekkel, fűszerekkel kísérletezni, és mindebbe bevonni a gyermeket is. Ha pedig egy idő után mégiscsak kicsinek bizonyul a lakás, érdemes ellátogatni a nemrégiben nyílt budaörsi mesebirodalomba (https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kultura/mese-es-film-varazsbirodalom-fantazmagoria), vagy valamelyik közeli múzeumba, moziba, esetleg játszóházba, ahol jól kitombolhatja magát a gyermek.

Bármihez is kezdjünk a szünetben, lényeg, hogy az pihenést és feltöltődést hozzon a család minden tagjának. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here