Együtt az ifjúságért – klímabarát étrenddel (A Föld Napja Alapítvány programja 2. rész)

0
739

Az utóbbi években a táplálkozásra egyre kevesebb figyelmet fordítunk. Az állandó rohanás, a nyomasztó feladatok mellett nehéz még ezt is számon tartani, pedig nagyon is fontos.  Naponta többször, rutinszerűen eszünk valamit, alig belegondolva, hogy melyik étel honnan is kerülhetett a tányérunkra, milyen hatással lesz a szervezetünkre és a környezetre. 

Étrendünkről és a klímaváltozásról szól a Föld Napja Alapítvány új programja, ezért utaztam Budaörsre szeptember 8-án. Nagyon szimpatikus település, az emberek nyitottak és segítőkészek. Lenyűgöző a programot támogató Auchan, az önkormányzat, az iskolák, óvodák étkeztetését ellátó kft. és a helyi sajtó hozzáállása és támogatása az alapítvány Versenyezz a fákkal klímabarát étrenddel c. projektjéhez. Sokat tesznek ezzel környezetünk, az itt élők, főként a fiatalok egészségének megőrzéséért. És ezzel Budaörs már most példaértékű város, amire igen büszke lehet.

A klímaváltozás tény, amit lassíthatunk fák ültetésével, és alkalmazkodhatunk hozzá megszokott étrendünk változatosabbá, zöldebbé tételével. És ez nem kevés.

Ma a legtöbb fát az élelemtermelés, elsősorban a takarmánytermesztés miatt vágják ki a Földön, pedig a fák védenek a felmelegedés ellen. Egy nagy lombú fa 6 kg légkört melegítő szennyező gázt köt meg és alakít át oxigénné – naponta. Egy zöldséges nappal pedig 4 kg-mal kevesebb szennyező kerül a légkörbe.

Bár az alapítvány programja csak nemrég indult, Budaörs önkormányzata máris úgy döntött, hogy 2017. január 1-től a város minden születendő gyermeknek ajándékoz egy fát, melyet elültethetnek a kertben, vagy egy kijelölt közterületre. Ezzel az „örökbefogadással” hozzájárulnak a város szépüléséhez, zöldüléséhez. Idén november 1-től pedig már választható lesz az iskolákban egy „C” zöldséges menü, ami fantasztikus lehetőség, mert a gyerekek a napi gyakorlatban tanulják meg, hogy tudatosan dönthetnek, mit esznek, nem kell ragaszkodni a megszokásokhoz.

Szombaton, a hagyományos Fut az Örs! egészségnapon nagyon jó élményekkel gazdagodtunk. Az Illyés diákjai, tanárai érdeklődve hallgatták az alapítvány beszámolóját a programról, kérdeztek is és kóstoltak is. Ugyanis az iskolák étkeztetését ellátó Julienne Kft. (kimondottan a Zöldséges hétfő projekthez kapcsolódóan) ízletes zöldségkrémekkel, ropogós répákkal, karalábéval és helyi idénygyümölcsökkel készült erre az alkalomra – délre egy morzsa sem maradt. Ez is mutatja, hogy igenis lehet egyszerűen lassítani a felmelegedést, nem is olyan nehéz picit változtatni étkezési szokásainkon. Visszafoghatjuk étrendünkben az állati eredetű étkeket, előnyben részesítve a zöldségeket, gyümölcsöket úgy is, hogy az éppen termő zöldségkínálatból finomabbnál finomabb, könnyen elkészíthető ételeket eszünk. Ehhez rengeteg recept is a segítségünkre van a husmenteshetfo.hu oldalon.

Nem arról van szó, hogy ne együnk húst, halat, tejtermékeket, hanem arról, hogy kevesebbet – napi 5-8 dkg állati eredetű fehérje bőven elég lenne, ma ennek háromszorosát esszük naponta, feleslegesen. Kevesebb állatival kevésbé terheljük a környezetet, arról nem is beszélve, hogy egészségesebb is, és általában olcsóbb, így jutna pénz arra, hogy kevesebb húsfélét, de minőségit együnk. Ezekről bárki szintén tájékozódhat a húsmentes hétfő honlapon.

Reméljük, a programhoz hamarosan még többen csatlakoznak, köztük éttermek és büfék, de sokat tehetünk egyénileg otthon, hétköznapjainkon. Ehhez viszont sok önkéntes, eltökélt emberre lesz szükség, akik átlátják, hogy ez mennyire fontos mind a jelenre, mind a jövőre nézve.

Bárki tehet ez ügyben. Ötletekkel, apró cselekedetekkel nagy dolgokat lehet elérni. Bárki lehet a változás követe, várjuk a segítőket: fna@t-online.hu.

Kvíz

1. Mikortól választható zöldséges menü hétfőnként a budaörsi iskolákban, óvodákban?

a) 2017 januárjától

b) 2016 szeptemberétől

c) 2016 novemberétől

d) 2017 szeptemberétől

2. Naponta hány kg légkört melegítő gázt köt meg egy nagy lombú fa?

a) 15 kg légszennyező/nap

b) 4 kg légszennyező/nap

c) 6 kg légszennyező/nap

d) 0 kg légszennyező/nap

3. Mikortól kaphat minden budaörsi újszülött egy fát az önkormányzattól?

a) 2016 novemberétől

b) 2017 januárjától

c) 2016 szeptemberétől

d) 2017 szeptemberétől

A nyeremény a Föld Napja Alapítvány Hétköznapi kalauz c. kézikönyvének egy példánya.