Együtt az ifjúságért – itt a faültetés ideje (A Föld Napja Alapítvány programja – 3. rész)

0
575

A fagymentes őszi hónapok a legalkalmasabbak új facsemeték kiültetésére – Budaörs közterülete is közel száz fával gazdagodik novemberben, és reméljük, a magánkertekbe is sok új, őshonos facsemete kerül. Szeressük a fákat, a fák védenek minket.

Novemberben faültetéssel és rendhagyó osztályfőnöki órákkal folytatódik Budaörsön a Föld Napja Alapítvány környezeti programja – az Illyés gimnázium kertjében ültetünk fákat a diákokkal közösen, az Auchan és az önkormányzat támogatásával.

A fák a barátaink. A fák közelsége közvetve javítja a gyerekek iskolai teljesítményét, jó hatással vannak a figyelemhiányra, a túlmozgásra, az agresszivitásra, és már az is segít, ha az ablakon át kipillantva fákat, zöldet látunk – ezt bizonyítják a legújabb kutatások. Szeressük a fákat, a zöld környezetet, már csak azért is, mert csak azt védjük, amit szeretünk.

Márpedig az árnyat adó fák nemcsak ránk, a klímaváltozásra is jó hatással vannak, mivel nagy mennyiségű szenet tárolnak. A fák ugyanis a fotoszintézis során elnyelt szén-dioxidból megkötik a szenet, az oxigént pedig a légkörbe engedik. Egy egészséges, nagy lombú fa naponta átlag 6 kg szén-dioxidot nyel el, ezzel hűti a légkört. Sőt a talajból felvett víz párologtatásával is hűsít, és árnyat adó lombja jelentős mennyiségű porszennyezést köt meg.

A fák védenek minket. Ennek ellenére évente 15 milliárd fával csökken a Föld faállománya – minden percben öt futballpályányi erdőterület tűnik el. A legtöbb fát az élelemtermelés és az állattenyésztés miatt vágják ki világszerte, de sok fa látja kárát a városok, utak, a bányászat, az ipari létesítmények, vagyis az emberi tevékenység terjeszkedésének.

Éppen ezért biztat faültetésre a nemzetközi Föld Napja Hálózat Fákat a Földnek felhívása: ültessünk 2020-ig, az 50. Föld napjáig 7,8 milliárd fát világszerte. Egy ember egy fát – mert addigra legalább 7,8 milliárdan élünk a Földön. Soknak tűnik? Szinte lehetetlennek? Ha sikerül négy év alatt ennyi facsemetét elültetni és életben tartani, addigra mégis 52,2 milliárd fával lesz kevesebb bolygónkon. Pedig nem mondhatunk le a légkört melegítő gázok 15%-át megkötő, hűsítő fákról – a Föld légköre egyre melegebb, egyre több benne a szén-dioxid.

A hazai faültetési kampány Budaörsön indult az idei Föld napján – az önkormányzattal együtt ültettünk el 22 fát. Novemberben újabb száz facsemetével, díszfákkal, diófákkal gazdagodik a település közterülete, és 2017 januárjától a város fát ajándékoz minden születendő gyermeknek. Reméljük, a magánkertek is sok új, őshonos facsemetével, gyümölcsfával gazdagodnak. Dióval, mandulával, őszibarackkal, meggyel, almával, mert a gyümölcsfák nemcsak védenek, hanem friss helyi élelemmel is ellátnak minket.

Ültessünk legalább egy fát a 2020. évi Föld napjáig, hogy addigra annyival több fa legyen a városban, ahányan itt élünk, azaz közel 30 000 fával! Ismerjük meg a fákat, gondozzuk őket, hogy az égig nőjenek. A lakossági faültetésekről is várjuk a híreket, képeket: [email protected], hogy együtt számoljuk, hány fával gyarapodunk.

Kvíz

Átlag hány kg légkört melegítő szén-dioxidot köt meg egy nagy lombú fa egy nap alatt?

a) 12 kg-ot.

b)   6 kg-ot.

c)   2 kg-ot.

d) 15 kg-ot.

Hány légkört hűsítő fát kellene ültetni 2020-ig Budaörsön a Fákat a Földnek felhívás szerint?

a) közel félszáz fát.

b) 20-30 fát.

c) közel 30 000 fát.

d) 10 000 fát.

A helyes megoldást szerkesztőségünknek beküldők könyvjutalmat kapnak! ([email protected])

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here