Egyre több helyen adhatjuk le a használt sütőolajat

0
43
Négy szelektív hulladékgyűjtő szigetnél december közepe óta használt sütőolajat is elhelyezhetünk. A gyűjtőedényekbe lezárt PET-palackban vagy zárt befőttesüvegben lehet elhelyezni az olajat, nem szabad a gyűjtőbe önteni – tette közzé a budaörsi önkormányzat.

 

TÁJÉKOZTATÁS LAKOSSÁGI HASZNÁLT SÜTŐOLAJ GYŰJTŐ EDÉNYEK KIHELYEZÉSÉRŐL

 

Budaörs Város Önkormányzata az alábbiakra hívja fel a Tisztelt Lakosság figyelmét:

2020. december 15-től négy helyszínen ingyenesen lehet leadni a háztartásokban keletkező használt sütőolajat:

  • Mező utcai szelektív gyűjtő szigetnél
  • Ifjúság utcai szelektív gyűjtő szigetnél
  • Patkó utcai szelektív gyűjtő szigetnél
  • Holdfény utcai szelektív gyűjtő szigetnél

A gyűjtés 240 literes, rendszeresen tisztított és karban tartott, kulturált megjelenésű gyűjtőben történik. Lezárt PET palackban vagy zárt befőttesüvegben a gyűjtőbe kell helyezni az olajat (az olajat a gyűjtőbe önteni tilos!), így „cseppmentes” a rendszer, nem áll fenn a kiömlés veszélye. A Biotrans Kft. heti rendszerességgel elszállítja az összegyűlt mennyiséget.

A cég több éves tapasztalattal ISCC rendszer tanúsítvánnyal gyűjti a használt sütőolajat, melyből biodízel készül, hogy ne kerülhessen a szennyvízelvezető csatornába, a vizekbe, talajba vagy akár kommunális lerakóba.

A használt sütőolaj esetében kiemelten fontos a szelektív gyűjtés! Egyetlen liternyi csatornába öntött használt olaj akár 1 000 000 liter élővizet is képes elszennyezni! Ezért kérjük, vegyék igénybe a leadási lehetőséget!

Forrás: budaors.hu

Az ALDI-nál is elindul decemberben a tesztfázis

A használt étolaj az ALDI-nál is leadható már, mert elindult a tesztfázis 2020. december 17-én, a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel kötött megállapodásnak köszönhetően. Egyelőre  11 áruháznál van gyűjtő kihelyezve: Baján a Dózsa György úti, Budaörsön a Kandó Kálmán utcai, Budapesten a Bökényföldi úti és Késmárk utcai, Debrecenben a Kishatár úti, Gyulán a Bicere utcai, Szegeden a Móravárosi körúti, Székesfehérváron a Szent Flórián körúti, Szigetszentmiklóson a Csepeli úti, Szolnokon a Felső Szandai réti, míg Zalaegerszegen a Balatoni úti ALDI áruházaknál. A kihűlt étkezési olajat  egy műanyag palackba kell visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni, az elszállításról és az újrahasznosításról az országos begyűjtő hálózattal rendelkező, idén 30 éves Biofilter Zrt. gondoskodik.

Magyarországon mintegy 25 000 tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, ennek mindössze nagyjából 2%-a, körülbelül 500 tonna kerül begyűjtésre. A használt sütőolaj jelentős környezetterhelést jelent, hiszen a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, a kommunális hulladékba helyezve pedig nehezen lebontható anyagként keveredik a háztartási szeméttel. Nem jobb a helyzet akkor sem, ha a csatornahálózatba kerül, hiszen egyrészt növeli a szennyvíztisztítók terhelését, másrészt gátolja a természetes vizek autooxidációs folyamatait. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. A használt étolaj pedig érték, hiszen az ülepítés és dekantálás után keletkező tisztított, használt olaj gyakorlatilag 100%-ban újrahasznosítható. Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátástól mentesíthető a környezetünk, mintha 90 km-rel kevesebbet autóztunk volna. A tisztított növényi olajat az Aldi a Biofilter Zrt. biodízel gyártására adja át. A jelenlegi szabályozás értelmében Magyarországon 8,2%-os arányban kötelező biodízelt keverni a gázolajhoz, így tehát a lakosságtól begyűjtött étolaj közlekedési felhasználásra visszajuthat a lakossághoz, vagy a logisztikai iparág szereplőihez.

Már tíz éve átveszik a MOL kutakon

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here